Kiralar cep yakıyor!

Kiralar cep yakıyor!

Türkiye'de asgari ücretin 2 bin, Konya'da ise en düşük kiralık konutun 800-850 TL olması, tepkilere neden oluyor. Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, “Konya'da kiralık konut fiyatı yüksek değil” dese de vatandaş, başkan ile aynı düşünmüyor. 

Konya'da ev kiraları her geçen yıl uçuyor. Kiralık ev fiyatları son yıllarda neredeyse 2 kat arttı. Fiyatlardaki artış kiracıları zor durumda bırakırken, ev sahipleri durumdan memnun.  Konya'da bazı mahallerde ev kiraları 1 bin 700 lirayı buldu. Emlakçılık sektöründe ise bugünlerde büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Üniversite kaydı için Konya'ya gelenler, kiralık ev bakmaya başladı. Sancak, Yazır, Piri Reis tarafındaki stüdyo daireler, en çok tercih edilen konut tipi oldu. Bosna Hersek Mahallesi'ndeki kiralık evler de yine üniversiteye yakın olması sebebiyle öğrencilerin önceliği arasında yer aldı. Meram ve Karatay ilçelerinde üniversiteye yakın olan konutlara da ilgi yüksek. Kira fiyatları ise cep yakmaya devam ediyor. Üniversite nüfusunun her geçen gün artması, Konya'daki konut fiyatlarını da hızla yükseltti. Konya'da özellikle son birkaç yıldır artan kira fiyatları, hala geçerliliğini koruyor. Evler, en düşük 800-850 TL'den kiralanıyor. Bu fiyatlar; meskenin kalitesine, bulunduğu yere ve oda sayısına göre bin, bin 700 TL'lere kadar çıkıyor. Kira fiyatları yüksek olduğu halde, kiralık evlere olan ilgi gözlerden kaçmıyor. Vatandaş, “Fiyat yüksek olsa da başımızı sokacak bir ev bulmamız mecburiyet, sokakta mı yaşayalım” diyor.

FİYATLAR ANORMAL SEVİYEDE DEĞİL!

Konya'daki kiralık konut sayısı ve fiyatı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, şunları söyledi: “Konya'daki evlerin kira fiyatı kalitesine, fiziki yapısına, bulunduğu konuma göre değişiklik gösteriyor. Kira fiyatlarında afaki bir artış yok. Konya'da kiralık ev sayısı da hayli fazla. Vatandaşlar, kiralık konut bulma konusunda bir zorluk yaşamıyor. Fiyatlar ise 'anormal' denilecek seviyede değil. Kiralık ev tutmayı düşünen vatandaşlarımız, elini çabuk tutmalı ve acele etmeli. Konut fiyatları geçen yıl ile neredeyse aynı. Düşünün sadece Selçuk Üniversitesi'ne bu yıl 15 bin kayıt var. Konut konusunda aceleci olunmalı. Talep fazla olursa, kiralık ev sayısı azalırsa fiyatlarda bir yükselme söz konusu olabilir. ”

VATANDAŞ ODA BAŞKANI GİBİ DÜŞÜNMÜYOR!

Oda başkanı Altınay'ın söylemlerinin aksine Konyalı vatandaşlar ve özellikle ailesi ile birlikte üniversite kaydına gelen öğrenciler, fiyatların yüksekliğinden şikayet etti. Selçuklu bölgesine her gün bir yenisi eklenen ve lüks olan konutların fiyatı, kiralık ev bakan öğrencileri zorladı. Öğrenciler, fiyatları yüksek buldu.  Başkanın aksine bazı emlakçılar da fiyatları, vatandaşı zorlayacak derecede yüksek buluyor. Kiralık konut fiyatlarının yüksekliğinden şikayet eden bir vatandaş, şunları söyledi: “Asgari ücret 2 bin lira. Konya'da en ucuz ev olmuş bugün 800-850 lira. Bu vatandaş ne yiyecek, ne içecek? Konut fiyatları çok yüksek. İnsanlar, aldığı maaşın yarısını ev kirasına ödüyor. Daha vatandaşın fatura, mutfak, kişisel bakım ihtiyaçları ve giderleri de var. Valla sadece kira parasını çıkarmak için çalışıyoruz. El insaf! Biz, ne ara bu kadar merhametsiz olduk. Türkiye'nin ekonomi gerçeği ortada. Asgari ücretin 2 bin lira olduğu bir ülkede en düşük ev kirasının 800-850 lira olması hangi vicdana sığar? Konya'da kiralık konut fiyatı gerçekten son 2-3 yılda hayli arttı. Olayı Suriyeliler'e bağlıyorlar ama alakası yok. Bizim insanımız fırsatçı!”

EMRE ÖZGÜL

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum