Kehribara Japon ilgisi

Kehribara Japon ilgisi

Stres azaltıcı ve ağrı kesici bir özelliğe sahip olan kehribar taşına Japonlar yoğun ilgi gösteriyor. Son yıllarda Japonya'ya kehribar taşı ihracatında büyük bir artış yaşanıyor

Tarihi Bedesten çarşısında Teşbihçi Halil Şimşek doğada bulunan değerli taşlar ile bu taşlardan yapılan tesbih ve aksesuarlar hakkında bilgi verdi. Şimşek, özellikle kehribar taşına yoğun bir ilginin olduğuna dikkat çekti.. Konya’da satışların en çok teşbih üzerine olduğunu söyleyen Şimşek, “Vatandaş görüntüsünü beğenip alıyor ama ne işe yaradığını bilmiyor, bazı hastalıklara önemli etkisi olan taşlar var. Biz vatandaşımızın tüm konularda olduğun gibi bun konuda da bilinçli olmasını istiyoruz” dedi. 

BİR DAKİKA NEDEN 60 SANİYE?

Doğal taşlara son yıllarda yoğun bir ilginin olduğuna dikkat çeken Şimşek, “Doğada yüzlerce sır var, inanmak ve araştırmak gerekiyor" diye konuştu. Doğal taşlar hakkında bilgi veren Şimşek, öncelikle kristal kuvars olarak adlandırılan manyetik etki özelliğine sahip ve saat yapımında kullanılan taşın, saatin işleyişine etkisi olduğunu söyledi. Şimşek, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Kristal kuvars taşı saat yapımında kullanılıyor, saniyenin ilerlemesi için yelkovana etki eden kuvvet bu taştan geliyor. Metafiziksel anlamda kuvvetin ve gizli gücün sembolüdür.  Ayrıca doğadaki radyasyonu toplar. Çevrede oluşan negatif enerjiyi dağıtır, pozitif enerjiyi toplar. Doğanın enerjisini içinden geçirip eritir.  Çok eski dönemlerde kainatın sonsuz gücünü temsil ettiğine ve taşıyanın bu gücü kullanabileceğine inanılmıştır. Eski çağlarda yağmur duası için edilen dualarla birlikte kuvars kristalleri kullanılmıştır. Cep telefonu, telsiz gibi cihazlardan yayılan enerjiyi toplar, baş ağrısını hafifletici özelliği vardır ve göz için sağlıklıdır.”

KEHRİBARA JAPON İLGİSİ

Şimşek, ağrıyan yere koyulduğunda ağrıyı hafifletme,  astım ve guatr tedavisi için boyun bölgesinde kullanılan kehribar taşının Japonlar tarafından son yılarda büyük ilgi gördüğünü dile getirdi. Halil Şimşek, ülkemizde çok miktarda ham kehribar çıktığını ve bunlardan genellikle kültür gereği teşbih yapıldığını belirtti. Japon şirketler tarafında çok miktarda tesbih alındığını söyleyen Şimşek, “Taşın özelliğini Japonlar keşfetmiş, ne tür faydaları olduğunu biliyorlar. Ülkelerinde çıkmadığı için çok miktarda çıkan bizim ülkemizden temin ediyorlar. Bizden teşbih olarak alıp imamesini çıkarıyorlar ve bileklik olarak kullanıyorlar.  Fiyatı 10 bin dolara kadar olan bu tesbihe Japon sosyetesinin ilgisi gün geçtikçe artıyor" dedi. Konya’da da en çok satılan tesbih türünün kehribar olduğunu kaydeden Şimşek, vatandaşların hem kültürden dolayı hem de faydalı olduğunu bilmesinden bu teşbih türünü tercih ettiğini ifade etti.

BATIL İNANÇLARA KANMAYIN

Doğada ender bulunan "yedi kardeş kanı" olarak adlandırılan "kardeş kanı" bitkisinin bazı batıl inançlarla özdeşleşmesinden şikayetçi olan Şimşek, bu bitkinin teknik olarak bir faydasının bulunmadığını ama psikolojik ve batıl inançlardan dolayı bitkiye talebin yüksek olduğunu ifade etti. Şimşek, Çin , Hindistan ve Endonezya’dan  gelen baharatçıların fiyatını 120 TL'den satışa sunduğu bu bitkinin, neredeyse yok satacak duruma geldiğini söyledi.

ALİ İBİLEME/HAMDİ BUĞUR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.