Kırsala koruma

Kırsala koruma

41. Dünya Şehircilik Kolokyumu Konya’da ilk kez Selçuk Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor. Kolokyumda bu yıl "Planlamada Kırsal Alanlar ve Bölge" teması konuşuluyor.

Mevlana Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen kolokyumun açılış programına Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mahmut Sami Şahin, TMMOB Şehir Plancılar Odası Genel Başkanı Orhan Sarıaltun, TMMOB Şehir Plancılar Odası Şube Başkanı Münir Günay, Selçuk Üniversitesi Mimarlık fakültesi dekanı Prof. Dr. Ahmet Alkan Selçuk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Doç. Dr. Rahmi Erdem, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

KÖYLERDE TEHDİTLER ORTADAN KALKMALI

Açılışta konuşan TMMOB Şehir Plancılar Odası Genel Başkanı Orhan Sarıaltun, kolokyumun ana temasına değinerek, “Kolokyumun bu yılki temasını hakkında birçok değerli düşünce ve çalışma olmasına rağmen hala bir dizi sorun alanına sahip olması sebebiyle yeniden ele alınmasını önemsediğimiz ‘Planlamada Kırsal Alanlar ve Bölge’ olarak belirledik” dedi. Kırsal alanlara yönelik geliştirilen stratejilere ve edinilen deneyimlere karşın, Türkiye’de yapısal açıdan bazı sorunların varlığını sürdürdüğünü vurgulama gerekliliği olduğunu belirten Sarıaltun, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bütüncül politikaların yanı sıra kırsal yerleşmelerde mekânsal gelişmeyi ve yapılaşmayı yönlendirecek ‘kırsala özgü’ yaklaşım ve uygulamaların eksikliği ilk göze çarpan sorun alanlarındandır. Ülke içindeki coğrafi konumları, ülke ekonomisi içindeki yerleri, kentsel alanlara yakınlıkları, sahip oldukları doğal ve kültürel özelliklerden dolayı farklı türde baskılara maruz kalan kırsal alanlarda yerleşme karakterinin korunması ve mekânsal özelliklerle birlikte gündelik yaşam kültürü ile özgün üretim pratiklerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması için, baskıların planlama aracılığıyla etkin biçimde yönetilmesi, tehditlerin ise ortadan kaldırılması gerekmektedir.”

ÜST ÖLÇEKLİ PLAN KARARLARI ALIYORUZ

Konya Belediyesi olarak kentsel ye kırsal alanda belediyecilik faaliyetlerinin sağlıklı yürütülebilmesi için üst ölçekli plan kararlarının alınması gerektiğinin benimsendiğini söyleyen Konya Büyükşehir Belediyesi olarak Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mahmut Sami Şahin, “6360 sayılı kanunun kabulü ile birlikte, Türkiye'de ilk defa belediye başkanlarımız tarafından ‘Konya İl Çevre Düzeni Planı’ yaptırılmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştır” ifadelerini kullandı. Yapılan bu imar planlarına paralel olarak çevre ilçelerde, beldelerde ve köylerde yaşam kalitesinin arttırılması amacıyla çalışmalar yapıldığını aktaran Şahin, şunları söyledi: “Yapmış olduğumuz tüm bu çalışmalarda merkez ve kırsal ayrımı yapmadan şehrimizi geçmişteki kadar görkemli ve başarılı bir geleceğe hazırlıyoruz. Çocuklarımıza yaşanılabilir şehirler bırakmak adına çaba sarf eden herkese teşekkür ediyorum.” TMMOB Şehir Plancılar Odası Şube Başkanı Münir Günay da, her yıl düzenlenen etkinliğin bu yıl Konya’da gerçekleştirilmesinden dolayı duyduğu memnuniyetini dile getirdi.

ALİ İBİLEME

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.