Ramazan Kural

Ramazan Kural

KDV oranındaki değişmeler

KDV oranındaki değişmeler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "kitapta, dergide, gazetede" yüzde 8 olan KDV oranının sıfırlanacağı yerel basını mutlu etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Taksim Meydanı'nda Atatürk Kültür Merkezi temel atma töreninde yaptığı konuşmada, kitapta, dergide, gazetede KDV oranının sıfırlanacağı müjdesini verdi.

**

Sektörün ekonomik olarak desteklenmesi amacıyla hayata geçirilecek uygulamada kitap, dergi ve gazetede yüzde 8 olarak uygulanan KDV oranı, yapılacak değişikliğin yasalaşmasıyla sıfıra düşürülmüş olacak. KDV indirimi açıklaması özellikle maddi olarak zor günler geçiren yerel gazetelerde memnuniyetle karşılandı..

**

Konuya yakın kaynaklar, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yazar bir babanın oğlu olarak bu sürece önem verdiğini belirterek, Bakan Albayrak’ın kitapta KDV’nin sıfırlanmasını gençlerin okuma alışkanlığı açısından da değerli gördüğüne dikkat çektiler. Albayrak; Twitter’dan yaptığı değerlendirmesinde, “Dijital yayınlarla rekabette yayıncılarımıza büyük destek sağlıyoruz. Kitap, dergi, gazete gibi basılı yayınlardaki KDV oranını sıfırlıyoruz” dedi.

**

19,12,2018 tarih ve 30630 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma değer vergisi oranlarının tespitine ilişkin karar da değişiklik yapılmasına dair Cumhurbaşkanı kararı karar sayısı 475 uyarınca; E-dergi ve gazete için daha önce yüzde 1 olan oran yüzde 18’e E- kitap ve benzeri için yüzde 8 olan oran yüzde 18’e yükseltilmiştir. 

Buna göre dergi, kitap, gazete, e-dergi, (kutsal kitaplar ) müstehcen ve  benzeri yayınların KDV oranları  şu şekildedir

E-Gazete ve E-Dergi   : Yüzde 18

E-Kitap ve Benzerleri  : Yüzde 18

Kitap                             : Yüzde 8

Kutsal Kitaplar   : Yüzde 1

**

Son dönemde gazete kâğıdı fiyatında kur farkından dolayı büyük artış yaşandı. Birçok gazete zor şartlar altında basılıyor. KDV indirimi güzel bir müjde olsa da Özellikle kâğıt alımında da KDV indiriminin yapılmasını bekliyoruz. Yerel basın ancak böyle daha rahat bir nefes almış olur.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR