Kanserin düşmanı  sağlıklı bir yaşam

Kanserin düşmanı sağlıklı bir yaşam

Konya Tabip Odası Başkanı ve Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Konya Şube Başkanı Dr. Seyit Karaca, sağlıklı yaşamın kanseri önlediğini belirterek, “Kanser oluşumuna neden olan risk faktörleri ortadan kaldırılmalıdır” dedi

Konya Tabip Odası Başkanı ve Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Konya Şube Başkanı Dr. Seyit Karaca, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla açıklama yaptı. Dr. Seyit Karaca, “Dünya genelinde görülme sıklığı giderek artmakta olan kanser hastalığıyla ilgili farkındalığı arttırmak, erken tanı ve tedavi konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla her yıl ülkemizde ve dünyada çeşitli etkinliklere sahne olmaktadır. Kanserin bazı türlerinde hastalığın ortaya çıkışı engellenebilir. Bu nedenle kanserde birincil ve ikincil korunma ayrıca önem taşır. Birincil koruma; kanser oluşumuna neden olan risk faktörlerinin ortadan kaldırılarak hastalığın oluşumunun engellendiği koruma şeklidir. Güneş ışığının zararlı etkilerinden korunma, düzenli spor yapma, sağlıklı beslenme, alkol, sigara, radyasyon ve stresten uzak durma, gereksiz ilaç kullanımından kaçınma ile emzirme bunların arasında sayılabilir. İkincil koruma ise, kansere karşı yapılan erken tanı ve tarama faaliyetlerini kapsamaktadır” dedi.

KANSERDE ERKEN TANI HAYAT KURTARIR

Karaca, “Türkiye'de kadınlarda meme, tiroit ve bağırsak kanserleri en sık görülen kanserler olarak sıralanırken; erkeklerde ise akciğer, prostat ve kolorektal kanserler başı çekmektedir. Son yıllarda kadınlar arasında tütün ve tütün ürünlerinin kullanılmasının artışına bağlı olarak akciğer kanseri vakalarında da ciddi artışların yaşandığı gerçeğiyle de karşı karşıyayız. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan son tütün kullanımı raporunda Türkiye'de de bu duruma özel dikkat çekilmiştir. Nargilenin masum gösterilmeye çalışılması ve bu alanda açılan işletmelerin istihdama katkıları gibi masum nedenler maalesef tütün ve tütün ürünleri kullanımına ilişkin suistimallere yönelik mücadeleyi de zaafa uğratmaktadır. Rahim kanseri ve karaciğer kanseri gibi aşı ile önemli ölçüde önlenebilir kanserler de maalesef toplumumuzda yaygındır. Yöresel beslenme alışkanlıklarımızın lifli besinleri daha az içermesi ve karbonhidrat ağırlıklı olması nedeniyle de mide ve bağırsak kanserleri yöresel olarak yaygın görülmektedir. Son yıllarda kanser vakalarında artış olduğu yönünde bir algı olabilir. Rakamsal artışların en önemli sebebi hastaneye ve hekime ulaşmanın kolaylaşması ve hekimler açısından teşhis imkanlarının artmış olmasıdır. Ayrıca bu konuda ülke kayıtlarımızın da daha düzenli tutuluyor olması diğer bir sebeptir. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen kanser tarama programlarının erken teşhis açısından önemi büyüktür. Unutmayalım ki kanseri önlemek mümkündür. Bunun yanında önceliğimiz bedenimizi sağlıklı tutup hastalanmayı engellemektir.”

HABER MERKEZİ

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.