Karacan: Sağlık Giderleri Her Geçen Gün Vatandaşın Omuzuna Yükleniyor

Karacan: Sağlık Giderleri Her Geçen Gün Vatandaşın Omuzuna Yükleniyor

Samsun Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, ‘Paran Kadar Sağlık’ dönemine biraz daha yaklaşıldığını belirterek, sağlık giderlerinin her geçen gün vatandaşın omzuna yüklendiğini söyledi. Karacan, “Başta 'Taban Birim Fiyat...

Samsun Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, ‘Paran Kadar Sağlık’ dönemine biraz daha yaklaşıldığını belirterek, sağlık giderlerinin her geçen gün vatandaşın omzuna yüklendiğini söyledi. Karacan, “Başta 'Taban Birim Fiyat Uygulaması' gibi uygulamalar, vatandaşlarımızın sağlığını daha çok tehlikeye atacağı gerçeğinin bilinmesini istiyoruz.” dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) geçtiğimiz eylül ayının başında, 1 Ekim 2014 tarihi itibariyle 15 etken madde grubu için 'Taban Birim Fiyat Uygulaması'na geçileceğini bildirdiğini hatırlatan Karacan, yeni uygulamanın sıkıntılara sebep olacağını öne sürdü. Karacan, “Eşdeğer ilaçlar arasında en ucuzu ödeme dönemi 2004 yılında başlamış, 2004 yılında en ucuzun yüzde 30’una kadar, 2006 yılında en ucuzun yüzde 22’sine kadar, 2009 yılında en ucuzun yüzde 15’ine kadar, 2011 yılında en ucuzun yüzde 10’una kadar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmiş, kalan kısmı da hasta tarafından ödenmek zorunda bırakılmıştır.” diye konuştu.

“SGK’NIN KATKISI HER GEÇEN YIL AZALDI”

Yıllara göre SGK katkısının her defasında biraz daha azaldığını ve bugün 1 Ekim 2014 tarihinde ise SGK'nın en ucuzu ödemeye başladığına işaret eden Karacan, “Kara Delik’ olarak bizlere kötü gösterilmeye çalışılan sağlık harcamaları, her geçen gün biraz daha baskılanarak vatandaşın sırtına yüklenmektedir. Bizler hem eczacı hem de vatandaş olarak sadece ekonomik boyut düşünülerek gerçekleşen bu uygulamaların kötü sonuçlarına katlanmak durumunda bırakılmaktayız. İlk uygulamaya başlandığı 2009 yılında; vatandaşın sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 1’ini oluşturan muayene ücreti olgusunun, 2014 yılı itibariyle yaklaşık yüzde 16 seviyelerine gelmesi de bunun bir göstergesidir.” şeklinde konuştu.

“SAĞLIKTA OLUŞACAK ‘KARA DELİK” GÖZDEN KAÇMASIN”

Karacan, şöyle devam etti: “Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sağlık ödemesinde yetersiz kaldığı, bu nedenle ‘Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’nın dillendirilmeye başlandığı bu günlerde ‘Taban Fiyat Uygulaması’nın maalesef bu yola gidişi hızlandırmaktan başka bir işlevi olmayacaktır. Ekonomik 'kara delik' kapatılmaya çalışılırken, sağlıkta oluşan 'kara delik' gözden kaçmamalıdır."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.