Kazalarda acı bilanço

Kazalarda acı bilanço

Türkiye'de son 73 yılda meydana gelen tren kazalarında 369 kişi hayatını kaybederken, bin 202 kişi de yaralandı. Son 14 yıldaki tren kazalarının ağır bilançosu da gözlerden kaçmazken, bu kazalarda da 96 kişi öldü, 607 kişi de yaralandı

İnsan hayatının diğer ülkelere göre daha ucuz olduğu ülkemizde, ihmalden kaynaklanan tren kazaları hiç eksik olmuyor. Bu kazalarda çok sayıda insanımız hayatını kaybederken, binlerce kişi de yaralandı. Tren kazaları tarihine bakınca 1945 yılından, 1961 yılına kadar neredeyse her 3 yılda bir ağır ölümlü ve yaralanmalı tren kazalarının yaşandığı görüldü. Türk tren kazaları tarihindeki en fazla “ölüm” bu yıllar arasında oldu. 1979 yılında yaşanan iki ayrı tren kazasında da 52 kişi öldü. 2004-2018 yılları arasında ise tren kazalarındaki ölüm oranları dikkatlerden kaçmadı. Bu tarihler arası meydana gelen çeşitli tren kazalarında 96 vatandaşımız hayatını kaybederken, 607 kişi de yaralandı. Türkiye'deki toplam ölümlü tren kazalarının neredeyse 3'te biri 2004-2018 yılları arasında olurken, yaralanmalı tren kazalarının yarısı da yine bu yıllar arasında görüldü. Ankara'da önceki gün 9 kişinin hayatını kaybettiği feci kaza gözleri yeniden tren kazalarına çevirdi.

ÜZERİ KAPANMASIN ÜZERİNE GİDİLSİN!

Raylı Ulaştırma Sistemleri ve Sanayicileri Derneği (RAYDER) Eski Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Gök, Türkiye'de yaşanan tren kazaları ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu. Gök, ilerleyen dönemlerde çok daha büyük tren kazalarının yaşanmasından duyduğu endişeyi dile getirdi. Olaylara siyasi bakılmaması gerektiğinin altını çizen Gök, Yüksek Hızlı Tren (YHT) İşletme Dairesinin hatalarının olduğunu ve ne yapması gerektiğini bilmediğini aktardı. Yaşanan bu tarz üzücü olayların ardından olayın üzerini kapatmak yerine, sorunların üzerine gidilmesinin daha doğru bir yöntem olacağını savunan Gök, ölümlü ve ağır yaralanmalı kazaların yaşanmaması adına acil önlemlerin alınmasını istedi.

HER ÜÇ YILDA BİR KAZA: 219 ÖLÜ, 378 YARALI

1945 yılında Erzincan Bağıştan'da 2 yolcu treni çarpıştı. İki yolcu treninin karıştığı kazada 40 kişi hayatını kaybederken, 40 kişi de yaralandı. Bu kazadan tam 3 yıl sonra yani 1948 yılında Ankara'da bir yolcu treni raydan çıktı. Tren içinde bulunan 38 kişi hayatını kaybederken, 103 kişi de  yaralandı. 1952 yılında ise Niğde Ulukışla'da bir yolcu treni raydan çıktı. Raydan çıkan trenin içinde bulunan 31 kişi hayatını kaybederken, 15 kişi yaralandı. 1957 senesinde ise İstanbul Yarımburgaz'da 2 yolcu treni çarpıştı. Bu kazada 95 kişi hayatını kaybederken, 150 kişi de  yaralandı. 1961 yılında İstanbul Kartal Cevizli'de 2 yolcu treninin çarpışması sonucunda 15 kişi hayatını kaybederken, 70 kişi yaralandı. Tren kazasının yaşandığı senelere bakılınca neredeyse her 3 yılda bir çok sayıda ölümlü ve ağır yaralanmalı tren kazalarının yaşandığı tespit edildi.

