Kaplıcalar şifa saçıyor

Kaplıcalar şifa saçıyor

Kaplıca ve hamamlarıyla dikkat çeken Konya, önemli jeotermal su kaynaklarına sahip.

Türkiye’de 1. dereceden önemli ve öncelikli kaplıcalar içerisinde Ilgın Kaplıcası, 2. derecede Hüyük’teki Köşk Kaplıcası, 3. derecede Sevindik Kaplıcası bulunuyor
Konya'da il sınırları içerisinde kaplıca turizminin en yoğun olduğu yer Ilgın. Biri Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne, diğeri Ilgın Belediyesi’ne ait olmak üzere 2 kaplıca ve konaklama tesisinde, toplam 526 yatak kapasitesi mevcut. Hüyük, Köşk Kaplıcası'nın, böbrek taşlarına ve nefrit hastalıklarına, Beyşehir, Doğanbey, Sevindik Suyu karaciğer ve safra yolları hastalıklarının iyileşmesinde etkili olan şifalı sular. İsmil Kaplıcası suyunun fizik tedavisinde önemli bir rolü bulunuyor. Seydişehir’de bulunan Ilıcan Kaplıcası’nın milattan önce de kullanıldığı sanılmakta ve hidrokarbonat, kalsiyum ve bromür içeren ılıcanın suyunun cilt, kadın hastalıkları ve kemik tedavisine iyi geldiği söyleniyor. Bunların dışında Ereğli-Akhüyük’te içme, Beyşehir-Üzümlü Yeşildağ’da çamur ve kaplıca, Seydişehir’de ılıca, Altınekin’de ılıca tedavi tesisleri bulunuyor. Hadim'deki Göksu Şelalesi’nde bulunan Karasu'nun cilt hastalıklarına karşı tedavi edici etkisi olduğu biliniyor.
BİR ÇOK HASTALIĞA İYİ GELİYOR
Ilgın Kaplıcaları çok eski zamandan beri tanınıyor. Romalılar ve daha sonra da Bizanslılar zamanında kaynaklar üzerinde hamamlar yapılmış olduğu gibi Selçuklular zamanında da Başşehir Konya’nın değerli bir su ve şifa kaynağı oldu. Yaşadığı tarihi devirler dolayısıyle bir çok turistik esere sahip olan şifa merkezi durumundaki kaplıcalar, Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat tarafından “İlk Türk Hamamı” olarak yaptırıldı. Kaplıcalar bir hamam değil şifa gücüne sahip yeraltı sıcak su kaynağı. Esas faktörlerin başında ihtiva ettikleri madenler, minareller,
izmineraller, anyon ve katyonlar ile bilhassa radyoaktivite denilen ışın gücü. Bu nedenledir ki Ilgın Kaplıcalarının birçok hastalığı (iç-dış) tedavi ettiği bilinen bir gerçek. Renksiz, kokusuz tabii lezzetinde kaplıca suyu 42 derece sıcaklıkta olup felç, siyatik, trahom, göz ağrıları, cilt hastalıkları, sinir ve yorgunluklar, kadın hastalıkları, romatizma ve içilmek suretiyle böbrek taşlarının düşürülmesinde çok faydalı. 185 oda, 579 yatak kapasiteli kaplıcalar, Ilgın Belediyesi Başkanlığı'nca işletiliyor. Ayrıca Özel sektöre ait (üç yıldızlı) İpek Termal Turistik Otel var. Bu tesis 89 oda, 178 yatak kapasiteli, 60 kişilik toplantı salonu ve 250 kişilik restoranta sahip.
TÜRKİYE'NİN EN ŞİFALI SULARINDAN
İsmil Kaplıca ve Termal Tesisleri, Konya’nın doğusunda Ereğli-Karapınar yolu üzerinde İsmil Kasabasi’nın yanında. Kaplıcanın termal suyu 2985,05 mineral değeri ile Türkiye’nin en şifalı sularından biri. Suyu 45 derece sıcaklıkta olup; kaynak toplam 2.985,05 mg/lt. mineralizasyonu olan, kalsiyumlu, karışık formda termomineralli su niteliğinde. Hekim kontrolünde banyo uygulamaları şeklinde romatizmal ve nörolojik hastalıkların kronik dönemlerinde, ortopedik sekellerin yardımcı/tamamlayıcı tedavisinde hücre yenilemede cilt ve iç hastalıklarına kadar bütün hastalıklara şifa kaynağı durumunda.
HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.