Karlı ve buzlu yolda yürürken dikkat!

Karlı ve buzlu yolda yürürken dikkat!

Kış sert yüzünü gösterdi. Konya'da etkili olan kar yağışı güzel görüntülere sahne olurken bir yandan da vatandaşlara zor anlar yaşattı. Vatandaşlar en büyük sıkıntıyı karlı ve buzlu yollarda yürürken çekti

Konya'ya kış sert yüzünü gösterdi. Konya'da son zamanlarda hiç görülmediği kadar kar yağışı hakim oldu. Kar yağışı güzel manzaralara sahip olurken bir yandan da vatandaşlara zor anlar yaşattı.
 
Vatandaşın özellikle karlı ve buzlu yollarda yürürken düşmemek için gösterdiği çaba gözlerden kaçmadı. Karlı havada ve buzlu yollarda doğru yürüme tekniklerinin neler olduğunu bildiren Özel Medline Konya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Yel, “  Karlı ve buzlu havalarda yalnızca araç kazalarında değil aynı zamanda yayalarında yürürken düşmeye bağlı yaralanmalarında artış oluyor. Vatandaşlarımız, kışın sert yüzünü gösterdiği şu günlerde yürürken daha az topuklu ve lastik dişli tabanlı ayakkabıların tercih etmelidir.  Dışarıya çıkarken yağmurluk, şemsiye, şapka, eldiven gibi aksesuarların gerekliliğinin farkına varılmalıdır. En çok şikayet ise bu dönemde kayarak düşmelerdir. Kayarak düşmelere bağlı yaralanmalarda, özellikle yaşlılarda kemik zayıflığına (osteoporoz) bağlı ciddi kırıkların olduğunu bu kırıkların ameliyatlar gerektirebildiğini hatta ölümcül olabildiğini biyoruz. Bu büyük sıkıntıların yaşanmaması için veya en alt seviyede olabilmesi için vatandaşlarımız dikkatli olmalıdır. Büyük bir zorunluluk yoksa, özellikle yaşlılar bu havalarda dışarı çıkmamalıdır. Dışarı çıkmak zorunda kalanların, başka biriyle kol kola girmesi veya baston kullanması kaymaya bağlı denge bozulması ve düşmeye engel olmaktadır” diye konuştu.
 
YÜRÜRKEN ELLERİNİZİ CEBİNİZE KOYMAYIN
Yürürken ellerin cebe koyulmaması gerektiğini vurgulayan Yel, “Soğuk havalarda yürürken ellerin üşümeye bağlı cepte olması kaymada dengenin daha çabuk bozulmasına yol açmaktadır. Bu durumda kayarak düşmeye daha rahat bir zemin hazırlıyor. Bunun yanında düşerken yeri elle karşılayarak çarpma şiddetini azaltıcı etkisine engel olunmaya çalışılıyor ve daha sert yere çarpmalara maruz kalınıyor. Böyle olunca  bel, kalça, yüz ve kafa gibi daha hayati kısımlar yaralanabiliyor. Yani kaş yapayım derken göz çıkartılabiliyor. Düşmenin şiddetini azaltmaya çalışırken daha kalıcı etkiler bırakan yaralanmaları göze alabiliyor vatandaşlarımız. Bu gibi olayların yaşanmamasını temenni ediyoruz. Vatandaşlarımız bu konuda bilinçlenmelidir. Bu nedenle karlı buzlu havalarda tam donanımlı şapkalı ve eldivenli dışarı çıkılmalı, hava şartlarına uygun kıyafetler tercih edilmelidir” dedi.
MEHMET ALİ NURULLAHOĞULLARI - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.