Kırmızı et pilavı vurdu

Kırmızı et pilavı vurdu

Son yılların en durgun düğün sezonunu geçiren Konya'da, düğün pilavındaki etin oranı azaldı. Kırmızı ete yapılan rekor zamlar yüzünden düğün sahibi artık, Konya'nın geleneği olan düğün pilavından uzaklaşmaya başladı

Dünyanın en pahalı kırmızı etini tüketen Türkiye’de etin fiyatı her geçen gün yükseliyor. Geçen yıldan bu yana ete 10 lira zam yapıldı. Etin fiyatından dolayı vatandaşın alım gücü de düştü. Artık kırmızı eti alabilmek lüks tüketim haline geldi. Düğün sezonunun açılmasına rağmen kasaplar geçmiş yıllardaki hareketliliği göremedi. Birkaç yıl öncesine kadar düğün sahiplerine etin kilosunu 20-22 lira arasında veren kasaplar bu düğün sezonunda fiyatı 30 liraya kadar yükseltti.

DÜĞÜN PİLAVINDA AZALMA VAR

Konya Kasaplar Odası Başkanı Davut Balbaloğlu, düğün ve mangal sezonunun et piyasasını fiyat açısından canlandırdığını açıkladı. Ramazan'dan önce ve sonra düğün sayısında ciddi bir artışın yaşandığını belirten Balbaloğlu, “Bu da beraberinde biz de bir gelenek haline gelen düğün pilavı ikramını artırdı. Maddi durumu yerinde olanlar bazı yemek firmalarıyla anlaşıyorlar. Onlar da kasaplarla anlaşıyor. Bu yıl düğünlere verilen etin kilosu 30 lira civarında olduğu için düğün sahibi bundan olumsuz etkileniyor. Sonuç olarak düğün sahibi 2 bin kişilik pilav yerine bin kişilik pilav veriyor. Artık düğün pilavını sadece maddi durumu iyi olanlar verebilecek. Etin kilosunu 30 liradan alan orta gelirli düğün sahibi nasıl pilav verebilsin. İnsanların hevesi kursağında kalıyor” açıklamasında bulundu.

FIRSATÇILAR İŞ BAŞINDA

Ramazan'ın yaklaşmasıyla birlikte de fırsatçıların yine iş başına düştüğünü ifade eden Balbaloğlu, “ Geçen yıl Ramazan öncesi yapılan zammın ardından, bu yılın Mayıs ayına kadar aralıklarla zam yapıldı. Bu yetmezmiş gibi Ramazan öncesi de tekrar zam bekleniyor. Kasap esnafı bu durumdan memnun değil. Çünkü kasap esnafı iş yapamadığı için ekonomik olarak zor günler geçiriyor. Şu an için kıymanın kilosu 33-34 lira arasında satılıyor. Kuş başı et de 35-36 arasında alıcı buluyor. Kasapların satışı bu fiyat sonucu yüzde 50 oranında azaldı. Haftada bir kere evine et götüren vatandaş, şimdi 2 haftada hatta ayda bir evine et götürür oldu. Vatandaşın gelir düzeyine göre et fiyatını kıyaslamak söz konusu bile olamaz. Dünyanın en pahalı etini Türkiye tüketiyor. Avrupa'nın en pahalı ülkesinde etin kilosu 5-6  Avro arasında satılıyor” dedi.

GERÇEK ÜRETİCİ DESTEKLENMİYOR

Dünyada tarım ve hayvancılığa en müsait ülkenin Türkiye olmasına rağmen en pahalı eti yine Türkiye'nin tükettiğini belirten Balbaloğlu, “Üretime destek yapılmıyor ve üretici yönlendirilemiyor. Bu sene için artık çözüm olmaz ama önümüzdeki yıllar için bilinçli destek yapılması gerekiyor. Dışarıdan canlı hayvan getirmek Türkiye için büyük bir ayıptır. Hollanda'nın yüz ölçümü Konya kadar ama tüm dünyaya canlı hayvan ve et gönderiyor. Bilinçli bir destek verilmesini destekliyoruz. Ancak destekler büyük üretici ve firmalara yapılıyor. Onlar da etin fiyatına düşürmeye yönelik hiçbir çalışma yapmıyor. Desteklerin gerçek üreticilere yani köylerdeki besicilere verilmesini istiyoruz. Destekler sanayileşmiş büyük firmalara verildiği için firmalar et fiyatlarını tekelinde tutuyor” diye konuştu.

YAPILAN ZAMLAR MANTIK DIŞI

1 yılda ete yüzde 40'lara varan bir zammın yapılmasını mantık dışı bulduklarını söyleyen Balbaloğlu, “İthal et çözüm değildir ve hiçbir zaman çözüm olmayacaktır. Aynı şekilde dışa bağımlı olduğumuz için doların yükselmesiyle birlikte et fiyatı da yükseliyor. Ramazan'da kesin bir zam bekleniyor. Kuş başı etin Ramazan'da 38 liraya çıkmasını bekliyoruz. İstanbul'da etin kilosu 50 liraya kadar çıktı. Biz diğer büyük şehirlere göre daha ucuz yiyoruz ama bu fiyatlar da çok pahalı” açıklamasını yaptı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.