Kırgızistan’dan Rus Gümrük Birliği’ne Onay

Kırgızistan’dan Rus Gümrük Birliği’ne Onay

Kırgızistan hükümeti, Rusya, Belarus ve Kazakistan’ın oluşturduğu Gümrük Birliği ve Ortak Ekonomik Bölge’ye dahil olmak için gerekli tüm yasa paketlerini onayladı ve parlamentoya gönderdi.AB’nin alternatifi olarak Avrasya Ekonomik Birliği’nin...

Kırgızistan hükümeti, Rusya, Belarus ve Kazakistan’ın oluşturduğu Gümrük Birliği ve Ortak Ekonomik Bölge’ye dahil olmak için gerekli tüm yasa paketlerini onayladı ve parlamentoya gönderdi.

AB’nin alternatifi olarak Avrasya Ekonomik Birliği’nin altyapısını oluşturan Gümrük Birliği tam üyeliği için Ermenistan da çalışmalarını sürdürüyor. Kazakistan, Yukarı Karabağ sorunu nedeni ile Ermenistan’ın üyeliğine çekimser bakıyor.

Kırgızistan hükümetinden yapılan açıklamada Gümrük Birliği’ne tam üyelik için hazırlıkların tamamlandığı, yol haritasında belirlenen adımların yerine getirildiği kaydedildi.

Kırgızistan Başbakanı Cömart Otorbayev, “Biz bugün ülkemi için tarihi bir karar aldık. Oy birliği ile tüm yasaları kabul ettik ve onay için Zogorku Keneş’e (Kırgızistan parlamentosu) gönderdik.” dedi.

Rusya, Belarus ve Kazakistan’ın 29 Mayıs’ta imzaladığı Avrasya Ekonomik Birliği anlaşmasının ardından açıklamada bulunan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, birliğe yıl sonuna kadar ülkesinin de dahil olacağını ifade etmişti.

Moskova ve Bişkek’le Gümrük Birliği’ne entegrasyon hazırlıkları için fon oluşturulması konusunda mutabakat sağladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, sürecin hızlandırılması için Rusya’nın 500 milyon dolarlık bir fon tahsis edeceğini ifade etti.

Rusya’nın öncülüğünde oluşturulan entegrasyonun hedefinde 170 milyonluk bir nüfusu kapsayan Avrasya Ekonomik Birliği var. Rusya, Belarus ve Kazakistan’ın dahil olduğu birliğin toplam ekonomik büyüklüğü 2,2 trilyon dolar. 2030 için ise hedef 900 milyar dolarlık ek potansiyel oluşturmak.

Ermenistan ve Kırgızistan’ın önce Gümrük Birliği’ne sonra da Avrasya Ekonomik Birliği’ne yıl sonuna kadar dahil olması planlanıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Vietnam’la serbest ticaret bölgesi oluşturulması, Çin’le özel ticari ilişkilerin geliştirilmesi, İsrail ve Hindistan’la da tercihli ticaret sisteminin uygulanmasına sıcak baktıklarını söylemişti. Türkiye de Gümrük Birliği ülkeleri ile serbest ticaret bölgesi oluşturmak için çalışmalarda bulunuyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.