Kazakistan’ın Döviz Rezervi 104 Milyar Doları Geçti

Kazakistan’ın Döviz Rezervi 104 Milyar Doları Geçti

Kazakistan’ın döviz rezervi 104 milyar dolarKazakistan Merkez Bankası Başkanı Kayrat Kelimbetov, Kazakistan’ın döviz rezervinin 104 milyar doları aştığını söyledi.Dünya piyasalarında petrol fiyatlarında gözlenen düşüş ve ülkedeki...

Kazakistan’ın döviz rezervi 104 milyar dolar

Kazakistan Merkez Bankası Başkanı Kayrat Kelimbetov, Kazakistan’ın döviz rezervinin 104 milyar doları aştığını söyledi.

Dünya piyasalarında petrol fiyatlarında gözlenen düşüş ve ülkedeki yeni devalosyon söylentileri karşısında Kazakistan Merkez Bankası Başkanı Kayrat Kelimbetov bir basın toplantısı düzenledi. İletişim Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Kelimbetov, bu yılın Şubat ayında alınan yüzde yirmilik devalüasyon kararı ile dolar kurunu 155 tengeden 185 tengeye çıkardıklarını hatırlattı. Ruble’nin dolar karşısında değer kaybetmesi, Ukrayna’daki krizin giderek kötüleşmesi, Avrupa Birliği ekonomisi ve Çin ekonomisindeki kötü gidişin ve petrol fiyatlarının 80 dolar düzeylerine kadar düşmesinin endişe verici olduğunu kaydeden Kelimbetov, şubat ayında aldıkları devalüasyon kararında yerinde alınmış bir tedbir olduğunu aktardı.

KAZAKİSTAN 2014 YILI BÜYÜME HEDEFİ YÜZDE 6.5

Alınan tedbirler sayesinde , dünyada yaşanan bu ekonomik zorlukların Kazakistan ekonomisinde bir kriz yaşatmayacağını ve yeni bir devalüasyon olamayacağını vurgulayan Kelimbetov, uygulanan döviz koridorunun ekonomiyi rahatlatma adına yeterli olduğunu ve yıl sonu büyüme hedefinin yüzde 6.5 olarak hesapladıklarını kaydetti.

DÖVİZ REZERVİ İKİ KAT ARTTI

Eylül ayı sonu itibaryle Kazakistan Merkez Bankası rezervinin 28 milyar dolar ve Ulusal Fon rezervinin de 76 milyar dolar olduğunu açıklayan Kelimbetov, hali hazırdaki döviz rezervinin 2008-2009 yıllarında yaşanan devalüasyondaki rezervlerden iki kat fazla olduğunu vurguladı.

Kelimbetov, yeterli döviz rezervinin, krizle mücadele için yeterli olduğunu ifade etti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.