Abdullah Kaya

Abdullah Kaya

Kar, kâr getirdi

Kar, kâr getirdi

Son yıllarda Ülkemizde böyle bir kar yağışı olmadı,Halkımızda başta çiftçiler olmak üzere memnuniyetlik ve sevinç var.Ekonomiye baktığımızda gözle görülür bir hareketliliğin olması, dikkatten kaçmıyor.

Perakende piyasası canlandı, bot, kaban, kazak buna benzer ihtiyaçları gidermek için vatandaşlar, alış veriş mağazalarını doldurdu. satış hacimleri yüzde 40-60 arttı

Turizm merkezleri dolup taşıyor. doluluk oranları yüzde 100 arttı.

Kar lastikleri satışında zincir satışında patlamalar oldu. Vs.vs. devam edip giden piyasayı canlandıran haberler gazetelerde,internet sitelerinde,televizyonlarda gündemden düşmedi.ekonminin hareketlenmesi gayet sevindirici.

**

Kışın soğuğu; kar yağdığında o kadar da soğuk gelmemeye başlar. Bembeyaz sokaklar çocuklara neşe ve bir çok yeni oyun imkanı getirir.Televizyonlarda gördük 70 lik hacı emmiler bile gençliğini hatırladı İşin en can alıcı büyük tarafı çiftçinin yüzünün gülmesi,Devamlı diyoruz.ülkemiz ekonomisi tarıma dayalı bir ekonomiye sahip ,mevcut yağışların, üreticinin yatırım planlarını mutlak surette değiştirecek,çiftçi para kazanırsa iç piyasa ciddi anlamda hareket kazanır.Buda ekonomiye canlılık getirecektir. Nisan sonu ile mayıs başlarında yağışın olması halinde tarımsal üretimde rekolte patlamaları gelecektir.

**

Son günlerde yağan kar yağışı bitkilerin su ve vernalizasyon ihtiyacını karşılaması bakımından çok önemli olduğunun altını çizmek gerekir, "Karın bitkilere su sağlamadaki etkinliği, su muhtevası ve erime şartlarına bağlıdır. Kıştan sonra havaların yavaş yavaş ısınmasıyla birlikte eriyen kar suları toprak tarafından iyice emilir. Toprak tarafından yavaşça emilen kar suları bitkiye su ihtiyacı bakımından büyük fayda sağlar." Ülkemizde ve dünyada suyun önemi hem insan açısından hemde tarım açısından önemlidir.Bugün taban sularının çekilmesi tehlike sinyallerini beraberinde getirirken yağan karların erimesi ile birlikte taban suyunun yükselmesine sebep olacaktır.Barajlar eski seviyelerine gelmesi doluluk oranları artması sevindiricidir.

**

Kar, tüm canlılar ve doğa için çok faydalı bir yağış biçimidir. Kar suyu, topraktaki potasyum, kalsiyum, demir gibi mineralleri çözerek bitkilerin beslenmesini sağlar. Kar, yeryüzü ve yeraltı su rezervlerinin en önemli kaynağıdır. Kar sayesinde barajlar dolar ve enerji olarak bize döner. Karda bulunan amonyak, karın erimesiyle birlikte toprakta kalır. Bu amonyak, azot bakterileri tarafından kalsiyum nitrat gibi azot tuzlarına çevrilerek bitkilerin azot ihtiyacını karşılar.Gübrelemeye gerek kalmayabilir. Havadaki ve karadaki mikropların zararlı olanları, karla birlikte yok olur.

**

Kar yağışının faydalarının önemlilerini aktarmaya çalıştık. Geçen sene kıraç alanlarda ziraat yapan üreticilerin zarar etmesinden dolayı sıkıntıya düşmesi,bu sıkıntının bu sene, bu bereketle, geçen senenin zararını fazlasıyla bertaraf edeceğini,ümit ediyorum.

Kar yağışının Bir başka faydası ise başta küçük baş hayvan yetiştiricileri ve hayvancılık yapan işletmeler açısından önem arz etmektedir.Bu yağışlarla meralar canlanacak, gerekli olan kaba yem ihtiyacı, fazlası ile karşılanacağını, hayvancılık yapan işletmelerde bu gelişmeden istifade edeceğini müjdelemek isterim. sonuç itibari ile Kar, Kâr Getirdi Çiftçiye,ülkemiz insanına..

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Abdullah Kaya Arşivi
SON YAZILAR