Kesilen kurban sayısı azaldı

Kesilen kurban sayısı azaldı

Konya'da 2016 yılı Kurban Bayramı'nda 50 bin büyükbaş, 250 bin küçükbaş hayvan kesilirken; bu yıl bayramda 43 bin büyükbaş, 206 bin de küçükbaş kesildi.

Kurban Bayramı tatilinin uzun olması, kurbanlık fiyatlarının geçmiş yıllara oranla daha da artırılması; kesilen hayvan sayısının azalmasına neden oldu. Yüzde 80 reel rakamlara göre bu yıl, geçen yıla oranla daha az kurban kesildi. Kesilen küçükbaş hayvan sayısında  44 bin, büyükbaş hayvanda da 7 bin azalma görüldü. Bu azalmalar yüzdeye vurulunca kesilen hayvan sayısında küçükbaş olarak yüzde 17,6, büyükbaş olarak da yüzde 14 azalma yaşandı. 

TATİLE GİTMEYİ TERCİH ETTİLER

Konya Koyun Keçi Yetiştirme Birliği Başkanı Fettah Öztürk, kesilen hayvan sayısındaki azalışa yönelik birtakım değerlendirmelerde bulundu. Öztürk, “Kurban Bayramı tatilinin 10 gün olması, vatandaşlara daha cazip geldi. Kurban kesecekleri paranın üzerine biraz daha koyarak, tatile gitmeyi tercih etti” şeklinde konuştu. Kurbana verilen paranın vatandaşlar tarafından sürekli dillendirilmesinin doğru olmadığının da altını çizen Öztürk, “İnsanlar gidip, çocuklarına 3 bin TL verip telefon veya tablet alabiliyor. Fiyat, vatandaşa fazla gelmezken, bin TL'ye aldığı kurbanlık yol boyunca dilinden düşmüyor.  Bu duruma bir anlam veremiyoruz” açıklamalarında bulundu.

FİYATLAR BİR ANDA YÜKSELDİ

Azalış oranlarının tam gerçeği vermeyeceğini ama geçtiğimiz yıllara oranla kesilen kurbanlık sayısının azaldığını ifade eden Başkan Öztürk, kurban fiyatlarının bu yıl yükseltildiğini aktardı. “Geçtiğimiz yıl, küçükbaş hayvanın canlı kilosu 12 TL'ydi” diyen Öztürk, konuşmasını şöyle sürdürdü: “12 TL'de çok kaldı. Fiyatlar, bir anda yükseldi. Piyasanın dengesi sarsıldı. Bu yıl, bütün çardaklar doluydu. Hatta çevreye gönderilen hayvanların bile yüzde 30'u tekrar Konya'ya gönderildi. Hayvan, sıkıntısı yoktu fakat fiyatlar yükseltildi. Haliyle bu da vatandaşın alım gücünü etkiledi. İthalatçılar dengeyi bozuyor. O konuya da kafa yormak gerekiyor.”

YURTDIŞI DAHA CAZİP GELİYOR

İç piyasadaki hayvanların bin TL'den satışa sunulduğunu hatırlatan Öztürk, vakıflar ve STK'lar aracılığı ile yurtdışında kesilen hayvanların vatandaşlar tarafından daha çok tercih edildiğine dikkat çekti. Öztürk, “Bu işler eskisi gibi değil. Önceden insanların akıllarında bazı soru işaretleri olabiliyordu. Şimdi yurtdışında kesilen hayvanlar, devletin takibi altında” diye konuştu. Öztürk, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Müslüman kardeşlerimizin yaşadığı sıkıntılar, kolay değil. Ete ihtiyaç duyuyorlar. Türkiye'de satılan kurbanlıklara göre yurtdışında kesilen kurbanlıkların fiyatı daha uygun oluyor. Fiyatları yarı yarıya düşüyor.  İnsanlar, aynı zamanda Müslüman kardeşlerinin  yaralarına merhem olmak istiyor. Kesilen hayvan sayısındaki azalmanın bir sebebi olarak da bu faktörü görüyorum.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.