Kira fiyatlarına öğrenci ayarı

Kira fiyatlarına öğrenci ayarı

Eğitim sezonunun açılmasına sayılı günler kala, Konya'yı kazanan üniversite öğrencileri ev tutmak için gittiği emlakçılardan normalin üstünde bir fiyatla karşılaşıyor. Aileye 400 liraya verilen ev, öğrenciye 600-700 liradan veriliyor

Ev kiralarında gün geçtikçe bir artış yaşanıyor. Özellikle öğrencilerin çokça kaldığı Bosna Hersek Mahallesi'ndeki kira fiyatları el yakıyor. Kira fiyatlarının yüksek olmasından dolayı da üniversite öğrencileri yurtlara yöneliyor. Dolayısıyla da Konya'da yurt sıkıntısı baş gösteriyor. Öğrenci yurtlarının bir çoğu dolu. Yeni yurt binaları yükseliyor. Ancak arz, talebi karşılamıyor. Bosna Hersek Mahallesi'ndeki ev sahipleri öğrencilerin barınacak yer sıkıntısına yardımcı olmak yerine, bu sıkıntılarından faydalanarak kira fiyatlarını yüksek tutuyor. Bosna'da bir aileye 400 liradan kiraya verilen bir evi, öğrencilere 500-600 liraya kiraya veriyor.

Fiyatların yüksek olmasından dolayı yaka silken öğrenciler, çareyi daha fazla kişiye evde kalmakta buluyor. Özellikle Suriyeli ailelerin bir evde 10-15 kişi olarak kalması, fırsatçı ev sahiplerini harekete geçiriyor. Ev sahipleri dairenin normal fiyatı üzerinden değil, kişi başı olarak ücreti hesaplıyor ve dolayısıyla fiyatlar da bu oranda artıyor.

ZOR DURUMLARINDAN FAYDALANIYORLAR

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, Bosna Hersek Mahallesi'ndeki ev sahiplerinin biraz daha duyarlı olması gerektiğini söyledi. Kira fiyatlarının yükseldiği algısının olduğunu belirten Altınay, "Konya genelinde kira fiyatları normal. Kira fiyatların yüksek olduğu gibi bir algı var. Ancak yanlış bir algı. Şu anda ülke genelindeki emlak fiyatları ile doğru orantıda. Ancak belirtmek istediğim bir husus var. Bazı ev sahipleri fırsatçı bir tavır sergiliyor. Okumak için Konyamıza gelen öğrencilerin zor durumlarından faydalanmak istiyorlar. Bazı öğrencilerimizin maddi durumu iyi olmuyor ve kalacak yurt da bulamıyor. Hal böyle olunca da başka alternatifler üretmek zorunda kalıyorlar. Okuduğu okula çok uzak bir evde veya yurtta kalmaya zorlanıyor öğrencilerimiz. Burada biraz daha duyarlı davranmak gerekiyor. O öğrencimiz memleketine gittiğinde ailesi Konya nasıl, Konyalılar nasıl diye birtakım sorular yönelttiğinde elbette ki iyi bir şekilde anlatmayacak burayı. Burada kimi kimsesi olmayan öğrencilerin üzerinden daha fazla kazanmak adına, şehrimizin imajını zedelemeyelim" ifadelerini kullandı.

KİŞİ BAŞI ÜCRET ALIYORLAR

Ev sahiplerinin dairenin ederi üzerinden değil kişi başı ücret olarak hesapladığını da sözlerine ekleyen Altınay, "Ev sahipleri kişi başı ücret üzerinden kirayı hesaplamalarından dolayı fiyatları da arttırıyorlar. Mesela normalde 350-400 liraya rahatça kiralanacak 2+1 bir evi 3 ögrenci tutmak istiyor ise, ev sahibi diyor ki ben kirayı 600 yapayım üc kişi 200'er liradan rahatça öderler. Böyle bir algı var maalesef. Birde Suriyeli aileler var. Normalden çok daha fazla kişi sayısı ile bir evde kalıyorlar. Mesela 3+1 bir evde 10 kişi kalabiliyor. Çünkü onların kültürüne biraz daha uygun bir şey. Onlar doğal olarak karşılıyor bu durumu. Bir evde 10 kişi kalınca da ev olması gerektiğinden çok daha hızlı bir şekilde yıpranıyor, zedeleniyor. Ev sahipleri yine burada da cebini düşünüyor. 10 kişi kalındığını bilen bir ev sahibi yine 10 kişi üzerinden evin kirasını belirliyor. Suriyelilerin bol olduğu Hatay gibi şehirlerde de aynı durum söz konusu" diye konuştu. Altınay, kira konusunda odanın bir yaptırım uygulayacak yetkisinin olmadığını dile getirerek, "Oda olarak bizim emlakçılara veya ev sahiplerine klasik evlerde aman öğrencilere şu fiyatın yükseğinde ev vermeyin, şeklinde bir yaptırım uygulamamız mümkün değil. Çünkü bunu destekleyen bir yasa yok ortada. Böyle bir yasanın hazırlandığını biliyoruz. Beklemekteyiz. Biz istiyoruz ki, ev sahipleri de öğrenciler de emlakçılar da mağdur duruma düşmesinler. Her evin fiyatı olması gerektiği gibi kiralansın. Hatta eğer ev sahiplerinin maddi durumu iyiyse daha fazladan vermek yerine, öğrencilerimizin elinden tutmak ve şehrin imajını zedelememek adına daha az fiyattan kiralamaya çalışılsın" dedi.

BERKHAN PARLAK - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum