Kırmızı et üretimi düştü

Kırmızı et üretimi düştü

Türkiye'de toplam kırmızı et üretimi, geçen sene bir önceki yıla göre yüzde 2,04 artışla 1 milyon 173 bin 42 ton olarak açıklandı. Hayvan sayısında ise ciddi bir azalma yaşanıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016'nın son (dördüncü) çeyreğine ilişkin kırmızı et üretimi istatistiklerini açıkladı.Buna göre, geçen yıl son çeyrekte sığır eti üretimi 249 bin ton olarak tahmin edildi. Sığır eti üretimi, Kurban Bayramı’nın gerçekleştiği bir önceki döneme göre yüzde 30,8, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,7 düştü. Koyun eti üretimi 15 bin ton olarak tahmin edildi. Koyun eti üretimi bir önceki döneme göre yüzde 34,2 azalarak, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 48 düşüş gösterdi. Türkiye'nin toplam kırmızı et üretimi, geçen yılın son çeyreğinde, Kurban Bayramı’nın gerçekleştiği önceki döneme göre yüzde 31,4, bir önceki yılın aynı dönemine göre de yüzde 8,8 azaldı. Söz konusu dönemde bu üretim 271 bin ton olurken, 2016 yılında toplam kırmızı et üretimi önceki seneye göre yüzde 2,04 artışla 1 milyon 173 bin 42 ton olarak gerçekleşti.

Hayvan sayisinda ciddi azalma var

Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, et üretiminde geçen yıl bir önceki yıla göre artış görüldüğünü, bunun da yaklaşık 110 bin tona tekabül ettiğini belirtti. Öte yandan Türkiye'de geçen yıl hayvan varlığında ciddi miktarda azalma olduğunu ifade eden Yalçındağ, "Hayvan sayısı önemli miktarda azaldı. Et üretimi arttı çünkü süt fiyatlarından memnun olmayan üretici dişi hayvanlarını kesime götürdü. Dişi hayvanların kesime gitmesi sektör açısından büyük bir sorun. Ana olmazsa dana olmaz. Dana olmazsa da et olmaz. Hayvan varlığının artırılması şart" değerlendirmelerinde bulundu.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum