Kırtasiye fiyatı cepleri yakıyor

Kırtasiye fiyatı cepleri yakıyor

Konya’da, yaz tatilinin ardından başlayacak olan eğitim öğretim sezonu öncesi kırtasiyelerde hareketlilik başladı. Kırtasiyeciler ürünlerin yüzde 35 zamlandığını söyledi

Yaz tatilinin ardından 2017-2018 eğitim öğretim yılı 18 Eylül Pazartesi günü başlıyor. Konya’da okul ihtiyaçları için kırtasiyelere akın eden veliler, temel ihtiyaçları alarak öğrencilerini eksiksiz bir şekilde okula göndermenin hesabını yapıyor. Kırtasiye malzemesi alan velileri uyaran kırtasiyeciler ucuz ve kalitesiz ürünlerden uzak durulması tavsiyesinde bulundu. Devletin yurtdışından gelen ürünlere uyguladığı fon,  kırtasiye ürünlerinin önemli seviyede zamlanmasına sebep oldu. Yerli üretimi teşvik amacıyla uygulanan fon,  kırtasiye ürünlerine yüzde 35 zam yapılmasına sebep oldu.

KIRTASİYELERDE YOĞUNLUK YAŞANIYOR

Kurban bayramının sona ermesiyle birlikte okul alışverişi heyecanının başladığını söyleyen İnkılap Kırtasiye sahibi Erdoğan Sarısakal, okulların açılmasına kısa bir süre kaldığı için işlerde hareketlilik yaşadıklarını ifade etti. Sarısakal, “Yeni sezon için bütün hazırlıklarımızı tamamladık. Şuan çarşıda okul alışverişi hareketliliği başladı. Okulların açılmasına bir haftadan daha kısa bir süre kaldı. Veliler çocukları ile birlikte gelerek kırtasiye ihtiyaçlarını satın alıyorlar. Okulların önümüzdeki hafta açılması ile işlerimiz biraz daha hareketlenecek. Çünkü okullarda öğretmenler öğrencilere ihtiyaç olacak olan materyallerin listesini yaptırıyorlar. Öğrencilerde velileri ile kırtasiyeye gidip listede bulunan ürünleri satın alıyorlar” dedi. Okula yeni başlayan bir öğrencinin kırtasiye gideri hakkında da bilgi veren Sarısakal, “Okula yeni başlayan öğrencilerin giderleri biraz daha yüksek oluyor. Çünkü veliler çocuklara kullanacağı bütün materyalleri sıfırdan alıyorlar. Bu da bir öğrenci için ortalama olarak 200-300 lira gibi bir para tutuyor. Bu rakam alınacak ürünlerin kalitesine, markasına ve özelliğine göre değişiklik gösterebiliyor” sözlerini kullandı.

YÜZDE 35 ZAM YAPILDI

 Okulların önümüzdeki pazartesi açılacağını belirten Sarısakal, kırtasiye ürünlerine bu yıl ciddi oranda zam yapıldığını belirtti. Kırtasiye ürünlerinin yüzde 35 zamlandığını söyleyen Sarısakal, bu zammın sebebini ise devletin yurtdışından gelen kırtasiye ürünlerine uyguladığı fona bağladı. Sarısakal, “Yurtdışından gelen ürünlere uygulanan fon, Türkiye’de de uygulanmaya başladı. Bu fonlardan dolayı fiyatlarda artış var. Bu artışların sebebi kesinlikle kırtasiyeciler değildir. Bu artışın sebebi fonlar ve dolarda meydana gelen artıştır. Kırtasiyeye gelen zam bu şekildedir. Vatandaşlarda fiyatların yüksek olduğunu belirtiyor.” ifadelerini kullandı.

UYGULAMA İŞE YARAMADI

Uygulanan fon’un yerli üretimi artırmaya yönelik olduğunu, fakat bu uygulamanın fiyatı yükseltmek dışında bir işe yaramadığını da sözlerine ekleyen Sarısakal konuşmalarını şu şekilde tamamladı: “Yerli üretimi teşvik etmek maksadıyla yurtdışından gelen kırtasiye ürünlerine fon uygulandı. Uygulamanın amacı güzeldi ancak bu uygulamanın hiçbir faydası olmadı. Fon sebebiyle kırtasiye ürünlerine ciddi oranda zamlar yapıldı. Yani vatandaş 10 liraya aldığı ürünü 13-14 liraya almaya başladı. Bu sebeple uygulanan fon sistemine yeni bir çare üretilmelidir. Bizler kırtasiyeci olarak vatandaşlara her daim ucuz ürün satmak isteriz.” Başlıca kırtasiye ürünlerinin fiyatları ise şu şekilde; Çanta 25-100 TL, defter 1-5 TL, su matarası 5-30 TL, versatil kurşun kalem 5-30 TL, beslenme çantası 10-50 TL.

SALİH ACIBADEM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.