Abdullah Kaya

Abdullah Kaya

Kırsal alan ve Fao raporu

Kırsal alan ve Fao raporu

Geçtiğimiz haftalarda köşemizde kırsal alanlarla ilgili yazımız çok ilgi görmüş,kırsal alanlarda yaşamanın avantajlarını anlatmamıza rağmen buralarda yaşayanların  “ Az olsun şehir hayatı olsun “düşüncesinin yanlış olduğunu ve mutlak surette köylerde kalınması gerektiğinin altını çizmiştik.

Yazımızın yayımını müteakip günlerde Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO)  raporu çok önem arz etmektedir.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO)  açıkladığı Gıda ve Tarımın Durumu 2017 Raporu’na göre, gelişmekte olan ülkelerde ekonomik büyümenin anahtarı uzun yıllar yoksulluğun sebebi olarak görülen kırsal bölgeler diye ifade kullanmıştır.

 Gelişmekte olan ülkelerde gelecek yıllarda, işgücüne katılmaya hazır milyonlarca genç insanın yoksulluktan kurtulmak için kırsal bölgeleri terk etmesine gerek olmadığı belirtilen Raporda: “Ancak daha genç ve kalabalık bir gezegenin beslenmesi ve istihdamına yardım etmek için kırsal bölgelerin potansiyellerini ortaya çıkaracak çok geniş ve köklü dönüşümler gerekiyor” bilgisine yer verildi.
 “Dünyadaki yoksul ve aç insanların çoğunluğu bu bölgelerde yaşarken, 2030 kalkınma gündeminin başarıya ulaşması için, her zaman ihmal edilen bu potansiyelin ortaya çıkarılmasına bağlı olacak. Bunu yapmak; geçimlik tarımda düşük verimlilik, birçok yerde sınırlı endüstrileşme, hızlı nüfus artışı ve şehirleşmeden oluşan oldukça zorlu bir bileşimin üstesinden gelmeyi gerektiriyor. Bunların hepsi gelişmekte olan milletlerin kendini besleme ve yurttaşlarını istihdam etme konularında büyük zorluklar oluşturuyor.”

Gıda ve Tarımın Durumu raporunda; kırsal ekonomilerde ihtiyaç duyulan dönüşümlerin, gıda sistemlerini çeşitlendirmek ve çiftlik dışı tarıma bağlı faaliyetlerde yeni ekonomik fırsatlar yaratmak için kentsel bölgelerde artan gıda talebini harekete geçirilebileceği ifade ediliyor.

Raporun özeti şu:Kırsal alanlar dikkate alınmadığı,Küçük işletmeler desteklenmediği takdirde ülkeler gelecekte kalkınmada zor günler geçireceğini ifade etmektedir.

Ülkemizde kırsaldan nüfus kaybında dünya sıralamasında ilk  da olmamız gerçekten düşündürücü,Kırsalda yaşamaya kişilerin özendirilmesi,devlet tarafından mutlak surette desteklenmesi gerekmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Abdullah Kaya Arşivi
SON YAZILAR