Kerpiç evler tarih oluyor

Kerpiç evler tarih oluyor

Kerpiç evler yazın serin kışın sıcak olmasıyla bilinir. Anadolu insanının hayatını sürdürdüğü, sıcacık yuvasıdır kerpiç evler. Tamamen doğaldır. Bütün malzemesi toprak, su, saman ve ahşaptandır.

Yaşam standartlarının değişmesiyle artık evler kerpiçten değil, demir çimento ve tuğlalardan yapılmaya başlandı.  Kerpiç evlerede rağbet azaldı.
Kerpiç, ortamın nemini dengeleyen, çoksa alan, azsa veren, nemi insan için en uygun düzeye getiren, rahat soluk aldıran, rahat uyutan bir inşaat malzemesi.
Nem belli yüzdeyi aşmadığı için, börtü böcek yaşamadığı kerpiç evlerde artık tarih olmaya başladı. Genelde İç Anadolu ve Güneydoğu illerinin köylerinde tercih edilen kerpiç evler aynı zamanda havanın kirliliğini alır. Örneğin, sigara içiliyorsa nikotini çeker. Havayı temizler.
Kerpiç aynı zamanda rutubetlenmeyi önlediğinden bununla yapılan evler daha sıhhi olur, oturanlarda romatizma pek görülmez.
Önceleri kerpiç evlerde oturup da sonradan yenilik, kolaylık adına tuğla evlere geçmiş olanlar durumlarından yakınırlar: “Her yanımız ağrıyor, sızlıyor, bu evlere geçeli!”
Kerpiç evler aslına ve tekniğine uygun yapıldığı durumlarda, depreme karşı direnç gösterebilen esnek yapılardır.
Ahşabı korumasıyla da bilinen kerpiç son yıllarda yeniden gündeme gelse de eskisi kadar ne kerpiç kesen usta ne de yapacak inşaatçı kaldı. 

İBRAHİM BAŞCI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.