Kdp Koalisyon İçin Goran Hareketi İle Anlaştı

Kdp Koalisyon İçin Goran Hareketi İle Anlaştı

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nde geçtiğimiz yıl Eylül ayında yapılan genel seçimlerin üzerinden 208 gün geçmesine rağmen hala koalisyon hükümeti kurulamadı.

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nde geçtiğimiz yıl Eylül ayında yapılan genel seçimlerin üzerinden 208 gün geçmesine rağmen hala koalisyon hükümeti kurulamadı. Koalisyon hükümeti kurmak için seçimde birinci olan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) anmuhalefet Goran Hareketi ile prensipte anlaştı.

Hükümeti kurmakla görevlendirilen KDP, diğer muhalif gruplarla da görüşmeye deva ediyor. KDP bölgede geniş katılımlı koalisyon hükümeti istiyor. Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin evinde yapılan görüşmede söz konusu iki partinin el sıkıştığı ifade ediliyor. Parlamento başkanlığı ve bazı bakan yardımcığı koltuğunun Değişim Hareketi'ne verildiği kaydedildi. Seçim yasasına göre koalisyon hükümeti için 57 sandalye gerekiyor. Önceki koalisyon ortakları KDP ve Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) sandalye sayısı 54 olduğundan söz konusu iki parti koalisyon kuramadı.
Seçimlerde KDP 38, Goran Hareketi 24, KYB ise 18 milletvekili çıkarmıştı. KDP ve Goran Hareketi'nin toplam sandalye sayısı 62.

Seçimde İslami Birlik Partisi (Yekgırtu) 10 sandalye, İslam Toplumu Partisi (Komela) 6 sandalye, İslami Hareket (Bızotnava), Sosyal Demokratlar, Araste ve Azadi birer sandalye kazanmıştı. Toplam 111 sandalyeli parlamentoda, azınlıklar 11 milletvekili ile temsil edilecek.


    

    

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.