Kestanenin fiyatı arttı

Kestanenin fiyatı arttı

Kış aylarında pazar tezgahlarında yerini alan kestanenin fiyatları ihracat nedeniyle yükseldi. Geçen yıl pazarda kilosu 10 liraya satılan kestanenin fiyatı 15 liraya çıktı

Kış aylarının vazgeçilmez yiyeceği olan kestane fiyatları bu yıl ihracat nedeniyle vatandaşı üzdü.Yetiştiği mevsim dolayısıyla "hüznün meyvesi", halk arasında "dağların ekmeği" olarak bilinen kestane, köylülere kazandırması nedeniyle "yeşil altın" olarak da nitelendiriliyor.  Türkiye’nin  2016 yılında iç ve dış politikada yaşadığı zorlu süreç sonrasında Avrupa ihracatında rakamlar büyük ölçüde azaldı. Yaşanan olumsuz gelişmeler sonucunda ülkeler birçok sektörde rotasını değiştirirken kestane ihracatı yok sattı.  30 yıldır kestane satıcılığı yapan tezgahtar Muhammet İlizepınar,  geçen yıl pazarda kilosu 10 liraya satılan kestanenin fiyatının ihracat nedeniyle 15 TL'ye yükseldiğini söyledi. Kestanenin Konya'ya Aydın ve köylerinden daha çok geldiğini ifade eden İlizepınar,"Kendine has aroması, rengi, iriliği ve çabuk pişmesi gibi özellikleri nedeniyle halkın tercih ettiği Aydın kestanesi bu yıl özel şirketler aracılığıyla Çin, Rusya ve İtalya'ya ihraç ediliyor. Bu nedenle geçen yıl pazarda 10 TL arasında satılan kestane bu yıl 12-15 TL arasında satılıyor. Aydın köylerinin dağlık kesimlerinde zorlu şartlarda toplanan kestanenin fiyatı üreticinin yüzünü güldürürken, vatandaşlar ise fiyatların yüksek olduğundan dolayı şikayetçi" dedi.

SOBANIN VERDİĞİ LEZZET BAŞKA

Kestaneyi çiğ olarak alıp, evinde pişirmek isteyenlere önerilerde bulunan İlizepınar, "Önce keskin bir bıçağın ucuyla üst taraflarına derince birer çizik atın, yıkayıp, kuruladıktan sonra sobanın üzerinde ya da mangalda pişirebilirsiniz. Ayrıca gazlı ocak üzerinde teflon tavada da kestane pişirmeniz mümkün. Ancak sobanın verdiği lezzeti vermez. Kestane kebabı özellikle kış gecelerinin vazgeçilmez keyiflerinden biridir" diye konuştu. Kestanenin faydalarından da bahseden İlizepınar,"Kestanenin nişasta, mineral tuz ve diğer besinsel değerleriyle kış mevsiminin olumsuz şartlarına, fiziksel ve zihinsel yorgunluklara karşı paha biçilmez bir sağlık kaynağıdır" şeklinde konuştu.

DOĞALGAZ KESTANE KÜLTÜRÜNÜ BİTİRDİ

Konya'da kaloriferli ev sistemleri ve doğalgazın her geçen gün arttığını ve geçmişten bu yana gelen soba kültürünün giderek azaldığını ifade eden İlizepınar, "Kendimi bildim bileli sobalı evde yaşıyorum. Çocukluk yıllarımda babam eve bir poşet dolusu kestane getirirdi. Yemekten hemen sonra gürül gürül yanan sobaya kestaneleri çizerdik ve yemek için kardeşlerimizle yarışırdık. Fakat şimdi bu heyecanı ve tadı yeni nesil çocuklar alamıyor. Aslında bu onların suçu değil. Çünkü artık neredeyse her yerde doğalgaz var. Geçmişteki bir değerimizde yok olmak üzere" ifadelerini kullandı.  İlizepınar, pişmiş olarak satılan kestanenin çiğ kestaneye oranla daha çok satıldığını söyledi.

TOLGA PARLAK/OSMAN ÖZDEMİR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.