Kerkük'ü hak ettiği konuma taşıyacağız

Kerkük'ü hak ettiği konuma taşıyacağız

Türkmeneli Dernekler Federasyonu Başkanı Op. Dr. Aydın Beyatlı, "Üniversitemizin yetiştirdiği Kerküklü Türkmen öğrenciler, aldıkları eğitimle Irak'a gidecek. Irak'ı uluslararası konumda hak ettiği konuma taşıyacak" dedi

Türkmen etkinlikleri kapsamında yapılan "Çanakkale ve Kutulamera Zaferinde Türkmenler ve Irak'ta Türkçe Eğitimin Dünü Bugünü" programı Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi (SDKM)'de gerçekleştirildi. Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü, Türkmeneli Dernekler Federasyonu ve Türkmeneli Gençler Topluluğu'nun birlikte düzenlediği programa Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, Türkmeneli Dernekler Federasyonu Başkanı Op. Dr. Aydın Beyatlı, Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hilmi Özen, S.Ü öğrencileri ve çok sayıda Kerküklü Türkmen davetli katıldı. Kerküklü Türkmenler'in yaşadığı sıkıntıların anlatıldığı programın açılışında konuşan Türkmeneli Dernekler Federasyonu Başkanı Op. Dr. Aydın Beyatlı, Kerkük'te Türkmenler'in ciddi ayrımcılıklara uğradığını belirtti.

IRAK'A DEMOKRASİ YERİNE KAN GETİRDİLER

17-3-005.jpg

Türkmenler'in Irak'ta vergisini veren, askerliğini yapan, sorumluluklarını yerine getiren bir topluluk olmasına rağmen üzerlerine türlü oyunlar oynanarak katledildiğini söyleyen Beyatlı, "Amerika Birleşik Devletleri türlü oyunlarla karıştırdıkları Irak'ı demokrasi ve barış getirmek bahanesiyle 13 yıl boyunca elinde esir tuttu. Şimdi bakıyoruz ne barış geldi ne demokrasi, aksine her zamankinden fazla kan ve katliam var, ırkçılık ve bölücülük var. Bugün Kerkük'e baktığımızda ciddi hassasiyetlerin ortaya koyuluyor. Vali tarafından yapılan ırkçılığın sadece oradaki Türkmenlere değil Kürtler'e de yapıldığını görüyoruz. Irak'ta barış, demokrasi ve huzur istiyorsak bu Türkmeler olmadan olmaz. Çünkü Irak'taki Türkmenler sadece kendilerinden olanları değil Irak'ın tamamını kurtarmayı düşünmektedir" dedi.

IRKÇILIK YAPAN BİR MİLLET DEĞİL

Türk milletinin ırkçılık yapan bir millet olmadığının altını çizen Beyatlı, sözlerini şöyle devam etti: "Bugün bütün dünya Türkiyi'ye karşı, adeta Türkiye'den korkmakta, çekinmektedir. Bunun nedenini irdelememiz lazım. Biz ırkçılık yapan bir millet değiliz, bize demokrasinin ne olduğunu gösterdiklerini ima eden Avrupa ülkeleri demokrasiden ne kardar uzak olduklarını bugün tüm dünyaya göstermektedir. İnsan haklarından ne kadar bi haber olduklarını çok açık ve net bir şekilde hepimiz görmekteyiz. Biz Türkler insanları etnik gruplarına göre ayıran bir millet değiliz. Osmanlı döneminde ve günümüz Türkiye'sinde ülkemizde yaşayan farklı etnik gruba mensup insanlar ayrımcılık görmeden rahatça yaşamaktadır. Çanakkale Harbi'nde vatan topraklarımızın savunulması için sadece Türkler değil, Kürtler ve diğer bütün etnik kardeşlerimiz de 'Allah'u Ekber' diyerek, kendi topraklarını öperek, 'Bu toprakları kimseye vermeyiz' diyerek şahadet mertebesine ulaşmışlardır. Bugün Irak'ta yüz sene önceki durumla karşı karşıyayız. Irak'ta yaşayan kardeşlerimiz yalnız coğrafi olarak değil düşünce olarak da birbirinden ayrılmak için yapılan oyunlarla karşı karşıyadır. Selçuk Üniversitesi bu çocuklara birliktelik içinde nasıl yaşanılacağını,  ayrımcılık yapmadan bir ülkenin nasıl kalkınacağını öğretiyor. Ve bu değerli öğrencilerimiz Irak'a gittikten sonra ayrım yapmadan, Irak'ı tekrar üst bir noktaya getirecek ve uluslararası konumda hak ettiği yere getirecektir. Elbet birgün bu kara bulutlar Irak'ın üzerinden dağılıp gidecektir. Iraklı Arap'ı, Türk'ü, Kürt'ü şuan Türkiye'nin yaptığı yardımları unutmayacaktır. Biz kardeşliği bırakmayacağız, en büyük özelleğimez birliktelik içinde yaşamayı en içten şekilde ortaya koymamızdır."

BİZİ ASLA AYIRAMAYACAKLAR

17-4-007.jpg

Türkmenler ile ilgili yazdığı şiirleri davetlilirle paylaşan  Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, şiirlerinde birlik ve beraberliğin önemini vurguladı. Muhasır medeniyetler seviyesi deniler şeyin külliyyen yalan olduğuru söyleyer Karabulut, " Muhasır medeniyetler denen bu sözde medeniyet sahipleri İslam dinine ve Türkler'e savaş açmış durumdalar. Biz bu medeniyetleri tanımıyoruz, lanetliyoruz" dedi. Hakkın ve adaletin bütün dünyaya nasıl yaşanılacağını göstermiş bir millet olduğumuzu kaydeden Karabulut, şunları söyledi;  "biz bir milletin ortak evlatlarıyız, sadece coğrafyalarımız farklı. Aramıza çizilen sınırlar bizim gönül ve imin bağlarımızı asla değiştirimediler, değiştiremeyecekler. Asla bizi bölemeyecekler, birbirimizden kopartamayacaklar. Bizim tüm çabamız bunun içindir."

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum