Kırım’dan Sergi İçin Götürülen İskit Altınları Hollanda’da Kaldı

Kırım’dan Sergi İçin Götürülen İskit Altınları Hollanda’da Kaldı

Kırım’daki müzelerden alınarak sergilenmesi için Hollanda’ya götürülen İskit altınlarının Rusya ve Ukrayna'ya iade edilmeyeceği açıklandı.Eserlerin sergilendiği Başkent Amsterdam’daki Allard Pierson Müzesi, tarafların konuyla ilgili...

Kırım’daki müzelerden alınarak sergilenmesi için Hollanda’ya götürülen İskit altınlarının Rusya ve Ukrayna'ya iade edilmeyeceği açıklandı.

Eserlerin sergilendiği Başkent Amsterdam’daki Allard Pierson Müzesi, tarafların konuyla ilgili anlaşma sağlayacağı ya da yetkili mahkemelerin kararının belli olacağı ana kadar eserleri koruma altında tutacaklarını açıkladı.

Müzenin kararının ardından Rus basınına konuşan Rusya Federal Meclisi Bilim, Eğitim ve Kültür Komisyonu Üyesi Viktor Kosourov, Amsterdam müzesinin kararının dünyada kötü bir örnek olarak hatırlanacağını söyledi. Kosourov, "Şimdi dünyanın hiçbir müzesi koleksiyonlarını diğer ülkelere göndermeyecek. Çünkü geri dönüşlerini garanti edemeyecekler." şeklinde konuştu.

Komisyon üyesi ayrıca, söz konusu kararın düşen Malezya uçağındaki Hollanda vatandaşlarının ölümünün getirdiği psikolojiyle alındığını düşündüğünü ve yetkililerin ilerleyen zamanlarda karar nedeni ile pişmanlık duyacaklarını savundu.

Şubat ayında Kırım’daki dört müzeden yaklaşık 2 bin tarihi eşya ve eser sergilenmek üzere Hollanda’nın başkent Amsterdam’a götürülmüştü. Aralarında İskit altınlarının da bulunduğu eserler, Rusya ve Ukrayna arasında krize neden olmuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.