Kardeşlik buluşması

Kardeşlik buluşması

Evlad-ı Fatihan Kardeşlik Köprüsü Projesi, 'Balkan STK'ları Çalıştayı Konya Zirvesi' toplantısı Dedeman Otel'de yoğun katılımla gerçekleşti. Kutlu, "İlk kez bu içerikte bir proje gerçekleştiriliyor olması şehrimiz adına son derece önemli ve heyecan uyandı

Kardeşlik Köprüsü Konya Buluşması, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı'nın maddi desteğiyle Konya Sivil Toplum Kuruluşları (STK) İcra Heyeti adına Hikmet İlim ve Sanat Derneği'nin başvuru sahipliğinde, Selçuklu Belediyesi ortaklığı ve Sosyal Araştırmalar ve Dayanışma Vakfı (SADAV) işbirliğiyle gerçekleştirildi. Toplantının açılışına Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Mithat Büyükalim, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Konya STK'ları İcra Heyeti Başkan Vekili Muhsin Görgülügil ve Balkan ülkelerinde faaliyet gösteren çok sayıda STK temsilcisi ve akademisyen katıldı. "Evlad-ı Fatihan Kardeşlik Köprüsü" ile Türkiye ve Balkanlar'daki kardeş sivil toplum kuruluşları arasında, kapasitelerini artıracak ve sürdürülebilir bir işbirliği gerçekleştirilecek.

BALKANLARI UNUTTUK

Toplantının açılış otorumunda söz alan Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, "Balkan halkıyla gönül ve inanç bağımız var. Osmanlı barışı hakim kılmıştı Balkanlara. O çekilince savaşlar patlak verdi. Balkanları biz de ihmal ettik. Kardeşlerimize gereken ilgiyi göstermeliyiz" dedi. Katılımcılara bir anısını paylaşan Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Mithat Büyükalim de, "Bosna Hersek ziyaretimiz esnasında bir müftü bana, 'size kırgınız, bizi burada kaderimize terk ettiniz' dedi. Bu söz bana çok dokundu. Dolayısıyla Osmanlı'dan sonra Balkanlar'da yaşayan kardeşlerimizi unuttuk" diye konuştu. Konya'nın her yönüyle önemli bir şehir olduğunu vurgu yapan Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise, Konya STK'larının güçlendiğini, önemli icraatlara imza attığını, bu projenin de iyi bir amaca hizmet ettiğini ifade etti. Altay, projede emeği geçen herkese teşekkür etti. Konya STK'ları İcra Heyeti Başkan Vekili Muhsin Görgülügil de, Konya STK'ları hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Türkiye'nin güçlendiğini, sözü dinlenen bir ülke haline geldiğini belirten Görgülügil, Türkiye'nin Balkan ülkelerinin yardımına koşmaya hazır olduğunu söyledi.

HEYECAN UYANDIRICI BİR PROJE

Protokol konuşmalarının ardınadn Proje Koordinatörü ve Hikmet İlim ve Sanat Derneği Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu ise, proje hakkında katılımcılara bir sunum yaptı. Kutlu, "Osmanlı İmparatorlugu döneminde Balkanların fethine katılan beylerin soyundan gelenlere, tarihte 'Evlad-ı Fatihan' ismi verilmiştir. O dönemden beri Balkan Türkleri bu isimle anılıyor. Bu kişiler insani ve İslami ölçüler açısından son derece yüksek niteliklere sahip kişiler arasından seçilerek gönderilmişlerdi. O dönemden beri de kimliklerini ve vakarlarını kaybetmediler. Bu kapsamda Konya STK'ları bu bölgeye dönük bir proje başlattı. Konya'dan 26 STK destek veriyor. Proje böylece daha bir anlam kazanıyor. Proje kapsamında Bosna Hersek (Saraybosna), Kosova (Prizren), Makedonya (Üsküp), Karadağ (Podgorica) ve Sırbistan'dan (Yeni Pazar) ile ilişkiler güçlendirilecek. Yapılacak başlıca faaliyetler ise Ufuk Turu Toplantıları'na Balkan STK'larından katılımın sağlanması, Balkanlarda faaliyet gösteren STK'larla ilgili bir envanter çalışması yapılması, Saraybosna'da Balkan Zirvesi düzenlenmesi, interaktif web sitesi dizaynı, daimi sekretarya tesisi. Konya STK'ları desteği ile ilk kez bu içerikte bir proje gerçekleştiriliyor olması şehrimiz adına son derece önemli ve heyecan uyandırıcıdır" diye konuştu. Zirve, Pazar günü Konyamızın tarihi ve kültürel yerlerinin gezilmesiyle son bulacak.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.