Kavun kapış kapış

Kavun kapış kapış

Yerli kavunun tezgaha girmesiyle birlikte, fiyatlar da kendini gösterdi. Hibrit tohumu kavunların kilosu 50 kuruşa satılmasına rağmen vatandaş, yerli kavunu tercih ediyor.

Pazarcılar ise vatandaşı 'kavunun görünümüne aldanmayın' diye uyarıyor
Yemeklerin vazgeçilmezi olan kavunlar, yaz sıcağından kurtulmak isteyenlerin imdadına yetişiyor. Yerli kavunların tezgaha girmesiyle birlikte vatandaş kavuna yoğun ilgi gösterdi. Halk arasında İsrail tohumu olarak bilinen hibrit tohumları ise bir defa ekilebiliyor.

Yani hasat edilen kavunların tohumu alınamıyor. Bundan dolayı pazarcı elde kalan kavunlarını tohumluğa ayıramadığı için ucuza satmak zorunda kalıyor. Yerli kavun tohumunun kilosu 100 liraya kadar çıkarken, hibrit tohumunun kilogramı 15-20 lira arasında değişiyor. Muhacir Pazarı esnaflarından Hüsrev Uslu, Çumra, Ereğli ve Karapınar’dan gelen yerli kavunların kilosunun 75 kuruş ve 1 lira arasında değiştiğini söyledi. Geçen hafta kavunun kilosunun 1 buçuk liraya kadar çıktığını söyleyen Uslu, “Güneş iyi olunca tarladaki kavun erken olgunlaşıyor. Bundan dolayı kavun bollaşında fiyatı da düşüyor. Stok yapılamadığı için direkt tezgahlara giriyor. Hasat bu şekilde devam ederse kavunun fiyatı önümüzdeki haftalarda biraz daha düşecektir. Hibrit tohumu kavunları ucuz ama vatandaş yerliyi tercih ediyor. Yerlinin fiyatı kolay kolay düşmez. Çünkü, pazarcı elinde kalan kavunları tohumluğa ayırır. Satamama gibi derdi olmaz. Ama İsrail tohumu kavunlardan tohumluk alınamadığı için fiyatı yarı yarıya düşer. Pazarcı elinde kalmaması için fiyatı oldukça aşağıya çeker” diye konuştu.


GÖRÜNÜMÜNE ALDANMAYIN
Tatlı bir kavunu seçmenin püf noktalarını da anlatan Uslu, “Kavunu elimize aldığımızda sert olması gerekiyor. Karpuzdaki gibi kavun vurulduğunda titreme olmaması gerekiyor. Zaten gelen sese göre kavunun içinin boş olup olmadığı anlaşılır. Aynı zamanda kavunun rengine aldanmayın çünkü kavunun dışına bazı uyanıklar kükürt atıyor. Böylece kükürt kavunun rengini sarartıyor ve canlı bir renge dönüştürüyor. Eğer kavunun dışı kükürtlüyse ciltte yanma ve kaşıntı meydana gelir. Vatandaşımız güvenip bildiği yerden kavun alsın. Çocuklarda kızarıklara bile yol açabilir. Kavunun çizgileri de görünümü açısından önem taşıyor. Bunun yolunu da tarladaki kavunun üzerine çinko atmakla buluyorlar. Kavuna çinko ve diğer karışımlar atıldığında güneşin etisiyle birlikte direkt şerit çizgiler ortaya çıkıyor. Böylece rengi sarı, görünümü canlı ve şeritleri belirgin kavunun fiyatının 2 katında satıyorlar. Artık gıda sektörü çok başka bir boyutlara taşındı. Millet kavunun içini değil dışını gördüğü için görünümü iyiyse tadı da iyidir diyerek fazladan para verip kavunu alıyor” dedi.
MEHMET AKİF SÜTÇÜ - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.