Kırsal şehre koşuyor

Kırsal şehre koşuyor

"Göç, Yoksulluk ve İstihdam" temasıyla gerçekleşen kongrede konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, kırsal kesimde oturanların adeta şehre koştuğunu söyledi

İkinci Uluslararası Uygulamalı Bilimler Kongresi "Göç, Yoksulluk ve İstihdam" temasıyla gerçekleşti. Göçmenlerin sorunlarının konuşulduğu kongre, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi ile Göç İdaresi Genel Müdürlüğü işbirliğinde Dedeman Otel'de düzenlendi. Toplantıya kongre tertip heyetinin yanı sıra yurt içi ve yurt dışından çok sayıda katılım oldu. Kongreye üniversite öğrencileri de yoğun ilgi gösterdi. Kongre açılış konuşmalarıyla başladı. İlk konuşmayı NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Kutlu yaptı. Göçün siyasi, sosyal ve ekonomik nedenleri üzerinde duran Kutlu, Türkiye'nin göç veren değil, göç alan ülke konumunda olduğunu, kongrenin göçmenlerin sorunlarının çözümü noktasında önemli olduğunu belirtti.

GÖÇLE ŞEHİR NÜFUSU HIZLA ARTIYOR

Kongrenin açılış oturumunda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de, Konya'nın göç alan bir şehir olduğunu, şehrin nüfusunun hızla arttığını, bu artışın da beraberinde bir takım sorunlar getirdiğini ifade etti. Göçün nedenlerinin farklı olduğunu, köyden kente göçün artarak devam ettiğine dikkat çeken Akyürek, "Türkiye, bu mesele üzerinde durmalı. Kırsal kesimde oturanlar adeta şehre koşuyor. Köy ve beldelerden, geri kalmış ilçelerden şehirlere, büyük yerleşim yerlerine yoğun bir göç var. Kırsa kesimdeki gençler tarım ve hayvancılık yapmak istemiyor. Bu nedenle şehre göç ediyor. Orta yaşlılar çocuklarının eğitimi için, orta yaş üstündekiler ise daha iyi sağlık hizmeti almak için şehre yerleşiyor. Göçü önlemek için bir takım adımlara ihtiyaç var. Organize sanayi bölgeleri kırsala yönlendirilebilir. Her yere kaliteli eğitim götürülmeli" diye konuştu.

SURİYELİLER KONYA'YA UYUM SAĞLADI

Konya'daki Suriyeli sayısının arttığını da ifade eden Akyürek, sadece şehrin merkezinde 80 bin Suriyeli'nin yaşadığını, gettolaşmanın görülmediğini, mültecilerin farklı mahallelere yerleştiğini dile getirdi. Belediyelerin sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte göçmenlerin barınma ve eğitim gibi ihtiyaçlarını karşıladığını söyleyen Akyürek, hiçbir misafirin aç ve açıkta kalmaması için gayret sarf ettiklerini, Suriyeliler'in şehre hızla uyum sağladığını, kongrenin göç probleminin çözümü noktasında yol gösterici olacağını vurguladı.

ŞEHİRDE SURİYELİ SAYISI 100 BİNİ GEÇTİ

"Zorunlu göçlerin önemli bir kısmı gönül coğrafyamızda görülüyor. İslam coğrafyasında can ve mal güvenliği olmadığı için göç eden yüzbinlerce insan var" diyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Ahmet Sorgun ise, "En çok göç eden Suriyeliler. Ülkemizde 3 milyondan fazla Suriyeli yaşıyor. Birçok Batılı ülke sınırlı sayıda mülteciyi bile kabul etmezken, biz Açık Kapı politikasını sürdürdük. Konya'da 100 binin üzerinde Suriyeli var. Suriyeliler, suça pek karışmıyor. Rakamlar ortada. Sanayiciler, yoğun olarak Suriyeli çalıştırıyor. Bazı sanayiciler, Suriyeliler olmazsa koca organize sanayi bölgesi çöker diyor. Dolayısıyla göç konusu üzerinde kafa yormalıyız, çözüm önerileri sunmalıyız" açıklamasında bulundu.

KONYA'DA 90 FARKLI ÜLKEDEN İNSAN VAR

Açılış oturumunda konuşan Konya Vali Yardımcısı Mehmet Kamil Sağlam ise Türkiye'nin mülteciler noktasında örnek bir davranış sergilediğine dikkat çekti. Türkiye'nin toplumsal meselelerde her zaman öncü olduğunu, mültecilere samimi bir şekilde dost eli uzattığını dile getiren Sağlam, göçün mazlumların hayatta kalması için tek çare olduğunu, 2011 yılının Nisan ayından beri Türkiye'nin Açık Kapı politikası yürüttüğünü söyledi. 100 binden fazla kişinin Konya'ya sığındığını  ifade eden Sağlam, şehirde 90 farklı ülkeden insanın bulunduğunu, Türkiye'nin 3 milyondan fazla mülteciyi bağrına bastığını, mülteciler için 25 milyar dolar harcadığını sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından Suriyeli çocuklardan oluşan koro bir dinleti sundu. Dinletinin ardından panele geçildi. Aralarında Birleşmiş Milletler'den temsilcilerinde olduğu akademisyenler göçmenler in sorunları hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Ayrıca Suriyeli ilkögretim öğrencileri de konge salonunda resim sergisi açtı.  

KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.