Kırşehir’de 27. Ahilik Haftası Kutlamaları Başladı

Kırşehir’de 27. Ahilik Haftası Kutlamaları Başladı

Kırşehir'de Ahilik Haftası kutlamaları Anıt Meydanı’nda açılışla başladı. Açılış törenine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, Kırşehir milletvekilleri Abdullah...

Kırşehir'de Ahilik Haftası kutlamaları Anıt Meydanı’nda açılışla başladı.

Açılış törenine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, Kırşehir milletvekilleri Abdullah Çalışkan ve Muzaffer Aslan, Garnizon Komutanı J.Alb. Murat Yılmaz, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bürokratları, siyasi partilerin il başkanları, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu temsilcileri, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birlik Başkanı ve oda başkanları, daire müdürleri, mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşları, yurtdışından ve yurtiçinden gelen halk oyunları ekipleri, basın mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kırşehir Belediyesi mehteran Bölüğü gösterisi ve tören alanına çelenklerin sunulmasının ardından açılış konuşmalarına geçildi. Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci; Ahiliğin hem Kırşehir için hem de Türkiye için öneminin tartışılmaz bir değer olduğunu, Ahiliği sadece anmak değil, onu anlamak, ayrıca ticaret hayatımızda bunu felsefe olarak kabul edip uygulayabilmek çok önemli olduğunu kaydetti. Belediye Başkanı Bahçeci, cumartesi günü Kırşehir’e Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun geleceğini hatırlatarak, tüm Kırşehirlileri etkinliğe davet etti.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel de konuşmasında şunlara değindi: "Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Nurettin Canikli’nin selam ve sevgilerini sizlere iletiyorum. Ahilik, Kırşehir merkez olmak üzere 81 ilde kutlanacak 27. Ahilik Haftası kutlamaları açılısında Ahi ocağı Kırşehir’de olmaktan büyük bir memnuiyet duyuyorum. Ahilik; kardeşlik, birlik, beraberlik üzerinde kurulmuş meslek teşkilatınıdır. Ahilik tarihin derinliklerinde yaşamış bir masal Ahi Evran Veli Hazretleri de bir masal kahramınıdır. Ahilik bir meslek teşkilatı olmanın yanında geçmişte yaşanmış bugün yaşanan ve yaşanması gereken inşallah yaşanacak gerçek bir yaşam disiplinidir. Gerçek bir yaşam kültürü, ticaret kültürü ve soysal yaşamında da kavrayan ahlaki bir disiplindir. Toplumda birlik ve beraberliğin, adaletin, haklının ve hakkının, sevgi ve saygının güvencisidir. Ahilik ilkeleri Anadolu’nun sevgi yüklü bereketli yüreğinden yeşermiş kardeşlik, doğruluk, dürüstlük, cömertlik, saygı, sevgi şefkat ve adalet tohumlarıdır. Bizim görevimizde insanlığın huzuru, barışı ve güveni için Ahilik ilkelerinin yaşatılması için var gücümüzle çalışmaktır."

Vali Özdemir Çakacak ise “Ahilik geleneğini yaşatmak, gelecek kuşaklara aktarmak Ahi Evran-ı Veliyi anmak üzere düzenlenen 27. Ahilik haftası törenlerine hoş geldiniz diyorum. Herkesi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Ahilik temelleri 13. Yüzyılda Kırşehir’de atılan ve daha sonra dalga dalga tüm Anadoluya yayılan ve izleri bugünleri kadar gelmiş bir sivil toplum kuruluşudur. Ortaya çıktığından itibaren dini ve ahlaki yapının korunmasında, Anadolu insanın yetişmesinde ve terbiyesinde ve Osmanlı devletinin kurulmasında ve Türklerin yerleşik hayata geçmesinde, Anadolu’nun Türkleşmesinde, İslamlaşmasında büyük hizmetleri bulunan Ahilik geleneğini geçmişten bugüne sosyal, kültürel ve ekonomik hayatımızdaki yeri büyüktür. Mesleki örgütlenme yanı sıra kardeşlik, dostluk, ahlak gibi değerleri de taşıdığı için bizim çok önemli bir değerdir. Ahilik; çıraklık, kalfalık ustalık sisteminin esnaf ve zanaatkârlara getirmiş; esnaf ve zanaatkârlara ahlaklı iş yapma kurallarını getirmiştir." ifadelerini kullandı.

Heyet açılıştan sonra Ahi Evran-ı Veli Hazretleri’nin türbesini ziyaret ederek dualar okudu ve ardından Ahi Evran Külliyesi’nde açılan tezhip ve hat sergilerini açılışlarına katıldı. Daha sonra Ahi duası okunarak Ahi Çarşısı esnafı ve Terme Caddesi’ndeki esnafı ziyaret eden heyet, Ahi Sokağının açılışını gerçekleştirerek çarşıda açılan stantları ziyaret etti.

Anıt Meydanı’nda protokol ve vatandaşa Ahi Pilavı ve Ahi Helvası ikram edilmesinden sonra, Ahilik Haftası nedeniyle Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanlığı ile Ticaret ve Sanayi Odası başkan ve temsilcileri Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak’ı ziyaret etti.

Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı Bahamettin Öztürk ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selahattin Ekicioğlu’nun yanı sıra oda temsilcileri yer aldığı ziyarette konuşan Vali Özdemir Çakacak, Ahilik Haftası’nın adına yakışır güzellikte geçmesi dileğinde bulunarak oda temsilcilerine ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti.

Vali Çakacak, "Ahilik Teşkilatı’nın kurucusu Ahi Evran-ı Veli sadece Kırşehir’e değil bütün Türk Milleti’ne ait bir değerdir. Bu yüzden Ahilik Kırşehir merkez olmak üzere bütün illerimizde kutlanmaktadır. 27 Eylül 2014 Cumartesi günü yapılacak devlet törenini de Sayın Başbakanımızın teşrifleriyle kutlayacağız." dedi.

Kırşehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı Bahametin Öztürk de "Ben şahsım ve teşkilatım adına size çok teşekkür ediyorum. Tayininiz çıkmasına rağmen bizi yalnız bırakmayarak yanımızda oldunuz. Ahi Külliyesi’nin yapılmasında sizin de çok büyük emekleriniz oldu. Yeni görevinizde başarılar diliyoruz. Biz Kırşehirliler olarak sizli daima hayırla yâd edeceğiz." şeklinde konuştu.

Kırşehir Cacabey Meydanı'nda gün içerisinde ve akşam saatlerinde halk oyunları gösterileri ve mahalli sanatçı konserleri yapıldı. İl Kültür Müdürlüğü Konferans Salonunda da tiyatro gösterileri gerçekleştirildi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.