Kendini İslam’a adadı

Kendini İslam’a adadı

Konya'nın önemli manevi mimarlarından olan Hacı Veyiszade Mustafa Kurucu Hoca vefatının 59. yıldönümünde anıldı. Talebeleri ve sevenleri; merhumun bir ömür boyu çeşitli zorluklara katlandığını, doğruluktan ve dürüstlükten hiç ayrılmayarak kendisini İslama

Türk Anadolu Vakfı, Konya Büyükşehir Belediyesi, İlahiyat Fakültesi ve Konya İl Müftülüğü Hacı Veyiszade Mustafa Kurucu Hoca Efendinin vefatının 59. yıldönümünde anma ve anlama programı düzenledi. Konya Ticaret Odası Konferans Salonu'nda yoğun katılım ile gerçekleştirilen anma ve anlama programına; İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, Konya İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, Necmettin Erbakan Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, NEÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Karapınar, Türk Anadolu Vakfı Başkanı Mustafa Yayla, akademisyenler ve çok sayıda kişi katıldı. Program, Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

HACI VEYİSZADE HOCA ÇOK ÇİLE ÇEKTİ

3-2ahmet-pocanoglu-(2)_880x440.jpg

Konya İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, merhumun daima iyilik yapma iyilik etme gayretinde olan, bundan zevk alan bir mizaca sahip olduğunu söyledi. Hacı veyiszade Mustafa Kurucu Hocanın hayırda acele eden, işi bitiriveren mükemmel bir zekâya ve hafızaya sahip bir kişilik olduğunu hatırlatan Poçanoğlu, daha sonra şunları kaydetti: “Hocamız, feraset sahibi, ömrünü din ve iman, ahlak ve fazilet, vicdan, irfan ve memleket için, su gibi harcamış, canını sebil edercesine çalışmış, gelecekte İslam davasına hizmet edecek genç imanlı nesilleri yetiştirmek uğruna bir çok zahmetlere katlanmıştır. Öyle ki, birçok münafığa tahammül etmiş, bir talebenin yetişmesi uğruna bin münafığın kahrını çekmiş bir bahçıvan olmuştur.  Hoca efendi çok ciddi, dersini çok seven, çok zahmetler çeken kâmil ve arif bir insandı.”

KONYA'NIN MEDAR-I İFTİHARIYDI

3-3fikret-karapinar-(1)_880x440.jpg

Her şehrin gizli bir kahraman barındırdığını ifade eden NEÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Karapınar da Hacı Veyiszade Mustafa Kurucu Hoca Efendinin Konya'nın medar-ı iftiharı olduğunu dile getirdi. “Hacı Veyiszade Hoca, imam hatip sevdalısı, ilahiyat aşığı kısacası din eğitimi gönüllüsüydü” diyen Karapınar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hoca, eşler arasında sorun yaşandığında aralarının düzelmesi için müracat edilecek bir danışman, bebekler veya çocuklar hastalandığında okutmak için aranılan, vefat eden biri olduğunda hemen davet edinilen, bir esnafın başı daraldığında derdini dinleyen kıymetli bir şahsiyetti. O, Kur'an kursunda bir hoca, minberde bir  hocaydı. İmam Hatip okulu sınıfında bir öğretmen, sokak ve mahallede dertleri dinleyen bir sırdaşdı. Çarşı pazarda yürürken herkesin selam vermek için yolun kenarında beklediği muhterem bir zattı. Hanesinin kapısı, herkese açıktı. Merhum, 50'li yıllarda bir öğrenci yetiştirmek için gece gündüz koşuşturan bir dava adamıydı. Bugün Konya'da merhumun yetiştirdiği ve yetiştirilmesine vesile olduğu yüzlerce insanımız mevcut. Kendisi, hayır kurumlarına da destek olurdu.”

“HOCAMIZIN AÇTIĞI YOLDA İLERLİYORUZ”

3-4mustafa-yayla-(1)_880x440.jpg

Türk Anadolu Vakfı Başkanı Mustafa Yayla ise Hacı Veyiszade Hocanın bütünü hayatını İslama ve hizmete vakfettiğini aktardı. İnsanlığın gafletten uyanması için ilme ve talebe yetiştirmeye merhumun öncü olduğunun altını çizen Yayla, irfan yuvalarının kurulması için Hacı Veyiszade'nin mücadele ettiğini kaydetti. Yayla, “Hocamız, bir ulu çınardı. Biz, Hacı Veyiszade Hocayı gönülden efendimize bağlı olduğu için seviyoruz.  Hocamızın Allah sevgisi de çok fazlaydı. Kendisi, doğruluk ve dürüstlükten ayrılmadı. Vakıfçılık yaparken, biz de onun yolundan ve anlayışından hiç ayrılmadık. Olaylar karşısında yılmadan mücadele eden hocamız, azmin sonunun zafer olduğunu da bizlere öğretti. İnsanlık, bugün maddiyat ve maneviyat noktasında bir ikilem içerisinde kalmış durumda. Hocamız, bizlerin maneviyattan yana olmamıza katkı sağlamıştır. Hocamıza layık olmanın gayreti içindeyiz. Kur'an kurslarına, ilahiyatta okuyan kardeşlerimize bizler de Türk Anadolu Vakfı olarak desteğimizi esirgemiyoruz” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.