Keçenin namı dünyaya yayıldı

Keçenin namı dünyaya yayıldı

Ata mesleğini devam ettiren ve 4. kuşak keçe ustası olan Salih Girgiç, keçeye sadece Türk halkının değil, dünyanın dört bir yanındaki vatandaşın da ilgi gösterdiğini söyleyerek, keçeden yaptıkları ürünlerin bazı dizilerde görsel olarak kullanıldığını beli

Geçmişi çok eskiye dayanan ve geleneğimizin ayrılmaz bir parçası haline gelen keçe, maharetli ellerde popüler hale gelirken bir yandan da dünya çapında büyük ilgi görüyor. Keçe, ustalar tarafından işlenerek çeşitli şekillerde alıcısına sunuluyor. Dayanıklılığı yüksek olan keçeden çanta, şapka, fular, sikke, çoban kepeneği, yelek gibi onlarca tür ürün çıkarılıyor. Özellikle Mevleviler için bir yaşam stili haline gelen keçe, Konya'da da çok kullanılıyor. Keçeden üretilen ürünler, geçmiş yıllara oranla bu yıl daha yüksek fiyattan satışa çıkıyor. Ayrıca yine keçeden üretilen ürünlerin dizi ve filmlerde yaygın şekilde kullanılıyor olması da dikkatlerden kaçmıyor.

BABAMIN DEDESİNDEN BERİ KEÇECİYİZ

Çocukluğundan beri keçe ile uğraştığını söyleyen genç Keçe Ustası Salih Girgiç, babasının dedesinden beri keçe işleri yaptıklarını ifade etti. Girgiç, ata mesleğini yaşatmaya çalıştıklarını da dile getirdi. Kendisinin 4. kuşak olduğunu hatırlatan Girgiç, kardeşlerinin de bu mesleğİ icra ettiğini aktardı. Keçenin ilk bulgularına Milattan Önce 3. ve 4. yüz yıllarda rastlandığını kaydeden Girgiç, bu meslekte hem alaylı hem de mektepli olduğunu da belirterek, "Kurganda yapılan bir kazı ile keçenin Türklere ait olduğu belirlenmiştir. Keçe, suyun içinde donuk bir şekilde bulunuyor ve daha sonra da inceleniyor. Keçenin elimizdeki ilk kayıtlı bulgusu bu yönde" dedi.

3-3-030.jpg

KEÇE KULLANIMI KONYA'DA DA YAYGINLAŞTI

Hz. Mevlana'nın Konya'ya yerleşmesi ve Mevlevilik tarikatını kurması ile birlikte keçenin Konya'da da iyice yaygınlaştığını ifade eden genç usta Girgiç, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bilindiği üzere Mevlevilikte keçe malzemeleri ağırlıklıdır. Bu anlamda Konya'da da keçeye olan ilgi günden güne artmıştır. Konya Ovası'nda küçükbaş hayvancılık da yaygındır. İnsanların evlerinde bu anlamda sürekli keçe kullanılmıştır. Çobanların kepenek ihtiyacı yine keçeden karşılanmıştır. Keçe, Mevleviliğin yanı sıra,  hayvancılık faaliyetlerinden ve ihtiyaçtan da Konya'da sürekli gözde olmuştur."

KEÇE FİYATLARINDA ARTIŞ YAŞANDI

Yerli malzemede tam istenilen lif kalınlığının bulunmadığına dikkat çeken Girgiç, bu sebepten ötürü dışarıdan daha ince lifi olan malzemeler getirildiğini de belirtti. "İthal malzemeyi her üründe kullanmıyoruz. Şal veya şapka ince malzeme kullanılmalıdır" diyen Girgiç, ithal ürünlerin fiyatında artış yaşandığını vurguladı. "Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum göz önüne alındığında her üründe olduğu gibi keçe malzemeden yapılan ürünlerin de fiyatlarında artış oldu" diyen Girgiç, "Piyasadaki fırsatçılar gibi yüzde 200-500 arasında bir artış yapmıyoruz. Daha önce 10 liraya aldığımız mal, şimdi 13-14 lira oldu. Çarkın dönmesi için insan bazı şeylere mecbur kalabiliyor. İthal malzemeden yapılan ürünlerin fiyatındaki artışın asıl kaynağı bu,  Ayrıca yerli malzemeyi de muhakkak temin ediyoruz. Yerli malzeme bizim olmazsa olmazımızdır" şeklinde konuştu.

3-4-024.jpg


YAPTIĞIMIZ ÜRÜNLER DİZİLERDE KULLANILDI

Geleneksel olarak semazenlerin başına taktığı sikke, haydariye, çoban kepeneği, fularlar, farklı türden şapkalar ve çantalar, zengin görselliği olan bazı yelekler, panolar, 3 boyutlu biblo tarzında ürünler,  yer sergileri ve fesler yaptıklarını anlatan Girgiç, şu cümleler ile konuşmasını sonlandırdı: "Biz, bu ürünleri yaparken geleneğimizden yararlanıyoruz. Atalarımızın bize bıraktığı geleneksel mirasları yaşatmayı ve geleceğe taşımayı amaç ediniyoruz. Keçeden yapılan ürünlere özel bir ilgi var. Konya'da keçeye ilgi var fakat bu ilgi atölye yönelikli değil. Türkiye ve dünya genelinde atölyemize büyük ilgi gösteriliyor. Son dönemde tarihi filmler yaygınlaştı. Bu anlamda bize talep var. 2-3 dizinin ürünlerini biz yaptık. Hürrem Sultan, Bir Cihan Fatihi Mehmet dizilerine ürün gönderdik. Bu dizilere 270 civarında şapka yapıp, gönderdik. Gelen projeleri değerlendiriyoruz ve ortak çalışma alanlarına giriyoruz. Mevlana Müzesi'nin içindeki mezar üstü sanduka sikkelerini de biz yaptık. Galata Mevlevihanesi Yenikapı Mevlevihanesi içindeki restorasyonda da keçe ile ilgili ne varsa biz giderdik."  

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.