Kimse Yok Mu Derneği Tanzanya Yolunda

Kimse Yok Mu Derneği Tanzanya Yolunda

Kimse Yok Mu Derneği ile Ufuk Hekimleri Derneği tarafından oluşturulan ve 12'si doktor olan 19 kişilik ekip, Tanzaya'da sağlık ihtiyacı olan kişilere yardım etmek için yola çıktı. Tanzaya'ya hareket ettiklerini ve oradan da Zanzibar Adası'na...

Kimse Yok Mu Derneği ile Ufuk Hekimleri Derneği tarafından oluşturulan ve 12'si doktor olan 19 kişilik ekip, Tanzaya'da sağlık ihtiyacı olan kişilere yardım etmek için yola çıktı.

Tanzaya'ya hareket ettiklerini ve oradan da Zanzibar Adası'na geçeceklerini belirten Prof. Dr. Coşkun Şahin, her dinden, her renkten ve her ırktan insana hizmet etmeye çalışacaklarını söyledi. Üroloji, göz, kulak-burun-boğaz ve genel cerrahi gibi her branştan doktorla hizmeti vermeyi hedeflediklerini belirten Şahin, "Eskiden giden arkadaşlarımızın deneyimlerini de aktararak söyleyeyim. Önceleri öğle yemeklerinde mola verirlermiş. Arkasından o kadar çok hasta talebi olurmuş ki öğle yemeklerinden vazgeçmişler. Ne kadar ameliyat yapabilirsek o kadar kardın hesabıyla bizim de gönlümüzde yatan o. Yani gerekirse uykusuz kalıp, bütün gece gündüz çalışıp orada bir insana dahi hizmet edebilmek bizim için mutluluk olacaktır." dedi.

Bölgede ne gibi hastalıklar bulmunduğu şeklindeki soruyu da Şahin, "Edindiğimiz bilgiye göre orada katarakt rahatsızlığı varmış. Gözleri kapalı ışığı göremeyen insanlar çok. Çocuk hastalıkları, enel Cerrahi ile ilgili Guatr ve benzeri hastalıklar, üroloji ile ilgili endeskopik yapılamayan ameliyatlar, bunlara talibiz." diye cevapladı.

Bölgede Ebola tehlikesi olup olmadığı şeklindeki bir soru üzerine Şahin, "Orada Ebola tehlikesi yok. Biraz sarı humma ile ilgili bir risk var. Onla ilgili aşılarımızı olduk. Sıtma ile ilgili sıkıntılar var. Onla ilgili tedbirlerimizi alıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bölgeye bir tona yakın sarf malzemesi ile birlikte gittiklerini belirten Şahin, "En azından kendi yağımızla kavrulabilelim. Oradaki insanlara muhtaç olmadan kendi ilaçlarımız ve kendi malzememizle ve oranın ameliyathane şartlarını kullanarak arzu ettiğimiz ameliyatları yapabilmek. Hedefimiz bu." şeklinde konuştu.

Kimse Yok Mu Derneği Sağlık Yardımları Koordinatörü Veysel Kayabaşı ise dernek olarak dünya coğrafyasında 5 hastaneye sahip olduklarını söyledi. Bunların 4 tanesinin Afrika coğrafyasında Somali, Uganda, Kenya ve Etiyopya'da, beşinci hastanelerinin ise Güney Amerika'da Haiti'de bulunduğunu ifade etti. Hastane inşaatlarının bittiğini ve çalışmaların bir an önce tamamlanması halinde bu yıl sonuna kadar hasta kabulünün başlayacağını belirten Kayabaşı, Gazze'de de yardım çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Dernek olarak önceki yıl Şifa Hastanesi'ne hibe olarak gönderdikleri 3 adet dializ cihazının halen hizmet verdiğini belirten Kayabaşı, "Bombardımanın hemen öncesinde başlattığımız yaklaşık 335 tane çocuğun Kulak-Burun-Boğaz ameliyatları şu an büyük bir hızla devam etmekte. Yaklaşık 3 hafta kadar önce bombardıman esnasında Gazze'de çoğu yaralanmadan dolayı faaliyet veren hastanelerde bizler, Türkiye'den Kimse Yokmu Derneği olarak bölgeye medikal sarf malzemesi yardımında bulunduk. Bölgeden tedarik ettiğimiz malzemeleri, yaklaşık 45 bin dolar değeri olan medikal sarf malzemelerini Gazze Sağlık Bakanlığı'na teslim ettik ve orada ihtiyacı olan hastanelere ulaştırılmasını sağladık." diye konuştu.

Kalacakları 10 günlük süre içerisinde poliklinik ve muayene konusunda 5 ile 6 bin arasında kişiye sağlık hizmeti vermeyi planladıklarını belirten Kayabaşı, "Bizim asıl ağırlıklı olan hedefimiz daha ziyade belki bine yakın ya da binin üzerinde cerrahi müdahale ameliyatı gerçekleştirmek. İnşallah bu hedeflere ulaşacağımızı umuyoruz." şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.