Kıbrıs Sorununu Çözümünde Güney Afrika Modeli Örnek Alınacak

Kıbrıs Sorununu Çözümünde Güney Afrika Modeli Örnek Alınacak

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki -mun'la gerçekleştirdikleri görüşmenin son derece yararlı geçtiğini söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki -mun'la gerçekleştirdikleri görüşmenin son derece yararlı geçtiğini söyledi. Eroğlu, müzakerecilerin Kıbrıs sorununun çözümünde Güney Afrika'ya gideceğini belirterek, Müzakereciler, Güney Afrika’da yıllarca süren anlaşmazlıkların bir anlaşmayla sona ermesini ve akan kanın durmasını sağlayan kişilerle görüş alışverişinde bulunacaklarını ifade etti.

Derviş Eroğlu, New York dönüşünde Ercan Devlet Havaalanı’nda ABD temasları ile ilgili olarak durum değerlendirmesi yaptı.

Eroğlu, Ban’la görüşmelerinde müzakerelerle ilgili düşüncelerini ortaya koyduklarını ifade ederek tarama faslının sona erdiğini, özlü konulara geçildiğini kaydetti. Bu süreçten sonra bir programa ihtiyaç olunduğunu dile getiren Eroğlu, masaya koyduklarının bir kısmının kabul edildiğini, bir kısmının edilmediğini anlattıklarını belirtti.

“MÜZAKERECİLER BU AKŞAM GÜNEY AFRİKA’YA GİDİYOR”

Müzakereciler Kudret Özersay ile Andreas Mavroyannis’in bu akşam Güney Afrika’ya gideceğini ifade eden Eroğlu, Güney Afrika’da yıllarca süren anlaşmazlıkların bir anlaşmayla sona ermesini ve akan kanın durmasını sağlayan kişilerle görüş alış verişinde bulunacaklarını kaydetti.

Bu anlaşmayı yapan kişilerin tecrübelerinden yararlanılmasının önemini vurgulayan Eroğlu, bu ziyareti organize eden ABD’nin Güney Kıbrıs Büyükelçisi’nin de görüşmecilere eşlik edeceğini ifade etti.

Ban’la gerçekleştirdikleri görüşmede müzakerelerin artık sonuç alıcı noktaya getirilmesi için sonuç alıcı şekilde sürdürülmesini istediklerini ifade ettiklerini kaydeden Eroğlu, Türk tarafının iyi niyetle ve işbirliği içerisinde müzakereleri sürdürdüğünü aktardıklarını da belirtti.

Ban’la yaptıkları görüşmenin yarım saat sürmesinden dolayı günlerdir eleştirildiklerini ifade eden Eroğlu, bunun bir zirve toplantısı olmadığını ve bu kadar sürmesinin doğal olduğunu kaydetti. Eroğlu geçmişte Ban’la 5 zirve toplantısı yaptıklarını da hatırlattı.

"BAN'IN YARDIMCISI KIBRIS'A GELİYOR"

Kendisi yoğun olduğu için BM Genel Sekreteri Ban’ın Yarımcısı Jeffrey Feltman’ı Kıbrıs’a göndereceğini kendilerine söylediğini kaydeden Eroğlu bunun Ban’ın Kıbrıs’a verdiği önemin bir göstergesi olduğunu da söyledi.

New York’ta yaşayan Türkler’in kurduğu bazı derneklerin temsilcileriyle de görüştüklerini, Ban’la görüşme sonrasında BM çatısı altında bir basın toplantısı düzenlediklerini, ardından Türk Evi’nde daha geniş kapsamlı bir basın toplantısı düzenlediklerini. ifade eden Eroğlu, ABD’nin dış politikayla ilgili önde gelen düşünce kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyinin Başkanı Richard Haas’la da sohbet ettiklerini kaydetti.

Eroğlu, bir soru üzerine Ban’la görüşmesinde Maraş konusunun gündeme gelmediğini de kaydetti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.