Kazım Karabekir'e vefa borcumuz var

Kazım Karabekir'e vefa borcumuz var

"Kazım Karabekir Paşa'ya Vefa" kitabı tanıtım toplantısında konuşan Doç.Dr. Caner Arabacı, “Kazım Karabekir'e sadece bu milletin bir çocuğu olduğu için değil, Kars'taki, Sarıkamış'taki, Erzurum'daki yaptıklarıyla ona vefa borcumuz var” dedi

Kazım Karabekir Paşa, vefatının 67. Yıldönümü nedeniyle anıldı. Kombassan Vakfı Kültür Hizmeti olan "Kazım Karabekir Paşa'ya Vefa" kitabının yazarları tarafından düzenlenen anma programının ardından kitap tanıtımı yapıldı. Konya Aydınlar Ocağı "Salı Toplantılar" kapsamında İl Halk Kütüphanesi'nde düzenlenen programa çok sayıda akademisyen ve vatandaş katıldı. Kitabın yazarları Doç.Dr. Caner Arabacı, Prof.Dr.Nuri Köstüklü, Doç.Dr.Necmi Uyanık, Doç.Dr.Ömer Akdağ, Doç.Dr.Yaşar Semiz, Yrd.Doç.Dr.Özber Can, Dr.Adem Demirsoy, programa konuşmacı olarak katıldı.

MİLLİ MÜCADELENİN İLK ZAFERİNİ KAZANMIŞTIR

"Kazım Karabekir Paşa'ya vefa" kitabına verdikleri destekten dolayı Kombassan Vakfı'na teşekkür eden Doç.Dr. Caner Arabacı, "Ümit ediyoruz ki bu tür kültür yatırımları ve eserlerinin devamı gelir" dedi. Kazım Karabekir'in Çanakkale'nin gerçek kahramanlarından olduğunu belirten Arabacı, şöyle konuştu: "Cansiperhane çalışmaları ve gayretleri olmuştur. Karabekir deyince aklımıza ilk gelen doğu faaliyetleri olmuştur. Özellikle İstiklal Harbi'nin planlanması ve o planlamadan sonraki süreç. Karabekir'in İstiklal Harbi'ni Anadolu'dan başlatmak gibi ciddi düşünceleri vardı. Atatürk'le bu konu ile ilgili defalarca görüşmüştü. 19 Mayıstan bir ay önce 19 Nisan 1919'da Kazım Karabekir Trabzon'a çıkar. Karabekir, Milli Mücadelenin ilk zaferini kazanan insandır. Bu hakkı özellikle vermemiz lazım. Kars'ı, Sarıkamış'ı, Ardahan'ı ele geçiren o meşhur ters cephe taktiğini uygulayarak 40 yıllık vatan hasretini dindiren insandır. Milli mücadelenin ilk uluslararası antlaşmasını yapan insandır. TBMM adına Gümrü anlaşmasını ayarlamıştır."

Kazım Karabekir'in Ermenistan'ın ordusunu Kars'ta yenerken 3 bakanı esir aldığını belirten Arabacı, konuşmasına şöyle devam etti: "Hatta önemlisi Genel Kurmay Başkanı'nı esir alır. Bin civarında asker esir alır. O zamanki ifadelerde Türkiye'ye 10 yıl yetecek askeri mühimata el konulduğu belirtilir. Hatta askeri malzemelerle kalınmayı elde edilen matbaalarla Sarıkamış'ta yayıncılık faaliyetlerine başlanır. Savaş tek cephede değil, kültürel alanda da devam eder. Karabekir'e millet olarak bir vefa borcumuz var. Sadece bu milletin bir çocuğu olduğu için değil, Kars'taki, Sarıkamış'taki, Erzurum'daki yaptıklarıyla ona vefa borcumuz var. 40'ı yayınlanmış 68 eser vermiş bir insandır. Ömrünü ülkenin kurtarılması, geliştirilmesine adamıştır. Vatanına bağlı bir insandır."

MÜHİM OLAN MİLLETİN YIKILMAMASIDIR

Daha sonra söz alan Prof.Dr.Nuri Köstüklü de kitabın yayınlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, "Türkiye Osmanlı'nın devamıdır. Kurumlar da insan hayatına benzer. Doğar, büyür, altın hayatını yaşar, hastalık dönemini yaşar sonra vefat eder" dedi. Osmanlı Devleti'nin yıkılması kurum olarak normal olduğunu ifade eden Köstüklü, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Mühim olan milletin yıkılmamasıdır. İşte burada Kazım Karabekir kadrosu, Mustafa Kemal Paşa ve diğer kadrolar olmak üzere, bu dönemde devlet artık tabi ömrünü tamamlamakta, milleti yıkmadan yeni bir diriliş destanının yazmasını hedeflemişlerdir. Bu millet nasıl kurutulurun derdi ile istişareler yapılırken, ortak kanaat olarak Anadolu'dan başlatılacak bir milli irade ile başarıya ulaşılacağı kanaati ortaya çıktı. Erzurum, Kars, Sarıkamış, Doğu Anadolu'da askeri dehası tartışılmaz. Kazım Karabekir Paşa'nın bu bölgelerde yaptığı eğitim, kültür ve sanat faaliyetleri de azımsanamaz. Yaptıklarını çok önemsiyorum. Çünkü Van Valisi diyor ki, 'Sen burada yaptığın eğitim çalışmaları ile halkı bir arada tuttun, bir ayaklanmayı önledin'. Siyasi manada dış mihrakların arzu ettiği bir ayaklanmayı önlemiş oluyor. Bu bölgede yapılan eğitim, kültür faaliyetleri bu bölgenin çimentosu olmuştur. Ana hatlarıyla Kazım Karabekir Paşa Erzurum'a geldiği zaman burada, yetim, kimsesiz, bakıma muhtaç savaş sonucu yetim kalmış binlerce çocukla karşılaştı. 6 bin civarında çocuğu himayesine alarak, örgün ve yaygın eğitime tabi tuttu. Bu çocuklar yaş gruplarına göre sayısı 7'yi bulan açılan okullara dağıtıldı. Açılan bu okullar pratik ihtiyaçlara da cevap vermiş oldu."

Diğer konuşmacılar da Kazım Karabekir Paşa'nın diğer özelliklerinden bahsederek kitabın tanıtımını yaptılar. Konuşmalar sonrası Kombassan Vakfı kültür hizmeti olan "Kazım Karabekir Paşa'ya Vefa" kitabı katılımcılara hediye edildi.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.