BİR YIL İÇİNDE İKİ AYRI KAZA: 52 ÖLÜ, 217 YARALI

1961 yılından sonra yaklaşık 11 yıl Türkiye'de tren kazası meydana gelmedi. 1972 yılında ise Konya'dan İstanbul'a giden bir yolcu treni Eskişehir'de bir yük treniyle çarpıştı. Bu kazada 38 yolcu hayatını kaybetti, 90 kişi de yaralandı. 7 yıl sonra bir kaza daha oldu. 1979 yılında Ankara, Esenkent'te (Sincan) Anadolu Ekspresi, Boğaziçi Ekspresi'yle çarpıştı, 20 kişi hayatını kaybederken, 136 kişi yaralandı. Aynı yıl içinde ikinci bir kaza daha meydana geldi. Yine 1979 senesinde Ankara, Behiçbey mevkiinde 2 banliyö treni çarpıştı, 32 kişi hayatını kaybederken 81 kişi yaralandı. Bir yıl sonra 1980 yılında Kayseri'de bir yük treniyle Van Gölü Ekspresi çarpıştı. Kazada 25 kişi hayatını kaybetti.

2004 YILINDAKİ KAZALARDA 49 KİŞİ CAN VERDİ

En son kazadan kazadan yaklaşık 24 yıl sonra yani 2004 yılında da büyük kaza meydana geldi.  İstanbul-Ankara seferini yapan Yakup Kadri Karaosmanoğlu adlı hızlandırılmış tren, Sakarya'nın Pamukova İlçesi yakınlarında Mekece Köyü mevkiinde raydan çıkarak devrildi. Kazada 41 kişi hayatını kaybetti, 74 kişi yaralandı. Sakarya'da raydan çıkan Yakup Kadri Karaosmanoğlu ekspresi, 4 Haziran'da dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hareket sinyalini vermesinin ardından ilk seferini yapmıştı. 11 Ağustos 2004 tarihinde İstanbul-Adapazarı seferini yapan Adapazarı Ekspresi ve Ankara - İstanbul seferini yapan Başkent Ekspresi, Kocaeli'nin Gebze ilçesinin Tavşancıl mevkiinde çarpıştı. Kazada 8 kişi öldü, 88 kişi yaralandı.

TÜRKİYE'NİN DEĞİŞMEZ KADERİ: TREN KAZALARI

27 Ocak 2008 Kütahya'daki tren kazasında ise 9 kişi öldü. İstanbul-Denizli seferini yapan Pamukkale Ekspresi, Çöğürler-Değirmenözü (Kütahya) istasyonları arasında seyrederken raydan çıktı. Kaza sonucu 9 kişi yaşamını yitirdi, 37 kişi yaralandı. 6 Temmuz 2015'te Sivas'ta 2 yük treni çarpıştı. Sivas'ın Kangal ilçesi yakınlarında iki yük treninin çarpışması sonucu yaşanan kazada bir makinist öldü, bir makinist ise yaralandı. 6 Mayıs 2017'de Ankara-Kırıkkale'de tren vagonu devrildi. Ankara-Kırıkkale hattında ilaçlama yapan trenin vagonu devrildi. Vagonun altında kalan işçilerden biri yaşamını yitirdi, 3 işçi yaralandı. 4 Ağustos 2017'de de Elazığ'da yük treni devrildi. Elazığ'ın Baskil ilçesinde saat 19.40 sıralarında 930 ton demir cevheri taşıyan yük treninin raydan çıkması sonucu makinist Mehmet Kirkin ve yardımcı makinist Sergen Ayverdi olay yerinde hayatını kaybetti.

2018'İN BİLANÇOSU AĞIR: 34 ÖLÜ, 404 YARALI

2018 yılındaki ilk tren kazası da Edirne'nin Uzunköprü ilçesinden İstanbul Halkalı'ya gitmek üzere hareket eden 12703 sefer sayılı yolcu treninin 5 vagonunun devrilmesi ile meydana geldi. Kazada 25 kişi hayatını kaybetti, 318 kişi de yaralandı. Son olarak ise önceki gün Ankara-Konya sefer hattında meydana gelen YHT kazasında 9 kişi hayatını kaybetti, 86 kişi de yaralandı.

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.