Kiraya Zam Sınırlandı; Emlakçı Komisyonunu Talepte Bulunan Ödeyecek

Kiraya Zam Sınırlandı; Emlakçı Komisyonunu Talepte Bulunan Ödeyecek

Alman Federal Bakanlar Kurulu, kira artışlarını frenleyecek yasa tasarısını onayladı. Tasarıya göre ev sahipleri kiraya verecekleri dairede yüzde 10’dan yüksek artışa gidemeyecek. Aksini yapan ev sahiplerinden ise para geri istenebilecek....

Alman Federal Bakanlar Kurulu, kira artışlarını frenleyecek yasa tasarısını onayladı. Tasarıya göre ev sahipleri kiraya verecekleri dairede yüzde 10’dan yüksek artışa gidemeyecek. Aksini yapan ev sahiplerinden ise para geri istenebilecek. Ev arayan vatandaş, kendisi talep etmediği sürece emlakçıya komisyon ödemeyecek.

Almanya'da büyükşehirlerde ev arayanların en büyük sorunu olan kira artışlarına yasal olarak sınır geliyor. Son yıllarda Berlin, Münih, Hamburg, Köln, Stuttgart, Frankfurt gibi büyükşehirler başta olmak üzere Almanya’nın birçok yerinde kiracıların en önemli sıkıntısı olan kira artışlarına federal hükümet el attı.

Federal Adalet ve Tüketicileri Koruma Bakanı Heiko Maas’ın (SPD) hazırladığı yasa tasarısı Bakanlar Kurulu’nda kabul edildi. 2015’in bahar aylarında yürürlüğe girmesi beklenen yasaya göre ev sahipleri evlerini kiraya verirken yüzde 10’dan fazla artış yapmayacaklar. Birçok şehirde ev sahipleri yüzde 30’ları bulan kira artışları yapıyorlardı. Eğer kiracı fazla ödediğini ispat ederse parasını geri de alabilecek. Ev sahibinin eve masraf yaptığını ileri sürerek kirada artış yapmak istediği zaman ise yaptığı masrafın yeni yapılmış bir evin üçte bir fiyatına denk gelmesi şartı aranacak. Yeni inşa edilen evlerin ilk kiralamaları yasa kapsamı dışında tutulacak.

EMLAKÇILARA KOMİSYON ŞARTA BAĞLANDI

Kira artışını engelleyecek yasa tasarısının getirdiği yeniliklerden biri de emlakçılara ödenen komisyonun şarta bağlanması oldu. Bu zamana kadar emlakçı ev sahibiyle çalışıp komisyonu kiracıdan alıyordu. Yeni değişiklikle emlakçılar, vatandaştan nasıl bir ev aradığı ve sonunda söz konusu komisyonu ödeyeceğine dair kiracı ile yazılı anlaşma olmadığı sürece komisyon alamayacak. Yeni uygulamaya göre emlakçıyı görevlendiren taraf bu masrafları üstlenmek zorunda kalacak. Emlakçılar ise bakanlar kurulu kararı kabul eder etmez dava açacakları duyurusunda bulundu. Sebebi ise emlakçı giderlerini karşılamak istemeyen ev sahiplerinin aracılık işlerini de üstlenecek olmaları.

YASA 2025’E KADAR GEÇERLİ OLACAK

Kira artışlarını engelleyecek yasanın öncelikle 2025’e kadar geçerli olması planlanıyor. Amaç öncelikle pazardaki ani yükselişi frenlemek. Kiracı yaşadığı şehirdeki kira şartlarını ve ortalamasını bağlı bulunduğu belediyeden öğrenebilecek. Ayrıca ev sahibi, kiracının ulaşamayacağı bir önceki kiracının hakları ve ödediği kira miktarı gibi bilgi ve haklarını aktarmak zorunda kalacak.

KİRACILAR BİRLİĞİ TASARIDA İYİLEŞTİRMEK İSTİYOR

Almanya’da kiracıların haklarını savunan Kiracılar Birliği (Mieterbund) tasarıyı memnuniyetle karşıladıklarını fakat yasayı ihlal eden ev sahibine herhangi bir yaptırım öngörülmediği gerekçesiyle tasarıda iyileştirme yapılması gerektiğini açıkladı. Birlik Başkanı Ulrich Ropertz, yasayı ihlal eden ev sahiplerine yaptırım uygulanmasını istedi. Bakanlar Kurulu’nun kabul ettiği yasa tasarısının önümüzdeki günlerde Meclis’te görüşülüp kabul edilmesi bekleniyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.