Kapımızda beklerdi şimdi biti kanlandı

Kapımızda beklerdi şimdi biti kanlandı

Barzani ile ilk teması kuran isim olan Toperi, “1 hafta önceden randevu isterdi. ‘Emirlerinize hazırım’ derdi. Türkiye’ye bağlanmayı bile teklif etti. Saddam sonrası biti kanlandı” dedi

Bağımsızlık referandumuna hazırlanan Mesud Barzani ile ilk teması kuran ve dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile görüştüren Cumhurbaşkanlığı Dış Politika eski Danışmanı ve eski Sözcüsü Büyükelçi Kaya Toperi, Kuzey Irak'taki gelişmeleri SÖZCÜ'ye değerlendirdi.

Barzani'nin ilk olarak Özal döneminde Türkiye'ye geldiğini ve Özal'a, “Her emriniz için hazırım” dediğini belirten Toperi, “Özal, PKK ile mücadelede yardımcı olma sözü üzerine, Barzani'ye destek verdi, o zamanlar Saddam'ın altında eziliyordu, Saddam sonrası biti kanlandı ve Türkiye'ye sırt çevirdi” dedi.

01toperikaya-1-1
 

PKK KAMPLARINI GÖSTERDİ

Barzani'nin en büyük destekçisinin İsrail olduğunu söyleyen Toperi, “Özal o zamanlar, başkalarının himayesi altına girmemesi için, Türkmenleri de düşünüp Irak'ın toprak bütünlüğünün bozulmaması amacıyla, Barzani'ye sahip çıktı” dedi ve şunları söyledi: “Barzani ve Talabani o dönemdeki ziyaretlerinde, Kuzey Irak'taki PKK kamplarının haritasını bile bize getirdi. Barzani eskiden Türkiye'ye gelmeden önce benimle görüşebilmek için bir hafta önceden randevu isterdi. ABD'de bir Dışişleri yetkilisi ile görüşebilmek için bir ay önce benden ricacı olurdu. Hatta Kuzey Irak'ı Türkiye'ye ilhak etmek istediklerini bile bize söyledi. Şimdi durum değişti, efeleniyor.”

12barzo
 

ÖZAL'IN ELİNİ ÖPTÜ

Kuzey Irak'ın Türkiye'nin bir vilayeti olma talebini Özal'a ileten ancak kabul görmeyen Barzani'ye, 1992'de diplomatik pasaport bile verildi. Barzani pasaportunu aldıktan sonra şükran ifadesi olarak Özal'ın elini öptü. Türkiye, PKK mücadelesine destek sözü veren Barzani ve Talabani'ye uluslararası seyahat özgürlüğüne sahip olmaları için verdiği kırmızı pasaportları, daha sonra iptal etti. Talabani ve Barzani, 2003'te Moskova'ya giderken Türk makamlarına iade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.