Kan bağışı hayati önem taşıyor

Kan bağışı hayati önem taşıyor

1868 yılından beri Türkiye'nin farklı bölgelerinde hizmet veren Türk Kızılay'ı Konya'da da çalışmalarını sürdürüyor.

Konya'nın çeşitli yerlerine kurulan kan bankaları ile, halkın yaptığı kan bağışları kabul ediliyor.  Doktor Günce Ünver, “Kan insan hayatı için hayati önem taşıyan bir sıvıdır. Kimin başına nerede ne geleceği belli olmaz. Bağışçılarımız kan vererek hayat kurtarıyorlar. Yapılan kan bağışı birçok insana  yeniden yaşam şansı sağlayabiliyor.” dedi.
 
Hafta içi 5, hafta sonu 3 araçla Konya'nın çeşitli yerlerinde kurduğumuz kan bankaları ile halkın yaralarına merhem olmaya çalışıyoruz diyen Ünver, “Amacımız insanlığa hizmet etmek. Kan vermek için belirli şartlara bakıyoruz.18-65 yaş arasında, ağırlığı 50 kilo üzerinde, önemli bir sağlık sorunu olmayan kan merkezine kan vermek için geldiğinde yapılan muayenede sağlığı uygun olduğu tespit edilen ve hemoglobin ölçümü normal olan herkes,en az 3 ay aralıklarla kan bağışında bulunabilir” diye konuştu.
 
Ünver, “Bazı hastalıklarda  hastalığın derecesine ve tipine göre kan merkezi doktoru tarafından değerlendirilerek kan vermek için  uygun olup olmadığına karar verilir. Aç karnına kan bağışlamayı önermiyoruz. Büyük ameliyatlardan sonra en az 6 ay boyunca kan bağışı alınmaz. Diyabet ilaç kullanmayan veya ilaç kullandığı halde, kan şekeri regüle edilmiş olanlar kan verebilir. Kalp hastalıkları,alerji hastalıkları olanların kan vermelerini önermiyoruz” dedi.
 
Bizim de bir gün kana ihtiyacımız olmayacağını kimse garanti edemez diyen Ünver, “Konya halkı bu konuda biraz daha bilinçlenmeli. Kan verme noktasında bu konuya daha da ilgili olmalılar. Küçük bahaneler büyük hastalıklara engel olmamalıdır” diye çağrıda bulundu.
MUHARREM DURSUN - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.