Kira artışını durdurun!

Kira artışını durdurun!

Konya'da kiralık ev fiyatları, tavan yaptı. Fiyatlarda yaklaşık yüzde 20'lik bir artış yaşandı. Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay; sıkıntının ev sahiplerinden kaynaklandığını söyledi

Kira bedeli, vatandaşın belini büküyor. Vatandaş, ev kiralarının yüksek olduğunu söylüyor.  Fiyatların düşürülmesini talep ediyor. Kiralık ev sayısının fazla olmasına rağmen, fiyatlarının yüksek olması da akıllarda bazı soru işaretleri bırakıyor. 1+0, 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 kiralık ev fiyatı; binanın konumuna ve yaşına göre farklılık gösteriyor. En düşük fiyat, genelde 750 TL'den başlıyor ve bin 800 TL'ye kadar artış artıyor.  Real civarı, Ahmet Özcan Caddesi, Meram bölgesi, Şefik Can bölgesi Konya'da konut fiyatlarının ve kira bedellerinin en yüksek olduğu bölgeler olarak göze çarpıyor. Karatay, Selçuklu ve Meram'da kiralar aynı olmuyor. Sosyal medya üzerinden ilan vererek, kiralanan evlerin birçoğu bu fiyat aralığında yer alıyor. Ayrıca sahibinden kiralık ev bulmak da hayli zorlaştı. Vatandaş; evi tutmadan kira bedeli kadar komisyon vermeye mahkum edildi. Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, arz talep ilişkisine göre kiralık ev fiyatlarının normal olduğunu dile getirdi. Ramazan ayından sonra evlenecek çiftlerin artmasıyla birlikte kira fiyatlarında ekstra bir artış yaşanıp yaşanmayacağı ise merak konusu.

2-3sedat-altinay.jpg

UCUZA VERMEK İSTEMİYORLAR

Başkan Altınay, ev fiyatları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Mal sahiplerinin evlerini ucuz kiraya vermek istemediklerini belirtti. Kiralık ev fiyatlarında 50 ile 100 TL arasında bir artışın olduğuna dikkat çeken Altınay, “Kış ayları geride kaldı. Ev sahiplerinin masrafı oldu. Bu gerekçe gösteriliyor olabilir. Uzun yıllar aynı evde kiraya oturanlar biraz daha ucuza oturuyorlar. Fiyatlar, üretici fiyat endeksine göre ayarlanır. Bu oranların dışında bir artışın yaşanması doğru değil. Ev sahiplerinde ayrı bir hassasiyet var. 2 evi olan bir kişi bir evini yüksek kiraya vermişse, diğerini de o fiyattan vermek istiyor. Biz aracıyız. Emlakçılar olarak bizlik bir durum yok. Fiyatı artıranlar ev sahipleridir” açıklamalarında bulundu.

5 YILDA YÜZDE 300'E VARAN ARTIŞ

2012 yılında konut ile ilgili yapmış olduğumuz bir haber, son 5 yıl içinde kiralık ev fiyatlarının ne oranda arttığını gözler önüne seriyor. Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, verdiği röportajda 2012 yılında kiralık ev fiyatlarının 400 ile 550 TL arasında değiştiğini belirtiyor. 2017 yılında ise kiralık ev fiyatları 750 TL ile bin 800 TL arasında değişiyor. Ayrıca Altınay, 2012 yılında aileye farklı, öğrencilere ise farklı tarife uygulandığını da kaydediyor.  Altınay, 2012 yılının Kasım ayında verdiği röportajda şu ifadelere yer veriyor: “ Aileye 400 TL'ye verilen kiralık evler öğrenciye 500-550 liraya veriliyor. Çünkü, öğrencilerin bir evde 4 kişi kalacağını, bu nedenle kira bedelinin dörde bölününce az olacağını düşünüyorlar. Öğrenciler mecbur kaldığı için kiralamak zorunda kalıyor. Bu uygulamanın çok sayıda örneği bulunyor. Dilerim ki en yakın zamanda bundan vazgeçilir.”

ASGARİ ÜCRETLİLER VE ÖĞRENCİLER TEPKİLİ

Kira fiyatlarındaki artış, en fazla evi olmayan ve asgari ücret ile çalışan vatandaşlarla, öğrencileri olumsuz etkiliyor. Asgari ücretliler ve öğrenciler, yaşanan artışın insanlıkla bağdaşmadığını vurguluyor. Asgari ücret aldığını ve kirada oturduğunu söyleyen Fevzi Ayık, “Asgari ücret alıyorum. Ev kiram 700 TL. Aidatımız 50 TL. Zaten maaşımın yarısı gidiyor. Bunun elektriği var, suyu var, doğal gazı var, mutfak masraflarımız var. Ne yapmamız gerekiyor? Ucuza ev bulamadık. Sorumluları Allah'a havale ediyorum” dedi. Kira fiyatlarından dert yakınan üniversite öğrencileri de şunları kaydetti: “Kimimiz 4, kimimiz daha fazla aynı evde kalıyoruz. Oturduğumuz bölgede ev kira fiyatları 650 ile 900 arasında değişiyor. 650'ye ev bulmak hayli zor. Bu fiyata oturan arkadaşlarımız vardı. Ama evi birilerinden devralmışlar. Yıllardır oturuyorlar. Fiyatların yüksek olması masrafımızı artırıyor.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum