Kenger sakızı şifa deposu

Kenger sakızı şifa deposu

Diş ve diş etine faydasının yanında vücuda faydalı olduğu belirtilen kenger sakızı Konya'da satılmaya başlandı. Kış aylarının en büyük tehlikesi olan yüz felci rahatsızlığının da önüne geçilmesine yardımcı oluyor

Dağlarda bulunan kenger bitkisinden elde edilen kenger sakızının insan vücuduna bir çok faydası olduğu biliniyor. Tanesi 2 liradan satılan kenger sakızı büyük bir emeğin sonunda hazır hale getiriliyor. Rahatlatan kokusu ve kendine has tadı ile vatandaşlar tarafından tercih edilen kenger sakızı dikenli kenger bitkisinin toprak altında kalan kısmı bıçakla kesiliyor. Kesilen yerden akan beyaz renkli sütün donması sonucu elde edilen sakız,temizlendikten sonra satılıyor. Konya'da Bedesten Çarşısı'nda sadece bir esnafın sattığı kenger sakızı diş ağrıları, diş eti rahatsızlıkları ve dişlerin beyazlatılmasında büyük etkisi olduğu ifade ediliyor. Kenger sakızının özellikle Anadolu’da çok sık kullanıldığını ifade eden Ali İhsan Savaşır, “Ülkemizin birçok bölgesinde doğal olarak yetişen kenger şifa yönü çok olan bir bitkidir. Doğu Anadolu, Güney Doğu Anadolu ve Akdeniz bölgesinde bol miktarda bulunur. Kenger otu, sebze olarak kullanıldığı gibi, köklerinden elde edilen sakız da kullanılır. Kenger sakızı olarak anılan sakız Anadolu’da oldukça yaygındır. Sık kullanılan ve bilinen bir sakız türüdür” dedi.

DİŞ FIRÇASI GÖREVİ GÖRÜYOR

Diş ağrıları ve diş eti rahatsızlıklarında kenger sakızının kullanılabileceğini dile getiren aktar Savaşır,"Kramp çözücü, hazımsızlığı giderici ve sinirleri güçlendirici özellikleri vardır. Migrene karşı faydalıdır, kan temizleyicidir, terletici ve vücuda rahatlık verici özelliği vardır. Damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olur. Çiğ olarak tüketildiği gibi yemeği, salatası ve turşusu da yapılır.Aynı zamanda köklerinin kurutulup toz haline getirilmesiyle kahve olarak da tüketilebilir. Kenger sakızı da, kengerin kök bölgesine yapılan bir çizikle beyazımsı bir süt akar ve bu sütün katılaşmasıyla kenger sakızı elde edilir. Doğal bir sakız olduğundan çok fazla tercih ediliyor. Özellikle diş hastalıkları başta olmak üzere birçok rahatsızlığa iyi gelir. Hoş kokusu ve kendine özgü tadı ile yöre insanın vazgeçilmezleri arasındadır.Diş ağrıları, diş eti rahatsızlıkları ve dişlerin beyazlatılmasında büyük etkisi vardır. Ayrıca safra kesesindeki taşların düşürülmesinde, mide ağrısı ve şişkinliğine iyi gelir. İştah açıcı özelliği vardır, hazımsızlık rahatsızlıklarında, tansiyon, yüz felci ile şeker hastalarına iyi geldiğine dair halk arasında yaygın bir inanış vardır. Yine kenger sakızı, doğal yapısı ile diş fırçası görevi görür, dişlerin temizlenmesinde etkin rol oynar. Ağızdaki eklemleri çalıştırıp, diş etlerine de masaj yapar" ifadelerine yer verdi.

ÇİĞNEMESİ SABIR İSTER

Kenger sakızı çiğnemenin sabır istediğini söyleyen aktar Ali İhsan Savaşır, sakızın yumuşamasının yaklaşık bir haftayı bulduğunu ifade etti. Savaşır, “Bu arada kenger sakızı mutlaka su içerisinde muhafaza edilmelidir. 5-6 ay gibi sürede kullanılabilir. Kenger sakızı yetiştirildiği yeryerde birçok ev halkının geçim kaynağı oluyor. Kenger, Konya halkı tarafından çok bilinmiyor. Eskiden çok tüketilen ürünler arasındaymış. Hatta sokak satıcıları bile satıyormuş. Kenger tekrardan keşfedilmesi gereken bitkilerimizin arasında yer alıyor” şeklinde konuştu.

TOLGA PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum