Keçeden 25 çeşit ürün yapıyorlar

Keçeden 25 çeşit ürün yapıyorlar

Türk kültüründe zengin bir geçmişi olan keçe günümüzde sanat eserlerinin yapımında kullanılıyor.

Keçe ustası Celalettin Berberoğlu, keçeden 25 çeşit sanat ürünü yaptıklarını söyleyerek, Türk insanının günümüzde keçeye fazla ilgi göstermediğini belirtti.

Yün, kıl ya da pamuğun; sıcak su ve zeytinyağı sabunu ile elde yoğrulmasından sonra kılların birbiriyle kaynaşmasıyla elde edilen keçeden onlarca sanat eseri yapılıyor. Orta Asya'da göçebe bir şekilde yaşayan Türklerin çok fazla kullandığı keçe, günümüzde gittikçe rağbet görmemeye başladı. Geçmişte Türkler tarafından; çadır, seccade ve giysi gibi birçok alanda kullanılan keçe, günümüzde artık süs eşyaları ve motiflerde kullanılıyor. Keçe, keçe üretimi ve keçenin faydaları hakkında bilgi veren Destegül Elsanatları Merkezi Keçe Atölyesi Ustası Celalettin Berberoğlu, keçenin Türk kültüründe çok öneminin bulunduğunu söyledi. Keçenin yapılışı hakkında bilgi vererek, tüm liflerin keçeleştirilebileceğini belirten keçe ustası Celalettin Berberoğlu, “Keçe yapmak yünü tanımakla başlıyor, çünkü her yünden keçe yapılabilir ancak istenilen kaliteli keçeyi elde edemeyiz. Keçeleşmeye en uygun kuzu yönüdür. Kuzu yününün mikronu ince olduğu için daha çabuk ve daha güzel keçe elde edilir. Keçenin çok farklı türleri vardır. Desenli, resim, seccade yapılabilen çok keçe türü üretilebilir. Keçe sadece yünden yapılan ve bir ustanın maharetli ellerinde türlü işlemlerden geçerek ortaya  çıkan bir materyal, bir obje değil bana göre. Keçe yapmak gerçekten büyük efor ve sabır isteyen bir uğraştır. Keçe yapmak insana birçok özellik katar. Bana göre keçe yapmak mesela ilk önce insana çalışma disiplini öğretir. Daha sonra keçeden desen yapma aşamasında keçe insana sabrı öğretir. Keçe yapmak ve keçe üzerinde motifler vermek bir grup işidir. İnsanlar ortak çalıştıkları için birlikte çalışma disiplini öğreterek ben olgusunu öldürüyor” dedi.
'TÜRKLER KEÇEYİ HER ALANDA KULLANDI'
Keçenin Türk ve dünya kültürlerindeki geçmişi hakkında bilgi veren Beberoğlu, “Keçe insanoğlunun bulduğu ilk tekstil maddesidir. Ve evrenseldir. Ancak dünyanın birçok ülkesinden keçeden yapılan ürünler vardır. Fakat biz Türkler tarihte konar göçer toplum olduğumuz için keçeyi çok kullanmışız. Bu nedenle de keçe ile Türkler özdeşleşmiştir. Türk kültüründe tekstil maddesi olarak keçe hemen her alanda kullanılmış. Türkler keçeden; çadır, şapka, seccade, halı, çanta ve çoban kepeni olarak kullanılmış. Türkler Anadolu'ya geldiğinde de Selçuklular ve Osmanlılar keçeyi geçmiş tarihte olduğu gibi çok kullanmışlar. Mesela Mevlevi Dergahında dervişler keçeden sikke ve seccade olarak kullanmışlardır” diye konuştu.
'KEÇE KÜLTÜRÜ TARİH OLMAMALI'
Günümüzde Türkiye'de keçeye fazla rağbet gösterilmediğini belirten keçe ustası Berberoğlu, insanların günlük yaşantılarına eskisi gibi keçeyi kullanmadığını söyleyerek, “Keçe Türk kültüründe çok önemli bir üründür. Ancak yukarıda da belirttiğim gibi artık biz bu ürünü kullanmaz olduk. Bizim keçeden bu şekilde uzaklaşmamıza rağmen diğer ülkelerde özellikle gelişmiş ülkelerde keçe bir sanat olarak bilinmekte ve ilgileri her geçen gün artıyor. Avrupa ve Amerika ülkelerinde keçeye çok önem veriyorlar. Bu ülkelerde üniversitelerde keçe ders olarak öğrencilere gösteriliyor. Bu ülkelerde okuyan öğrenciler bizim merkezimize gelerek keçe yapmayı ve keçeden motif vermeyi öğreniyorlar. Mesela geçen haftalarda İtalya'dan iki öğrenci geldi bu sanatı öğrendi. Keçe bizim kültürümüzle özdeşleşmesine rağmen son zamanlarda bir durağanlık yaşanıyor. İnsanlarımız keçeyi hala çoban kepeni olarak biliyor. Tarihimizde güzel örnekleri olan ve kültürümüze işleyen keçeye daha fazla değer vermeliyiz. Keçe kültürümüzün ölmemesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.
KEÇEDEN 25 ÇEŞİT ESER ORTAYA ÇIKARILIYOR
Keçenin son zamanlarda sanat ürünü olarak kullanıldığını vurgulayan Celalettin Berberoğlu, “Biz merkezimizde keçe üzerinde birçok faaliyet gerçekleştirerek, çeşit çeşit figür elde ediyoruz. Keçe üzerinde resim çalışması, panço, şal, şapka, çanta, aksesuarlar, yelek, resimli pano, duvar kilimleri, masa örtüleri gibi 25 çeşit eser ortaya çıkartıyoruz. Biz keçeleri kumaşlarla da birleştirerek çok orijinal eserler oluşturuluyoruz. Kumaşı keçe ile kullanmamızın sebebi keçenin ömrünü uzatıyor. Yaptığımız keçe eserlerine kültürümüzün ve özellikle Konya motifleri olan mistik figürleri veriyoruz. Yaptığımız eserleri turistlere ve yurtdışında da satarak Konya'nın tanıtımını yapıyoruz” dedi.
KEÇENİN BİRÇOK FAYDASI BULUNUYOR
Keçenin faydaları hakkında da bilgi veren Destegül Elsanatları Merkezi Keçe Atölyesi Ustası Celalettin Berberoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Keçe doğal bir ürün olduğu için çok fazla faydaları bulunuyor. Mesela keçe çok iyi bir yalıtkan üründür. Keçe soğu engeller. Yine keçe üzerinde akrep ve yılan yürüyemez. Sağlık açısından da keçenin birçok faydası var. Bir zamanlar çok popüler olan bu sanatın Avustralya, Kuzey Avrupa, Amerika'nın fazla ilgi göstermesi ve elbette Türkiye’de keçeyi yeniden keşfetmek isteyen insanların çoğalması ve keçenin kullanım alanlarının genişlemesiyle de ticari yönünün artması bu sanatın gelecek kuşaklara aktarılmasında bize gerçekten büyük umutlar veriyor.”
 
MUSTAFA AKÇA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.