Kentsel dönüşümle tarih ortaya çıktı

Kentsel dönüşümle tarih ortaya çıktı

Meram Belediyesi tarafından Şükran Mahallesi'nde yürütülen  kentsel dönüşüm faaliyetleriyle bölge nefes aldı. Bölgede olan ve halk tarafından pek bilinmeyen tarihi yapılar yıkımların ardından ortaya çıktı

Şükran Mahallesi'nde Kentsel Dönüşüm projesi devam ediyor. Mevlana Kültür Vadisi’nde bulunan Bedesten Çarşısı’nın hemen bitişiğinde olması hasebiyle Şükran Mahallesi eski durumuyla şehrin imajını olumsuz manada etkiliyordu. Meram Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm çalışmalarına başlanan Şükran Mahallesi'nde yıkımların önemli ölçüde tamamlanması ile tarihi doku gün yüzüne çıktı. Eskiden sokak aralarında kuytu yerlerde olan ve halk tarafından çoğunlukla bilinmeyen eserlerin yapılacak olan dönüşümün ardından halkın ilgi odağı olması bekleniyor. Şükran Mahallesi’ndeki bu dönüşümün Tarihi Bedesten Çarşısı’yla bütünleşmesiyle birlikte Konya, büyük bir değere de kavuşmuş olacak.

BÖLGE NEFES ALDI

Şükran Mahallesi, Konya tarihinde de önemli yapıları bulunduran bir mahalle olarak şehrin gözde yerlerinden biri durumunda. Mahalledeki 40 – 50 yıllık yapıların tamamı yıkılarak yerine, şehre canlılık kazandıracak yepyeni projeler imar edilecek. Tarihi değeri de olan mahallede özellikle Selçuklu tarihine ait yapılar, koruma altına alındı. . Şükran Mahallesindeki kentsel dönüşüm projesinden sonra tarihi yapıların ilgi odağı olması bekleniyor. ‘Larende Yokuşu’ olarak bilinen ve son yıllarda “Suriyeli Yokuşu” olarak da ifade edilen cadde üzerindeki kötü görüntü kentsel dönüşüm çalışmalarının başlaması ile ortadan kalkmaya başladı. Tüm konut sahipleriyle anlaşma sağlayan Meram Belediyesi yıkımları önemli ölçüde tamamladı. Yıkımların önemli ölçüde tamamlanması ile bölge adeta nefes aldı. Mahallede ki yapıların çoğu fonksiyonelliğini yitirmiş, işlevini kaybetmiş, ekonomik olarak ömrünü tamamlamış yapılardan oluşuyordu. Projenin tamamlanmasıyla, şükran mahallesi Mavlana Müzesi, Bedesten Çarşısına yakınlığı da şehrin en gözde mekanlarından biri haline gelecek.

TARİHİ YAPILAR ORTAYA ÇIKTI

Yıkım aşamasının tamamlanması ile yeni projelerin yapılacağı kentsel dönüşüm alanı Konya’nın yeni yaşam alanlarından birisi haline gelecek. Özellikle mahalle içinde kaldığı için Konyalılar ve turistler tarafından pek bilinmeyen ve ilgi gösterilmeyen tarihi yapıların ilgi odağı olması bekleniyor. Bu tarihi yapıların en büyüğü Sırçalı Medrese. Medrese 1242 yılında Selçuklu Sultanı 2. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında fıkıh ilmi okutulmak üzere 2. Keykubad’ın Lalası Hoca Bedrettin Muslih tarafından yapılmış. Diğer bir tarihi yapı ise Karamanoğlu devrinin küçük ama en güzel eserlerinden biri olan Hasbey Daruh Huffazı. Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından 1421 yılında yaptırılan eser Şükran mahallesinin ara sokaklarında kaldığı için pek bilinmiyor. Dikkat çekici olan başka bir yapı ise aynı bölgede yer alan, kubbe ile örtülmüş tek harimden ibaret olan Erdemşah Mescididir.  Selçuklu mescitlerinden birisi olan eser kitabesine göre 1220 yılında Selçuklu devlet adamlarından Şemseddin Erdemşah tarafından yaptırılmıştır. Yıkım aşamasının ardından yapılacak olan yeni projeler, yeşil park alanları, spor tesisleri, AVM, okul gibi yapılar mahalleye yepyeni bir yüz kazandıracak. Şükran Mahallesi’ndeki bu dönüşümün Bedestenle bütünleşmesiyle birlikte de Konya çok büyük bir değere de kavuşmuş olacak.

SALİH ACIBADEM merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.