Kayısı bahçeleri güneş enerji tarlaları için kiraya veriliyor

Kayısı bahçeleri güneş enerji tarlaları için kiraya veriliyor

Güneş enerji santrallerine devlet teşviki ve yenilenebilir enerjinin karlılık oranı gibi nedenlerden dolayı Malatya’da kayısı bahçesi sahipleri arsalarını güneş enerji tarlalarına dönüştürmeye başladı.

 Güneş enerji santrallerine devlet teşviki ve yenilenebilir enerjinin karlılık oranı gibi nedenlerden dolayı Malatya'da kayısı bahçesi sahipleri arsalarını güneş enerji tarlalarına dönüştürmeye başladı.

Devletin yenilenebilir enerji potansiyelini arttırma adına verdiği teşvikten yararlanan bir firma, Malatya'da kiraladığı bir bahçeye kurduğu güneş enerji santralinden elde ettiği 20 bin megavatlık elektrik enerjisini, elektrik dağıtım şirketi Fırat Aksa'ya satarak kazanç elde ediyor. Battalgazi ilçesine bağlı Şanlıkaya Mahallesi'nde bulunan tarlayı kiralayan Humartaş Şirketi, buraya 20 bin megavat elektrik üreten bir güneş enerji tarlası kurdu. Devletin yenilenebilir enerjiyi teşvik etme adına sağladığı imkanlardan da yaralanan firma, yıllık güneşlenme potansiyeli fazla olan Malatya'da kiraladığı tarlaya güneş enerji panelleri koyarak elektrik enerjisi elde etmeye başladı.

Üretilen 20 bin megavatlık elektriği Malatya'nın elektrik dağıtım şirketi Fırat Aksa'ya satan firma, bu sayede elektrik enerjisinin üretim maliyetinin düşmesine de katkıda bulunuyor.

Güneş enerji tarlasının kurulumunu yapan Mavi Yeşil Firmasının teknikeri Ruhi Yurdusev, yaptığı açıklamada kurulan güneş enerji santralleri sayesinde ülkenin enerjide şuanda yüzde 70 dolaylarında olan dışa bağımlılığının azalacağını söyledi.

"Buradan elde edilen elektrik Aksa'ya satılıyor"

Malatya'nın güneş enerjisinden yenilenebilir enerji üretme potansiyelinin yüksek olduğunu kaydeden Yurdusev, "Burası 2 megavatlık bir şantiye. Aşağı yukarı 40 bin metrekare üzerine kurulmuş, 7 bin 800 panel üzerinden 20 bin vat elektrik üreten bir tesis. Buranın kurulumunu ve montajını biz yaptık. Özellikle Konya, Sivas, Antalya olsun buralara aşağı yukarı 300 megavat üzerinde yer kurduk. Buradan elde ettiğimiz elektriği Malatya'nın elektrik dağıtım şirketi olan Aksa'ya satıyoruz. Bu tür güneş enerji santrallerinin yapılması şuan ülkemizin enerjide yüzde 70 dolaylarında olan dışa bağımlılığını düşürüyor. Tabi güneş enerjisi maliyeti düşük, temiz, maliyeti olmayan bir sistem. Bu sistem yaklaşık 5 yılda kendini amorti ediyor ve kara geçiyor. 25 yıllık bir ömrü var buranın. Bir kere kurduğunda bir daha hiçbir masraf gerektirmiyor" dedi.

"Bu sistemden randıman alma adına Malatya makul bir il"

Yurdusev, güneş enerjisinden faydalanma adına Malatya'nın makul bir il olduğunu da ifade ederek, "Türkiye'de güneşlenmesi en iyi olan yer Konya Karapınar. Güneşin en erken doğu, en geç battığı yerlerden biri. Devletimizin buraya büyük bir yatırımı var. Biz 17-18 kentte bu sistemi kurduk. Bu sistemden randıman alma adına Malatya da makul bir il. Tabi bu sistemde çok sıcak olduğunda çok enerji üretecek diye bir şey yok, yeter ki güneşi görsün. Önemli olan kışın uzun olmaması. Bu işin karlılık oranına baktığımızda, 4 buçuk, 5 yıl gibi kendini garanti ediyor" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.