Kar yağışını beklemeyin

Kar yağışını beklemeyin

Kış lastikleri hava sıcaklığının eksi dereceleri indiği şu günlerde trafikte can ve mal güvenliği açısından büyük önem taşıyor. Lastiklerin kar yağışı beklenmeden hava sıcaklığı +7 derecenin altına indiği takdirde kullanılması gerekiyor

Kış aylarında karlı ve buzlu zemin nedeniyle birçok kaza meydana geliyor. Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre her yıl 16 bin trafik kazası yaşanıyor. Kış aylarında meydana gelen kazalarını büyük çoğunluğunun kış lastiği takılmayan araçlardan meydana geldiği görülüyor. Trafik kazalarının +7 derecenin altındaki hava koşullarında özellikle karlı ve buzlu zeminde meydana gelmesi, yaya ve yol güvenliği açısından kış lastiğini ön plana çıkarıyor. +7 derecenin altındaki hava koşullarında kış lastiği kullanımı yol ve can güvenliği açısından büyük önem taşıyor. Kış lastikleri, fren ve yol tutuş performanslarında yaz lastiklerinden farklı içeriklere sahip oldukları için kış aylarında en iyi performansı sunuyorlar. Lastiklerin kar yağışı beklenmeden hava sıcaklığı +7 derecenin altına düştüğü takdirde takılması hayati önem taşıyor.

SÜRRÜCÜLER ÖNLEMİNİ ALMALI

Sürücülerin araçlarını kış ve soğuk hava şartlarına hazırlamalarının hem kendileri hem de trafikteki tüm sürücüler için önemli olduğunu ifade eden Can Durmaz Oto Lastik satış sorumlusu Gürcan Okur, “Kış lastikleri kar ve buz gibi durumlar beklenmeden hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğü her durumda kullanılması gerekiyor. Kar yağmıyor diye önlemini almayan sürücüler nedeniyle kaza sayısı artabilir. Karayollarında araç ve sürücü güvenliği için mutlaka kış önlemlerini alarak kurallara tam uyulmalı" uyarısında bulundu. Kış lastiklerinin özel karışımı sayesinde 7 derecenin altındaki kış şartlarında sertleşmeyerek, tutunma özelliklerini koruyup sürüş emniyeti sağladığını belirten Okur, Kış lastikleri yapısı gereği soğuk havalarda sertleşme yapmıyor. Bu da aracın kaygan zeminlerde yol tutuşunu arttırıyor. Karlı, erimiş karlı ve çamurlu yüzeylerde yaz lastiklerine göre çekiş gücünde yüzde 25'e varan avantaj sunuyor. Yaz lastikleriyle 50 km/s hızla giden bir aracın fren mesafesi 44 metre iken, kış lastikleriyle bu mesafe 36 metreye kadar düşüyor. Bu kısalan 8 metrelik fren mesafesi de yaklaşık iki binek araç boyuna denk geliyor. Karlı bir yüzeyde 45 km/s hızla yol alan bir aracın fren mesafesi, zincir takılmış lastikle 31 metre iken kış lastiği ile 12 metreye düşüyor” ifadeleriniz kullandı.

LASTİK ARACA UYGUN OLMALI

Kış lastiğinin zorunlu olduğu yerlerde takmamanın cezasının lastik fiyatıyla neredeyse aynı olduğunu aktaran Okur, “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca, Karayolları Trafik Kanunu gereği yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların şehirlerarası yollarda kış lastiği takmamalarının 625 lira olarak belirlendi. Bu fiyat dört adet kış lastiği fiyatıyla neredeyse aynı. Vatandaşlarımızın bu konuda bilinçli olması gerekiyor” diye konuştu. Okur ayrıca, kar lastiği taktıracak olan vatandaşların lastik alırken, öncelikle lastiğin araca uygun olması gerektiğini söyledi.

ALİ İBİLEME

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.