Kış hazırlığı devam ediyor

Kış hazırlığı devam ediyor

Evlerde kış hazırlıkları başladı. Sebzeler kurutuluyor, turşular kuruluyor. Vatandaş kurutmalık sebze ürünlerini satın alıyor. Pazar esnafı fiyatların yükselebileceğini ifade ediyor

Turşuluk, salçalık ve kurutmalık sebzelerin tezgahlardaki yerini almasıyla birlikte vatandaş, kış hazırlıklarına başladı. Her yıl bu dönemlerde başlayan kurutma sebze ve turşuluk hazırlıkları sebze satışlarının artmasına neden oluyor. Pazarda fiyatların yüksek olması ise ürün üretiminin düşük olmasına bağlanıyor.
Bugünlerde vatandaşlar, kış aylarında yemek için konservelik, kurutmalık ve turşulu ürünleri almak için çarşı-pazara akın ediyor. Kurutmalık ürünlerin bayramdan sonra pahalandığını belirten Pazar esnafı bunun sebebini üretimin düşük olmasına bağlıyor. Muhacir Pazarı esnafından Hüseyin Yalçın bu yıl kurutmalık ürünlerin biraz pahalı olduğunu belirtiyor.

ÜRETİM YETERLİ DEĞİL

Yalçın, “Kurban bayramının ardından vatandaşlar kurutmalık ürünleri almaya başladı. Havaların iyi olduğu şu günlerde kurutmalık süs biberi, sivri biber, patlıcan, kornişon gibi ürünler yoğun bir şekilde satılıyor. Fiyatlarımız biraz yüksek. Bunun sebebi ise üretimin zayıf olması. Çiftçiler tarlada çalışacak eleman bulamıyorlar. Üretim zahmetli iş. Çiftçilere devlet destek veriyor ancak bu yeterli seviyede değil. Çiftçilere verilen destekler artarsa üretimde artar. Üretim artarsa vatandaşlar daha ucuza meyve ve sebze alırlar. Bizlerde vatandaşa ucuza ürün satmak isteriz” dedi.

SATIŞLAR İYİ SEVİYEDE

Eylül ayının girmesiyle birlikte turşuluk ürünlere olan talebin yükseldiğini belirten Yalçın, bayramdan sonra bu talebin daha da yükseldiğini belirtti. Yalçın, “Kurban Bayramını geride bıraktık. Bayramda kurbanla uğraşan vatandaş bayramdan sonra da kış hazırlığına başladı. Pazara gelen vatandaşlar kurutmalık biber ve turşuluk ürünleri satın alıyor. Satışlarımız iyi olduğu için müşterilerimize taze ürünleri sunabiliyoruz. Turşuluk kornişon salatalığa yoğun talep var. Süs biberini ve acı biberi de çok satıyoruz. Yaz aylarında kışlık hazırlığını yapan vatandaşlar kışın ortasında bu ürünleri afiyetle yiyorlar. Pazarda ki bu yoğunluğun iki hafta daha sürmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

KURUTMALIĞIN TAM ZAMANI

Havaların sıcak gittiğini ve bunun da kurutmalık satışlarını artırdığını da sözlerine ekleyen Yalçın şu şekilde konuştu: “Eylül ayına girdik. Kurutmalık ürünleri daha önce almayan vatandaşlarımız şuan pazara akın ediyor. Kurutmalık ürünlerin vazgeçilmezi olan sivri biber 2 liradan alıcı buluyor. Yerli dolmalık biber 2,5 liradan satılıyor. Acı biber 3 liraya satılıyor. Yerli bamyanın fiyatı kalitesine göre 4-7 lira arasında değişiklik gösteriyor. Sarımsak yetiştiği yöreye ve cinsine göre 10-20 lira arasında değişiklik gösterebiliyor.”

FİYATLAR YÜKSELEBİLİR

Talep yüksek olduğu için fiyatlarda düşüş olmayacağını sözlerine ekleyen Yalçın, kışlık ürün alacak vatandaşların son haftalara kalmamasını tavsiye etti. Yalçın, “Patlıcan, fasulye, biber, kornişon gibi ürünler şuan çok pahalı değil. Satışlarda gayet iyi gidiyor. Vatandaşlarımız son haftalara kalmasın. Kurutmalık ürünler yaklaşık olarak 3 hafta sonra biter. Ürünlere talep yüksek olduğu için fiyatlarda bir düşüş olmayacaktır. Hatta tam tersine fiyatlar yükselebilir. Vatandaşlarımıza kurutmalık ürünleri almak konusunda ellerini çabuk tutmalarını tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.

SALİH ACIBADEM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.