Kayseri yerli tramvaydan 127 milyon kâr etti

Kayseri yerli tramvaydan 127 milyon kâr etti

Kayseri'de tramvay için Türkiye'de üretilen araçların tercih edilmesiyle yaklaşık 127 milyon lira tasarruf sağlandı. Konya Büyükşehir Belediyesi ise tramvayda yerli yerine yabancıyı tercih etmişti

İtalya'dan ithal edilen hafif raylı sistem araçları yerine yerli araçlarla yola devam etmek isteyen Kayseri Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 3 yıl önce araç alım ihalesine çıktı. İhaleyi Ankara Sincan Organize Sanayi Bölgesinde üretim yapan yüklenici firma Bozankaya Otomotiv kazandı. İtalyan Ansaldo Breda üretimi tramvay araçlarına, araç başı 2,3 milyon Euro bedel ödenirken, teknoloji ve kapasite olarak daha üstün yerli tramvay araçlarına 1,4 milyon Euro ödeme yapılmaya başlandı. Yerli üretim tramvaylara yönelinmesi sonucu 30 araçlık filo alımıyla yaklaşık 127 milyon lira tasarruf sağlandı.

21-1-003.jpg

KONYA İTHALDEN ZARAR ETTİ

Konya Büyükşehir Belediyesi ise kamuoyundan gelen 'yerli tramvay' taleplerine rağmen 2013 yılı Mart ayında Çek Cumhuriyeti'nin Şkoda firması ile bir sözleşme imzalamıştı. İmzalanan sözleşmede 60 yeni tramvay 104 milyon 700 bin Euro'ya alınmıştı. Konya, Çek firmasından tramvayın adedini 1 milyon 730 bin Euro'ya alırken Kayseri 1 araç için 1 milyon 400 bin Avro ödeyecek. Kayseri tramvayı hem ucuza almış oldu, hem de ödenen yara ülkemizde kalmış oldu. Konya Büyükşehir Belediyesi ithal edilen tramvaylardan dövizdeki kurundaki artış nedeniyle 60 milyona yakın daha zarar etmişti. Konya'ya tramvay alım ihalesi yapıldığı sıralarda ise Bursa'da yerli tramvay üretiliyordu.

21-4-005.jpg

TÜRK MÜHENDİSLERİ ÜRETTİ

Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten Kayseri Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Feyzullah Gündoğdu konuyla ilgili bir açıklama yaparak, "Kayseri Büyükşehir Belediyesi 2014 yılında raylı sistem ihalesine çıktı. Hem yerli sanayiyi geliştirmek hem ülkemizin en önemli problemlerinden olan cari açığı kapatmak için biz yerli araç olması için şartnamelerimizi hazırladık. Ülkemizde yerli üretimi destekleyecek şekilde bir model geliştirdik. Bu modele göre ihaleye çıkıldı. İhalede yerli firmalara avantaj sağlandığından dolayı yerli bir firmamız ihaleyi kazanmış oldu. Bu yerli araçlar Ankara'da tamamen Türk mühendislerinin tasarımıyla üretilmiş oldu" dedi.

21-2-004.jpg

"127 MİLYON LİRA KASADA KALDI"

Ayrıca Gündoğdu, "İlk aracımızı 2016 yılında teslim aldık. Tramvayımız 2016 yılının ortalarına doğru hizmete girdi. Halkımızdan da yerli ve Türk mühendisleri tarafından üretilmesi nedeniyle çok büyük ilgi gördü. Geçmiş yıllarda İtalya'dan da raylı sistem aracı almıştık. İthal ettiğimiz araçların maliyeti bize 2,3 milyon Euroydu. Yerli aracın maliyeti yaklaşık 1,4 milyon Euro. dolayısıyla yaklaşık 900 bin Euroluk bir avantaj elde etmiş olduk. 30 araçlık bir filoda 27 milyon Euro ülkemize bir kazanç sağlamış olduk. Dövizimiz yurt dışına çıkmamış oldu. Bunu Türk lirası bazında da düşünecek olursak yaklaşık 127 milyon lira Kayseri Büyükşehir Belediyesinin kasasında kalmış oldu." diye konuştu.

2017'DE 11,5 MİLYON LİRALIK GELİR

Yerli tramvay sayısının 30 olduğunu ve bunu ilerleyen dönemde artırmak istediklerini belirten Gündoğdu, 2017 yılında yaklaşık 8,5 milyon yolcunun bu araçlarla taşındığını bildirdi. Gündoğdu, yerli tramvayın şimdiye kadar dünya çevresinde 123 tur atacak biçimde yol aldığını ve bu araçlarla 2017'de yaklaşık 11,5 milyon lira gelir elde edildiğini sözlerine ekledi.

AA / HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
17 Yorum