Kapanmalar  hızlanabilir!

Kapanmalar hızlanabilir!

YUM-BİR Başkanı İsmail Saracoğlu, “Okullar açıldı, havalar serinledi. Yumurta bu hafta zarardan çıkmazsa, işletmelerin kapanması daha da hızlanacak” dedi.

Ekonomik krizin en büyük darbeyi vurduğu yumurta sektöründe bu haftanın kritik bir hafta olduğunu söyleyen YUM-BİR Başkanı İsmail Saracoğlu, “Okullar açıldı, havalar serinledi. Yumurta bu hafta zarardan çıkmazsa, işletmelerin kapanması daha da hızlanacak” dedi. Yumurtacılık sektörü, can çekişmeye devam ediyor. Son zamanlarda büyük üretim yapan birçok yumurta tesisinin kapanması, konkordato ilan etmesi sektörde yaşanan sıkıntının boyutunu gözler önüne seriyor. Kapanan şirketleri, yabancı menşeili firmalar bünyesine geçiriyor. Üreticilerin girdi maliyetlerinin artması, Irak ile ihracat krizinin bütün girişimlere rağmen bir çözüme kavuşturulamaması iş hayatını devam ettirmeye çalışan firmaları da zorluyor. Sektörde yaklaşık 4 buçuk 5 aydır yaşanan kriz, kronikleşiyor. Yumurta üreticileri, önlerini göremediklerini söylerken “Bizim için önemli olan bu hafta. Eğer sorunları çözüme bu hafta kavuşturamazsak ve yumurta sorununu çözemezsek çoğu firma bir bir hızlı şekilde kapanacak” diyor.

ÇOĞU FİRMA KAPANDI!

Konya Yumurta Üreticileri Birliği (YUM-BİR) Başkanı İsmail Saraçoğlu, birçok firmanın iflas ettiğini çoğunun ise iflasın eşiğine geldiğini hatırlatarak, konuşmaya başladı. Sektördeki sıkıntıların artarak devam ettiğinin altını çizen Saracoğlu, “Yaklaşık 4 buçuk 5 aydır yaşadığımızı Allah biliyor. Her hafta 1-2 kez Ankara'ya gidip geldik. Sorun hala devam ediyor. Sıkıntılarımız bir çözüme kavuşturulamadı. Sancılı sürecin 4. ayını bitirdik, sıkıntılı 5. aya girdik. Çoğu arkadaşımızın işletmesi kapandı. Firmasını kapatmayanlar da küçülmeye gitti” şeklinde konuştu.  

ÜRETİM YÜZDE 35 AZALDI

Konya'da yumurta üretiminin yüzde 30-35 civarında azaldığını dile getiren Saracoğlu, şunları kaydetti: “4 buçuk-5 aylık süreç içinde 3 milyon 800 bine yakın hayvan kesime gitti. Görünen o ki, bundan sonra daha da küçüleceğiz. İhracat kapıları kapandı. Irak ile ilgili soruna bir çözüm yolu üretilemezse bu işin altından kimse kalkamaz. Yumurta üreticileri zor durumda. İç piyasaya yüzde 35 fazlayız. Bizim dış piyasaya açılmamız gerekir.” 

BU HAFTA KADER HAFTASI!

“Yumurta zarardan çıkmaz böyle devam ederse, işimiz iş” diyen Saracoğlu, şu cümleler ile konuşmasını noktaladı: “Bu hafta bizim sektör için kırılma haftası. Okullar açıldı, havalar serinliyor, yani yumurta tüketiminin artması gerekir. İç piyasadaki fazlalığın böylelikle giderilmesi gerekiyor. Yoksa halimiz duman! Sektörde garip şeyler de yaşanıyor. İnsanlar kendilerine stres yapıyor. Ben, yıllardır bu sektörün içindeyim, böyle bir şey görmedim. Eğer bu hafta sorunlar çözülmezse birer birer kapanacak işletmeler. İnsanlarımız borçlu. Bu işten ekmek yiyenler geçimini nasıl sağlayacak bilmiyoruz.”

EMRE ÖZGÜL

4-1-059.jpgtavuk-yumurta-hasan-konya-(4).jpgyumbir.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum