Kani Beko: Torba Yasa 'Çorba' Yasaya Dönüştü

Kani Beko: Torba Yasa 'Çorba' Yasaya Dönüştü

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, rant çevreleri ve bürokrasinin talep ettiği yasal düzenlemeleri ardı ardı eklenmesiyle torba yasanın, 'çorba' yasaya dönüştüğünü söyledi. Beko, torba yasayla maden...

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, rant çevreleri ve bürokrasinin talep ettiği yasal düzenlemeleri ardı ardı eklenmesiyle torba yasanın, 'çorba' yasaya dönüştüğünü söyledi. Beko, torba yasayla maden işçilerine kısmi haklar sağlamakla birlikte, yüzlerce işçiyi mezara gönderen özelleştirme ve taşeronlaştırmanın korunduğunu ifade etti.

Kanni Beko, DİSK Genel Merkezi'nde yürürlüğe giren torba yasa hakkında değerlendirmelerde bulundu. Rant çevreleri ve bürokrasinin talep ettiği yasal düzenlemelerin ardı ardına eklenmesi nedeniyle torba yasanın adeta çorbaya dönüştüğünü belirten Beko, "Kara paraların aklanması, meraların yağmalanması, ev işçilerinin 10 güne kadar sigortasız çalıştırılabilmesi için hazırlanan düzenlemeler bu çorbaya dahil edilmiştir. Hükümet, internet üzerinde denetim özelleştirme ve kamu çalışanlarının sürgünlerinde mahkeme kararlarına dayanmama, mahkeme kararlarına uymama hakkını kullanacağını ilan etmiştir." dedi.

Son 12 yılda ülke tarihinin en büyük taşeronlaştırma dalgasının sorumlusunun AK Parti olduğunu vurgulayan Beko, “AKP hükümetinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, defalarca taşeronlaştırmanın sömürü düzenine dönüştüğünü söylemiştir. İşte AKP hükümeti, bizzat kendi bakanının itiraf ettiği bu sömürü düzeninde ısrar etmektedir." diye konuştu.

Torba yasada taşeron işçiler ile ilgili düzenlemelerin hiçbir yeni hak getirmediğini kaydeden Beko şunları söyledi: "Yıllık ücretli izin, kıdem tazminatı ve ücret ile ilgili düzenlemeler, iş yasasında zaten mevcut olan ve Yargıtay kararlarıyla artık kesinleşmiş olan haklardır. AKP hükümetinin yönettiği kamu kurumları ile taşeron şirketler tarafından elbirliği ile ihlal edilen bu haklar, torba yasada daha detaylı ve açık bir biçimde düzenlenmiştir. Öte yandan taşeron işçilerin sendikalaşması önündeki engeller kaldırılmamıştır. Taşeron şirketlerde toplu iş sözleşmesi imzalanması ve sözleşmeden doğacak farkın kamu tarafından ödenmesini, taşeron şirketlerin insafına terk eden bir düzenleme yapılmıştır."

'TOPLUMSAL TEPKİ ÜZERİNE HÜKÜMET MADEN İŞÇİLERİNE KISMİ HAKLAR TANIDI'

Soma faciasının ardından oluşan toplumsal tepki üzerine AK Parti hükümetinin, torba yasada maden işçilerine kısmi haklar sağlayan düzenlemelere yer vermek zorunda kaldığını kaydeden Beko, "Maden işçileri ile ilgili en önemli düzenleme, 'çalışma süresinin haftada 45 saatten 36 saate düşürülmesi'ne ilişkin düzenleme idi. Ancak bu düzenleme maden şirketlerinin yoğun baskısı neticesinde değiştirildi. Böylece işçilerin 36 saat yer altında, 9 saat yer üstünde, ancak yine toplamda 45 saat çalıştırılması olanaklı hale getirildi. Bu değişiklik ile AKP hükümeti, önceliği maden işçisine değil maden şirketlerine verdiğini bir kez daha gözler önüne serdi." açıklamasında bulundu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.