Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

Kara kapitalizm

Kara kapitalizm

Karalık kapitalizmin illeti ve ilintisi değil, özdeşidir, yani kapitalizm bizatihi karadır. Karalık, kapitalizmin illeti olsa ıslah edilir, ilintisi olsa bağı koparılır. Bu sebeple kara kapitalizmi kanun ve yönetmeliklerle ıslah etmek mümkün değildir.

Peki, bu durumda ne yapılmalı? Vakit geçirmeden kapitalizmin tedavülden kaldırılması için gereken adımların atılması gerekir. Dünya konjoktürü müsait olduğu zaman da tedavülden kaldırılmalıdır. O zamana kadar kara kapitalizmin vahşiliğinden az zararla kurtulabilmek için bir dizi kanun ve yönetmelikler çıkartılmaya devam edilmeli. Bir taraftan da kapitalistleri ıslah etme yolları aranmalı. Kapitalistler de kara kapitalist gibidirler. Ondan hiçbir farkları yoktur; onunla özdeş hale gelmişlerdir. Siz istediğiniz kadar kanun ve yönetmelikler çıkartın, kara insandaki kâr hırsı o kadar kararmıştır ki vahşiliğin doruğunda seyretmektedir.

Bu illet öyle bir hastalık ki, bir avuç kapitalistin kâr hırsını doruk noktaya çıkartmakla sınırlı kalmamaktadır; yediden yetmişe hepimizin kâr hırsını doruk noktaya çıkartmıştır. Bu sarmal öyle bir illettir ki, ezilenin eline veya kapitalizme karşıyım diyenlerin eline sermaye geçtiği gün aynı hırsla onlar da harekete geçmekte ve birçok insanın ölümüne sebep olmaktadır. Günümüzde yaşanılan olaylar ortadadır. Biz bunları burada teker teker sayacak değiliz. Bu illete yakalanmayan sermaye sahiplerini tenzih eder ve onlara başarılar dileriz.

Kara kapitalizm, tabiatı gereği cehennem gibi doyma bilmez, ister de ister, cehennem gibi sakinleşme bilmez, onun gibi içine çekmek için homurdanarak insanın üzerine sıçrar. Hadis-i şerifte ifade edildiği gibi cehennem, cehennemliklerle doldukça daha da ister, etrafını gözeterek içine çekmek için cehennemliklerin üzerine sıçrar. Allah (c.c.) ayağını basıncaya kadar onun bu hali devam edecektir. Onun gibi Müslümanlar kara kapitalizme ayaklarını basıncaya kadar cehennem gibi o masum insanları yutmaya devam edecektir.

Hadis-i şerifte ifade edildiği gibi, faizle beslenen vücut cehenneme layık olan vücuttur. Cehenneme layık olan vücudu kanun ve yönetmeliklerle ıslah etmek mümkün mü? Bu vücudun ıslahı ancak beslendiği faiz yollarını kesmekle mümkün olur. Onun için bu iş ah -vah ile olmaz. Gelin işi kaynağından kurutalım; aksi halde sonuç alamayız. Çünkü faiz alan bir toplum ile Allah ve Resulü harp halindedir. Böyle bir toplumun ıslahı kanun ve yönetmeliklerle ıslahı mümkün mü?

Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulur: “Şayet (faiz hakkında söylenenleri) yapmazsanız, Allah ve Resûlü tarafından (faizcilere karşı) açılan savaştan haberiniz olsun. Eğer tevbe edip vazgeçerseniz, sermayeniz sizindir; ne haksızlık etmiş ne de haksızlığa uğramış olursunuz.” (Bakara, 279)

Not: Karaman- Ermenek kömür maden ocağında mahsur kalan 18 işçimizden vefat eden iki kardeşimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabr-ı cemil, geri kalanların ise sağ- salimen çıkartılmasını Allah’tan niyaz ederim. Hoşça kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR