Kazakistan Mb Başkanı Kelimbetov, Devalüasyon Olmayacak

Kazakistan Mb Başkanı Kelimbetov, Devalüasyon Olmayacak

Kazakistan Merkez Bankası Başkanı Kayrat Kelimbetov, son günlerde sıkça dile getirilen devalüasyon söylentilerine son noktayı koydu. Kelimbetov, dünyanın hiç bir ülkesinde bir yılda iki defa devalüasyonun olmayacağını belirterek gündemlerinde...

Kazakistan Merkez Bankası Başkanı Kayrat Kelimbetov, son günlerde sıkça dile getirilen devalüasyon söylentilerine son noktayı koydu. Kelimbetov, dünyanın hiç bir ülkesinde bir yılda iki defa devalüasyonun olmayacağını belirterek gündemlerinde böyle bir şeyin bulunmadığını vurguladı. Kelimbetov, petrol fiyatlarının 60 dolar olmasının dahi Kazakistan döviz politikası için kritik bir rakam olmadığını söyledi. Kelimbetov, başkent Astana’da düzenlediği basın toplantısında ülke ekonomisi, döviz ve petrol fiyatları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kazakistan’ın tarihinde devalüasyonların ortalama beş yılda bir gerçekleştiğini ifade eden Başkan Kelimbetov, sözlerine şöyle devam etti: “Ruble’nin gittikçe değer kaybettiğinin farkındayız. Önümüzdeki yıl için ortalama petrol fiyatının 80-85 dolar olarak tahmin edildiğini biliyoruz. Bunu kritik bir değer olarak görmüyoruz. Bir varil petrol fiyatının 60-70 dolar olması bile döviz politikamızı değiştirmek için kritik bir aşama olduğunu düşünmüyoruz.” dedi.

Önceki beş yıllık dönemde tenge ve Rus rublesi kurlarının birbirine bağlı olduğunu hatırlatan Kayrat Kelimbetov, Merkez Bankası’nın Rusya’dan ithalat artışlarına göre hareket ettiğini vurguladı.

Son günlerde Rus ekonomisinin Kazakistan ekonomisinden çok farklı durumda olduğunun altını çizen MB Başkanı, Rusya’nın bazı ülkelerin yaptırımları ile karşı karşıya olduğunu ve aynı zamanda bu ülkelere karşılıklı yaptırımlar uyguladığı bir rejimde bulunulduğunu hatırlattı.

Kazakistan para birimi tenge, "spekülatörlerin önüne geçilmesi ve para biriminin sert hareketlerden korunması amacıyla" Şubat ayında gerçekleştirilen yüzde 19'luk devalüasyonun ardından dolar karşısında yaklaşık 185 seviyesine gerilemişti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.