Kazalar arttı / Sıcakta yollara dikkat!

Kazalar arttı / Sıcakta yollara dikkat!

Türkiye'de trafik kazalarının en fazla gerçekleştiği iller arasında yer alan Konya'da Ramazan Bayramı'ndan bu yana 10 kişi hayatını kaybederken 132 kiyi de yaralandı. Yetkililer, sürücüleri sıcak havalarda daha dikkatli araç kullanılması konusunda uyardı

Dikkatsizlik, kural ihlali ve aşırı hız nedeniyle trafikte her gün onlarca kişi hayatını kaybediyor. Dün ve önceki gün sadece Akşehir ve şehir merkezinde yaşanan 3 ayrı kazada 3 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda vatandaş yaralandı. Konya'da hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle birlikte trafik kazalarında artış yaşanıyor. Konya'da yılın ilk 6 ayında 6 bin 958 trafik kazası meydana geldi. Ülke genelinde ise 190 bin 575 kaza yaşandı. Kazalarda bin 559 kişi hayatını kaybederken, 131 bin 798 kişi ise yaralandı. En fazla kaza ise Ankara, İstanbul ve İzmir’de yaşandı. Kazalarda Konya 6 sırada yer alıyor. En çok kaza büyükşehirlerde yaşanıyor. Ağustos ayı yüzde 10,8 pay ile en fazla kazanın meydana geldiği ay oldu. Uzmanlar, aşırı sıcakların bastırdığı bugünlerde sürücülerin öğlen vakti araç kullanmamalarını ve 2 saat de bir en az 20 dakika tesislerde dinlenmesi gerektiğini belirtiyor.
 
KAZA BİLANÇOSU AĞIR
Ramazan bayramı ile birlikte tatile gidişler-dönüşler yoğunlaşmasından sonra da kaza oranlarında ciddi bir artış yaşanmıştı. Kazaların büyük sebebi, sıcaktan ve nem oranının artmasından etkilenen sürücülerin dikkatinin dağılmasına bağlı olarak trafik kurallarına uymamak ve aşırı hız olarak görülüyor. 2014 yılının Temmuz-Ağustos aylarında meydana gelen 70 bin 685 ölümlü ve yaralanmalı kazada 857 kişi hayatını kaybederken 62 bin 337 kişi yaralandı.
 
Konya'nın geniş düzlüklere sahip olmasına paralel olarak uzun yolculuğa çıkan sürücüler aşırı sıcaklara bağlı olarak dikkati dağılıyor. Konya'da hasad döneminin devam etmesinden dolayı da yollarda çok sayıda traktör ve biçerdöver bulunuyor. Konya'da son aylarda gerçekleşen trafik kazalarında traktörlerin de etkisinin büyük olduğu düşünüyor.
 
GÜNDE ORTALAMA 12 KİŞİ ÖLÜYOR
Trafik kazalarında ölenlerin yaklaşık yüzde 75’inin genç erkekler oluşturduğu da ortaya çıktı. Trafik kazaları ayrıca her yıl milyarlarca liralık ekonomik kayba da neden oluyor. Kazalarda ölümlerin yaklaşık yüzde 50’si dakikalar içerisinde olurken, bu ölümler ciddi kafa travmaları, kalp ve büyük damar yaralanmasına bağlı ortaya çıkıyor. Yaralananların yüzde 20’si de sıklıkla günler ve haftalar içinde hastanede enfeksiyon veya gelişen organ yetmezliklerinden öldüğü öğrenildi. Bu nedenle erken ve etkin bir müdahale ile hastaların kurtarılması ve yaşam kalitesinin yükselmesi sağlanabiliyor.  Türkiye'de meydana gelen trafik kazalarında günde 12 ortalama  kişi hayatını kaybediyor.  Alınan tedbir ve denetimlere rağmen trafik kurallarına uyulmaması ve aşırı hız sebebiyle ülke genelinde Ramazan Bayramı'nda 4 günde meydana gelen trafik kazalarında olay yerinde ve polis bölgesinde 74 kişi  hayatını kaybetmişti.
 
ÖLÜMLÜ KAZALARDA 3. SIRADA
Konya, Türkiye genelinde meydana gelen trafik kazalarında da 6. sırada bulunuyor. Ölümlü trafik kazalarında ise 3. sırada bulunuyor. 2014 yılı toplamında Konya'da 6 bin 520 trafik kazası gerçekleşti. Bu rakamla ile Konya ülke genelinde 6. sırada yer aldı. Konya'da trafiğe kayıtlı araç sayısı ise 600 bini geçti. İstanbul'da ise bu rakam 3 milyonun üzerinde. İstanbul'daki araç sayısı Konya'dan 5 kat daha fazla olmasına rağmen, nüfusa göre Konya'daki kaza oranı ve kesilen trafik cezası İstanbul'u geçiyor. Aynı şekilde emniyet verilerine göre, Konya'da ölümlü kazalar yaz aylarında dana sık görülüyor.  Ayrıca, havaların ısınmasıyla birlikte karayollarındaki araç trafiğinin yoğunlaştığı ve buna paralel olarak sinir ve stresin arttığı öğrenildi. Uzmanlar, sıcak havaların etkisiyle reflesklerin azaldığını belirterek aşırı hızın yapıldığını kaydetti.
MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.