Karne notları her şey değil

Karne notları her şey değil

Psikolog Evrim Ünel, karne heyecanı yaşayan öğrencileri ve velileri uyardı. Üney, “Karne notları her şey değildir. Çocuklarınız tatil sürecinde çocuklar mutlaka dinlenmeli, sosyalleşmeli ve eğlenmelidir” dedi.

2018- 2019 eğitim ve öğretim yılını yarın sona eriyor. Çocuklar 9 aylık yorucu bir sürecin ardından 3 aylık bir tenefüse çıkıyor. Çocukları karne heyecanı sarmış durumda. Kimi çocuk aldığı yüksek notlar için heyecanlanırken; kimi çocuk da karnesindeki düşük notlara ebeveynlerinin vereceği tepki için kaygılanıyor. Konya Farabi Hastanesi Psikoloğu Evrim Ünel, ailelere ve öğrencilere önemli karne uyarısı yaptı. Ünel, “Kimi çocuk aldığı yüksek notlar için heyecanlanırken; kimi çocuk da karnesindeki düşük notlara ebeveynlerinin vereceği tepki için kaygılanıyor Bu noktada velilere önerim, kendilerini çocuklarının yerine koymaları ve tepkilerini ona göre vermeleridir. Karnesindeki notlar sevginizin ölçütü olmasın. Karnesinde düşük not olan çocuklarınızı cezalandırmayın. Neden düşük not aldığını sebepleriyle araştırın. Çalışıp emek verip başarısız olan çocukla, çalışmayan çocuğu ayırt edin. Emek vermesine rağmen başarısız oluyorsa çocuğunuz, onu sık sık motive edin. Çünkü karşılığı alınamayan emekler kısa ömürlü olabilir. Ona emek verdiği her dakikanın karşılığını birgün mutlaka alacağından bahsedin. Bazı çocukların da çalışma metodundaki yanlışlardan kaynaklı başarısızlıklar olabilir. Bu noktada okulların rehberlik servislerinden yardım alınabilir. Hiç çalışmayan çocuklar içinse cezalandırıcı olmak yerine çözüm arayıcı bir rol üstlenin. Bu senenin konularından eksikleri varsa yaz tatilinde mutlaka tamamlamasını sağlayın” uyarısında bulundu.

ÇOCUKLAR TEKNOLOJİ BAĞIMLISI OLMASI

Tatil süreci hakkında da bilgi veren Ünel, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “ Gelelim tatil sürecine. Okul yorucu bir süreçtir. Bu yüzden her çocuk tatili hak eder. Tatil sürecinde çocuklar mutlaka dinlenmeli, sosyalleşmeli ve eğlenmelidir. Ancak tatilin sonunda okula başlangıçta uyum problemleri yaşamamak ve derslerden kopmamak için tatil sürecinde mutlaka günde en az bir saat ders çalışmaya vakit ayrılmalıdır. Ailecek yapılacak etkinlikler de çocukların tatilini daha kaliteli geçirmesini sağlayacaktır. En sık yapılan hatalardan birisi de velilerin tatil diye çocukların teknolojiyi bilinçsiz kullanmalarına müsaade etmeleridir. Tabi ki tatili hak ettiler, teknolojiyi kullanabilirler ancak bu kullanım günde toplam 2-3 saati geçmemelidir. Bunların dışında tatil sürecini daha kaliteli geçirmesi için sportif ve kültürel faaliyetlere yönlendirilebilir. Örneğin tiyatroya, sinemaya, satranca veya ilgisini çeken bir spora vakit ayırabilir. Secim sürecinde çocukların ilgi ve ihtiyaçlarına önem verilmesinde fayda vardır. Yabancı dil, kitap listesi, insanlarla ilgili işler, yazılım, kodlama eğitimi almalıdır. Tatil konusunda bir diğer önemli konu çocukların uyku alışkanlığıdır. Çocuklar mümkün olduğunca uyku ritimlerini bozmamalı, aynı saatte yatıp aynı saatte uyanmaya özen göstermelidir. Çocuklar spora verilmeli özelikle yüzme kurslarına gönderilmelidir.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.