Kapatılan Maden Ocaklarındaki İşçilerden Torba Yasaya Tepki

Kapatılan Maden Ocaklarındaki İşçilerden Torba Yasaya Tepki

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz hafta onaylanan torba yasadaki maden işletmelerine yönelik kanun maddeleri, işsiz bırakmaya devam ediyor. Kütahya'nın Gediz ilçesindeki 7 özel maden işletmesi, yükümlülüklerini yerine...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz hafta onaylanan torba yasadaki maden işletmelerine yönelik kanun maddeleri, işsiz bırakmaya devam ediyor. Kütahya'nın Gediz ilçesindeki 7 özel maden işletmesi, yükümlülüklerini yerine getiremediği için işçilerini ücretsiz izne çıkardı.

Gediz'in Gökler beldesinde bulunan 7 özel maden işletmesi, geçtiğimiz hafta onaylanan torba yasadaki yükümlülükleri yerine getirmediğini gerekçe göstererek çok sayıda personeli işten çıkartırken, 80 işçiyi de ücretsiz izne ayırdı. İşsiz kalan işçiler, Gediz Belediyesi önünde toplanarak yasaya olan tepkilerini dile getirdi.

'İYİLEŞTİRME BEKLERKEN ÇIKARILAN YASA İLE MADEN İŞÇİSİNE BİR DARBE DAHA VURULDU'

Eylemciler adına konuşan Mevlüt Ilık, 13 Mayıs günü Manisa’nın Soma ilçesindeki kömür madeninde 301 kişinin hayatını kaybetmesi ile maden işçilerinin çalışma şartlarının gündeme geldiğini hatırlatarak, “Bu tarihten sonra maden işçisi üzerinden siyasi rant elde etme furyası başlamış, TBMM’de çıkartılan torba yasa ile maden işçisine iyileştirme getirmesi beklenirken çıkarılan yasa ile maden işçisine bir darbe daha vurulmuştur.” dedi.

Konuşmasına, “Maaşımıza zam, işimize son politikası uygulanmıştır." diyerek devam eden Ilık, Gediz yöresinde üretilen kömürlerin yüksek kükürt oranı nedeniyle ancak toprak sanayinde kullanıldığını anlattı. Kömürlerin yüksek fiyatlarla satıldığını ifade eden Ilık, şöyle devam etti: "İşletmeler, maliyetler yükseldiği için pazar kaybettikleri, verilecek zammı karşılayamayacaklarını gerekçe göstererek faaliyetlerin durdurulduğunu beyan etmiştir. İstihdam edilebilmemiz için kömür 200 TL’den az satılmaması gerekiyor. Devletin de bu kömürü enerji sektöründe kullanmak için satın alma garantisi vermesi gerekiyor. Biz ancak bu şekilde işlerimize dönme imkanı bulacağız. İşveren sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanması durumunda maliyet artışı ortadan kalkacağı için işlerimize geri dönebileceğiz.”

'BİZİM ÜZERİMİZDEN ÇOK OYUN OYNADINIZ'

Kendisinin Maden-İş Hisarcık Şubesi'ne kayıtlı olduğunu belirten Mevlüt Ilık, genel merkezde görevli Nurettin Akçul, Ahmet Çimen ve Hisarcık Şube Başkanı Abdullah Yeşilyurt’a tepki göstererek, “Bizim üzerimizden çok oyun oynadınız. Arkadaşınızı sattınız, bizi de sattınız.” ifadelerini kullandı.

Yapılan açıklamanın ardından işçiler olaysız bir şekilde dağıldı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.